Wszystko zależy czego oczekujesz? Kup sobie na próbę cokolwiek led 5W5. Zapłacisz grosze + wysyłkę i zrobisz porównanie. Ja mam 2 lampki ori w suficie, schowek i bagażnik, żaróweczki wymienione zaraz po zakupie i względem zwykłych różnica jest spora jak dla mnie.
Ja kupiłem coś takiego
Marka: Dacia
Model: Logan MCV II Ph1
Silnik: 1.2 16v 73KM
Rocznik: 2015 120kkm
Wersja: Laureate Pomógł: 22 razy Dołączył: 21 Sie 2015 Posty: 640 Skąd: Poznań
Wysłany: 2025-01-17, 22:32
Ledy będą jaśniej świecić!
Ale wybierając rodzaj "kostek" na żarówce musisz wiedzieć, że ich wielkość niespecjalnie ma przełożenie na jasność. Strumień światła potrafi się mocno różnić zależnie od typu. Proponowane wyżej 5050 to średniaki, 3528 popierdółki, a 5730 potworki.
Typów jest więcej - chcesz się doktoryzować to jest okazja ;)
Lampka praktycznie nie ma odbłyśnika, a ledy dają punktowe światło i to blisko klosza, który z tego powodu nie daje rady go rozproszyć. Da się zrobić tak by było jasno, ale jakość tego światła nie każdemu będzie odpowiadać.
Ostatnio zmieniony przez Kauris 2025-01-17, 22:33, w całości zmieniany 1 raz
Też zamontowałem w poprzednim Dusterze dostępne LED-owe zamienniki żarówki podsufitowej, ale tak ostro świeciły, że szybko je usunąłem. W końcu zamontowałem kawałek taśmy LED (3 diody) z bardzo ciepłymi diodami 2700 Kelwinów. Nie wiem jak Koledzy, ale jak wsiadamy o zmroku do auta, to bardzo silne, białe światło w tej lampce jest mocno niekomfortowe. Oczywiście rozumiem, że są różne preferencje, ale mnie jednak bardziej odpowiada bardziej stonowane oświetlenie, dlatego uważam, że trzeba też zwrócić uwagę na barwę światła. W obecnym aucie w bagażniku zainstalowałem bardzo jasną - zimne światło i mocną lampkę LED zamiast oryginalnej, ale to w tym przypadku ma sens. Na razie nie ruszałem światła podsufitowego, bo generalnie intensywność i barwa światła zwykłych żarówek nie jest zła.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum