DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Nowy Duster 2024
Autor Wiadomość
MartinezTychy 

Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe S&S
Rocznik: 2018
Wysłany: 2025-02-02, 19:39   

Jak odbierałem ex Lodgy w 2019 marzec to kwestionowałem spasowanie przedniego zderzaka do prawego błotnika, sprzedawca który wydawał mi samochód wpisał to i kilka innych wtrąceń lakierniczych do protokołu, po 3 tygodniach wstawiłem wóz do ASO i poprawili parę detali, finalnie okazało się, że pęknięty był ślizg zderzaka podczas montażu w Maroku. Wtrącenia przepolerowano na tyle ile było to możliwe w miejscach najbardziej widocznych, pozostałe na dachu i przy relingach zostały nietknięte.

heer75 

Model: Duster
Silnik: 1.2 Tce Journey 4x4
Rocznik: 2024
Wysłany: 2025-02-03, 09:36   

gawron3 napisał/a:
co do spasowania to aso chyba nie wypuści jakiegoś bubla,jak będzie coś z nie tak.

Dlatego czytaj i zapamietuj co pisza posiadacze tych aut;)
Aso ma to w dupie, liczy sie sztuka wypchnieta. Jasne, ze jak w czasie transportu zbija lampe czy wgoniota drzwi to Ci takiego nie wydadza= powinni poinformowac Cie o zdarzeniu i twoja decyzja czy maja wymienic czy czekasz na nowa sztuke auta.
Ale nie mysl, ze oni beda szczeliny sprawdzac- powiedza, ze to NORMA dacii, ze kazde auta maja np krzywe maski. Jak sie nie bedziesz domagal swego to jest szansa, ze wezmiesz nowe auto ze szczelinami jak spod mlotka w stodole u Mietka.
Poogladaj tez plastiki czy nie porysowane, w srodku. Uszczelki czy nie wisza. Wszystko co bedziesz w stanie.
Nie ufaj haslu: auto jest sprawdzane 3-4 razy. To bzdura.

gawron3 

Model: dusterIII
Silnik: 1,2 Tce
Rocznik: 2025
Wysłany: 2025-02-12, 20:24   Nowy duster 3 planowany odbiór

Witam wszystkich!!! Właśnie dzisiej miałem odebrać swojego dustera3,jeszcze wczoraj otrzymałem email z przypomnieniem o przekazaniu, więc załatwiłem rejestrację,ubezpieczenie i dziś rano telefon z aso że jest akcja serwisowa i wydawanie wstrzymane z jakiego powodu i jak długo nikt nic nie wie , czy ktoś może też tak czeka i może coś podpowiedzieć jaki tego powód jeszcze na nieszczęście wcześniejszą II sprzedałem i został tylko spacer a szykuje się dłuższy wyjazd wekedowy .
Ostatnio zmieniony przez gawron3 2025-02-12, 20:30, w całości zmieniany 2 razy  

paul7 

Model: NOWY DUSTER 3
Silnik: 1,0 ECO-G
Wersja: Extreme 5-os.
Wysłany: 2025-02-13, 09:02   

To ci zrobili niespodziankę. Jak go już zarejestrowałeś, to masz w plecy czas do następnego przeglądu i ubezpieczenia. Powinni ci dać samochód zastępczy za darmo. Musisz to zarządać.

gawron3 

Wysłany: 2025-02-13, 11:30   

Właśnie wydali mi dokumenty zarejestrowałem bo taka była umowa o odbiorze następnego dnia ,ale rano w dzień odbioru telefon z wiadomością akcja serwisowa wydawanie odwołane, dzwoniłem ,rozmawiałem kilka razy ale zadnych konkretnych wiadomości , o auto zastępcze proponowałem ale kierownik odpowiedział że może mi dać dzisiej ale jutro się widzimy i zwrot, bo nie potrafi powiedzieć ile to będzie trwało a za wypożyczenie ktoś musi płacić i narazie bez żadnych odpowiedzi na ten temat z aso.Czy jest ktoś jeszcze w takiej sytuacji oczekujący,może ktoś zna przyczynę.

marwisn 

Model: Sandero
Silnik: 1.0 Tce
Rocznik: 2021
Wersja: Stepway2
Wysłany: 2025-02-13, 12:44   

Coś jest na rzeczy.

Wczoraj byłem w ASO i cały salon zastawiony nowymi Dusterami. Wszystkie wydania wstrzymane. Akcja serwisowa. Jeszcze nie było info z centrali o co chodzi i jak problem będzie rozwiązywany. Ale wydawać nie wolno. Więc obstawiam coś z bezpieczeństwem.
Ostatnio zmieniony przez marwisn 2025-02-13, 12:45, w całości zmieniany 1 raz  

malygabrys 

Marka: Dacia, Dacia
Model: Duster III, MCV
Silnik: 1,0ECO-G LPG, 1,6 MPI+LPG BRC
Rocznik: 2024 , 2010
Wersja: Extreme
Wysłany: 2025-02-13, 14:38   

Może wejdź na stronę https://www.dacia.pl/aktualizacja-produktow.html i sprawdź po VIN czy coś Ci wyjdzie.

