Wysłany: 2024-12-26, 12:58 Co to za dziwny dźwięk ? Jogger 1.0 100km lpg
Witam, Przedwczoraj była trasa 600km. Dziś przejechaliśmy 10km i po kilu godzinach wsiadamy i chcemy wrócić do domu i takie oto dziwne dźwięki wydaje nasza dacia jogger 1.0 100km lpg.
Nie wiem co ta za dźwięki - takie jak by coś się zacierało ? Trzeba się trochę wsłuchać. Oczywiście najbardziej słychać cykanie wtryskiwaczy lpg. Olej, płyn chłodniczy w sprawdzony i w normie.
Klima wyłączona. Przebieg 58 tysięcy. Na gwarancji wymienili - Wiatraczek od chłodnicy i poduszkę od skrzyni biegów.
Mi przy podobnym przebiegu w tym silniku padła pompa wody. Jak ją usłyszałem to już bardziej piszczała (dżwięk był inny), ale to może być to samo tylko wcześniej - zanim się całkowicie zatarła. Umówiłem się w serwisie i myslałem, że dojadę, ale rozszczelniła się w drodze i zaczęła cieknąć.
Mi przy podobnym przebiegu w tym silniku padła pompa wody. Jak ją usłyszałem to już bardziej piszczała (dżwięk był inny), ale to może być to samo tylko wcześniej - zanim się całkowicie zatarła. Umówiłem się w serwisie i myslałem, że dojadę, ale rozszczelniła się w drodze i zaczęła cieknąć.
Serio przy takim przebiegu już pompa wody pada ? Na początku bardzo podobny dźwięk jak w moim ? Czyli auto najlepiej zostawić i na serwis się umówić ?
Wymiana na gwarancji czy poza aso?
To nawet ciężko gdzie podjechać. jak dużo płynu wycieknie to można zatrzeć motor ?
Ostatnio zmieniony przez Jarekf3d 2024-12-26, 13:36, w całości zmieniany 2 razy
Ok.
Mam jeszcze tylko problem czy jechać do aso czy do swojego mechanika. Ponieważ ostatni przegląd olejowy robiłem przy około 27 tysięcy przebiegu. Teraz mam ponad 58 tysięcy i 3 rok auta minie na początku marca (interwał 30 tysięcy). Gwarancja jest do 3 lat lub 100 tysięcy w moim przypadku. Czyli w marcu i tak by mi się kończyła. Nastukałem sporo przy tym wyjeździe światęcznym i przekroczyłem sporo ponad tysiąc km. Ciekawe co mi jutro powiedzą przez słuchawkę ? Że muszę zrobić ten duży przegląd i ewentualnie mi wymienią tą pompę wody? Albo odrzucą od razu reklamacje bo nie zachowałęm interwałów ? Jeżeli to pompa wody to sama wymiana "u mojego mechanika" nie powinna być zbyt kosztowna ? Po prostu nie widzę za bardzo robienia tego dużego przeglądu na 60 tysięcy w aso jak mam zostawić tam sporo kasy. W innym serwisie ogarnę to za mniej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum