DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2008-12-21, 00:43
Oświetlenie wnętrza / lampki sufitowe / boczne / bagażnika
Autor Wiadomość
nowy 

Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: TCe90
Rocznik: 2019
Wersja: Techroad
Wysłany: 2025-01-17, 09:45   

Wszystko zależy czego oczekujesz? Kup sobie na próbę cokolwiek led 5W5. Zapłacisz grosze + wysyłkę i zrobisz porównanie. Ja mam 2 lampki ori w suficie, schowek i bagażnik, żaróweczki wymienione zaraz po zakupie i względem zwykłych różnica jest spora jak dla mnie.
Ja kupiłem coś takiego

https://allegro.pl/oferta/zarowka-w5w-5x-led-5050-t10-w3w-diody-smd-3chip-7109520543
Ostatnio zmieniony przez nowy 2025-01-17, 10:10, w całości zmieniany 3 razy  

Kauris 

Model: Logan MCV II Ph1
Silnik: 1.2 16v 73KM
Rocznik: 2015 120kkm
Wersja: Laureate
Wysłany: 2025-01-17, 22:32   

Ledy będą jaśniej świecić!
Ale wybierając rodzaj "kostek" na żarówce musisz wiedzieć, że ich wielkość niespecjalnie ma przełożenie na jasność. Strumień światła potrafi się mocno różnić zależnie od typu. Proponowane wyżej 5050 to średniaki, 3528 popierdółki, a 5730 potworki.

Typów jest więcej - chcesz się doktoryzować to jest okazja ;)

Lampka praktycznie nie ma odbłyśnika, a ledy dają punktowe światło i to blisko klosza, który z tego powodu nie daje rady go rozproszyć. Da się zrobić tak by było jasno, ale jakość tego światła nie każdemu będzie odpowiadać.
Ostatnio zmieniony przez Kauris 2025-01-17, 22:33, w całości zmieniany 1 raz  

tomekptk 

Model: Duster f.2 4x4
Silnik: TCe 1.3 150
Rocznik: 2022
Wersja: Prestige
Wysłany: 2025-01-18, 16:53   

Też zamontowałem w poprzednim Dusterze dostępne LED-owe zamienniki żarówki podsufitowej, ale tak ostro świeciły, że szybko je usunąłem. W końcu zamontowałem kawałek taśmy LED (3 diody) z bardzo ciepłymi diodami 2700 Kelwinów. Nie wiem jak Koledzy, ale jak wsiadamy o zmroku do auta, to bardzo silne, białe światło w tej lampce jest mocno niekomfortowe. Oczywiście rozumiem, że są różne preferencje, ale mnie jednak bardziej odpowiada bardziej stonowane oświetlenie, dlatego uważam, że trzeba też zwrócić uwagę na barwę światła. W obecnym aucie w bagażniku zainstalowałem bardzo jasną - zimne światło i mocną lampkę LED zamiast oryginalnej, ale to w tym przypadku ma sens. Na razie nie ruszałem światła podsufitowego, bo generalnie intensywność i barwa światła zwykłych żarówek nie jest zła.

Odpowiedz do tematu