Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Co to za dziwny dźwięk ? Jogger 1.0 100km lpg
Autor Wiadomość
Jarekf3d 

Marka: Dacia
Model: Jogger
Silnik: 1.0 tce
Wysłany: 2024-12-26, 12:58   Co to za dziwny dźwięk ? Jogger 1.0 100km lpg

Witam, Przedwczoraj była trasa 600km. Dziś przejechaliśmy 10km i po kilu godzinach wsiadamy i chcemy wrócić do domu i takie oto dziwne dźwięki wydaje nasza dacia jogger 1.0 100km lpg.
Nie wiem co ta za dźwięki - takie jak by coś się zacierało ? Trzeba się trochę wsłuchać. Oczywiście najbardziej słychać cykanie wtryskiwaczy lpg. Olej, płyn chłodniczy w sprawdzony i w normie.
Klima wyłączona. Przebieg 58 tysięcy. Na gwarancji wymienili - Wiatraczek od chłodnicy i poduszkę od skrzyni biegów.

https://www.youtube.com/w...U&ab_channel=Rx
Ostatnio zmieniony przez Jarekf3d 2024-12-26, 13:01, w całości zmieniany 1 raz  

Osa_Sandero 

Model: Sandero Stepway
Silnik: 1,0 + LPG
Rocznik: 2021
Wysłany: 2024-12-26, 13:25   

Mi przy podobnym przebiegu w tym silniku padła pompa wody. Jak ją usłyszałem to już bardziej piszczała (dżwięk był inny), ale to może być to samo tylko wcześniej - zanim się całkowicie zatarła. Umówiłem się w serwisie i myslałem, że dojadę, ale rozszczelniła się w drodze i zaczęła cieknąć.

Jarekf3d 

Wysłany: 2024-12-26, 13:29   

Osa_Sandero napisał/a:
Mi przy podobnym przebiegu w tym silniku padła pompa wody. Jak ją usłyszałem to już bardziej piszczała (dżwięk był inny), ale to może być to samo tylko wcześniej - zanim się całkowicie zatarła. Umówiłem się w serwisie i myslałem, że dojadę, ale rozszczelniła się w drodze i zaczęła cieknąć.

Serio przy takim przebiegu już pompa wody pada ? Na początku bardzo podobny dźwięk jak w moim ? Czyli auto najlepiej zostawić i na serwis się umówić ?
Wymiana na gwarancji czy poza aso?
To nawet ciężko gdzie podjechać. jak dużo płynu wycieknie to można zatrzeć motor ?
Ostatnio zmieniony przez Jarekf3d 2024-12-26, 13:36, w całości zmieniany 2 razy  

Marcyś 

Model: Sandero Stepway
Silnik: 0.9 Tce
Rocznik: Xll 2019
Wersja: Techroad
Wysłany: 2024-12-26, 18:22   

Mi jak padła pompa to dźwięk był taki jak karetki pogotowia. Przebieg 38 tys
Ostatnio zmieniony przez Marcyś 2024-12-26, 18:24, w całości zmieniany 1 raz  

Jarekf3d 

Wysłany: 2024-12-26, 18:55   

Ok.
Mam jeszcze tylko problem czy jechać do aso czy do swojego mechanika. Ponieważ ostatni przegląd olejowy robiłem przy około 27 tysięcy przebiegu. Teraz mam ponad 58 tysięcy i 3 rok auta minie na początku marca (interwał 30 tysięcy). Gwarancja jest do 3 lat lub 100 tysięcy w moim przypadku. Czyli w marcu i tak by mi się kończyła. Nastukałem sporo przy tym wyjeździe światęcznym i przekroczyłem sporo ponad tysiąc km. Ciekawe co mi jutro powiedzą przez słuchawkę ? Że muszę zrobić ten duży przegląd i ewentualnie mi wymienią tą pompę wody? Albo odrzucą od razu reklamacje bo nie zachowałęm interwałów ? Jeżeli to pompa wody to sama wymiana "u mojego mechanika" nie powinna być zbyt kosztowna ? Po prostu nie widzę za bardzo robienia tego dużego przeglądu na 60 tysięcy w aso jak mam zostawić tam sporo kasy. W innym serwisie ogarnę to za mniej.

Pepone 

Model: Spring
Silnik: EV
Rocznik: 2021
Wysłany: 2024-12-26, 19:58   

Przy przeglądzie w ASO dostajesz przedłużenie gwarancji. Jeżeli to pompa wody to przy takim śladowym przebiegu powinni wymienić na gwarancji

Jarekf3d 

Wysłany: 2024-12-28, 15:41   

Pepone napisał/a:
Przy przeglądzie w ASO dostajesz przedłużenie gwarancji. Jeżeli to pompa wody to przy takim śladowym przebiegu powinni wymienić na gwarancji

Okej czyli najlepiej zrobić przegląd i niech to naprawią.

Jarekf3d 

Wysłany: 2025-01-08, 09:53   

Marcyś napisał/a:
Mi jak padła pompa to dźwięk był taki jak karetki pogotowia. Przebieg 38 tys

Jednak było to łożysko alternatora. Wymienione wraz z alternatorem i paskiem.

Odpowiedz do tematu