Piotrek721015 

Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 1.0 tce LPG TECHNO
Wysłany: 2025-02-14, 13:14   

Podobno problemy z ABS
https://francuskie.pl/nowa-dacia-duster-ma-problem-z-abs-dostawy-wstrzymane/

Janek111 
Zielony listek

Model: Sandero
Silnik: 2.0
Wysłany: 2025-02-14, 18:21   

marwisn napisał/a:
Coś jest na rzeczy.

Wczoraj byłem w ASO i cały salon zastawiony nowymi Dusterami. Wszystkie wydania wstrzymane. Akcja serwisowa. Jeszcze nie było info z centrali o co chodzi i jak problem będzie rozwiązywany. Ale wydawać nie wolno. Więc obstawiam coś z bezpieczeństwem.
Coś musi być na rzeczy, skoro wszystko wstrzymane. Pewnie jakaś akcja serwisowa związana z bezpieczeństwem. Zobaczymy, co z tego wyjdzie, jak centrala się w końcu odezwie.

paul7 

Wysłany: 2025-02-14, 18:50   

:!: Podobno już od miesiąca sprawa jest znana sprzedawcom, dlatego wstrzymali wydawanie pojazdów. Coś nie kontaktuje wtyczka R107 od ABS może nie zadziałać i muszą poprawiać. Ktoś na taśmie produkcyjne nawalił. Niestety nie wiadomo od którego miesiąca pojazdy są feralne.

gawron3 

Wysłany: 2025-02-20, 16:40   Nowy duster 2025

Witam!! wszystkich po wielkich przebojach nareszcie duster odebrany,jak narazie jezdzi się bardzo przyjemnie ,trochę wkurza ten asystent jak walczy z kierownicą przy białym pasie ruchu.Wiem to wszystko można wyłączyć jednym przyciskiem tylko trzeba pamiętać przy każdym uruchomieniu silnika ,ale mam inne pytanie bo w mojej wersi journej nie moge ustawić,odnależć parametrów podróży,czyli wyświetla się tylko licznik dzienny,w innym słupku średnie spalanie i przy cegiełkach z paliwem w zbiorniku dystans do przebycia, a gdzie szukać czy wogule jest spalanie chwilowe,średnia prędkość,dystans w km, może nie umiem tego odnależć ale próbuje różnie i to samo w instrukcji z internetu też nie mogę znależć żadnej podpowiedzi bo w aso dostałem tylko dwie kartki instrukcji,może żle szukam proszę jak ktoś to przerabiał o podpowiedż.

tomkasz 

Model: Jogger
Silnik: Hybrid 140
Wersja: Extreme 7-os.
Wysłany: 2025-02-20, 18:33   

Nie ma chwilowego spalania dokładnego. Oprócz tego pionowego wskazania na średnim spalaniu, taki półprzezroczysty pas jak na wykresie w tle średniego spalania. Wszystkie dostępne parametry podróży powinny być w systemie multimedialnym.
Bo twój samochód jest za..bisty!

malygabrys 

Wysłany: 2025-02-21, 12:49   

tomkasz napisał/a:
Nie ma chwilowego spalania dokładnego. Oprócz tego pionowego wskazania na średnim spalaniu, taki półprzezroczysty pas jak na wykresie w tle średniego spalania. Wszystkie dostępne parametry podróży powinny być w systemie multimedialnym.

I tu może być problem - u mnie w extreeme mam replikację smartfona i nie ma parametrów podróży i punktacji eco jazdy itd. Chyba że czegoś nie umiem włączyć

tomkasz 

Wysłany: 2025-02-21, 13:34   

https://youtu.be/qA3Km9zovgI?si=CPIIPjaWUOMXTjXR&t=378
https://youtu.be/Wr48r3ANjQ8?si=dBrV4JrelvwvWYWa&t=159
Tutaj jest pokazane gdzie to powinno być.
Ostatnio zmieniony przez tomkasz 2025-02-21, 13:36, w całości zmieniany 1 raz  

malygabrys 

Wysłany: 2025-02-21, 13:52   

No i u mnie nie ma tego "MY DRIVING"

sobol1976 

Model: Sandero III Stepway
Silnik: TCe100 LPG
Wersja: Comfort
Wysłany: 2025-02-21, 14:23   

Masz silnik Eco-G? No to przynajmniej w Sandero III z LPG nie ma z tego powodu włączonych funkcji MY DRIVING oraz innych ekologicznych parametrów (w tym punktacji). Spalanie na gazie tylko średnie.

malygabrys 

Wysłany: 2025-02-21, 14:43   

sobol1976 napisał/a:
Masz silnik Eco-G? No to przynajmniej w Sandero III z LPG nie ma z tego powodu włączonych funkcji MY DRIVING oraz innych ekologicznych parametrów (w tym punktacji). Spalanie na gazie tylko średnie.

Dokładnie jak piszesz Eco-G.
Pytanie - czy da się to włączyć w systemie?
Ostatnio zmieniony przez malygabrys 2025-02-21, 14:44, w całości zmieniany 1 raz  

paul7 

Wysłany: 2025-02-21, 17:12   

Brak też eco- wynik. Dodatkowe menu działa z wersjami hybrydy. Czujnik pojemności zbiornika gazu jest niedokładny i wyświetlają się tylko dane teoretyczne. Jeszcze nie sprawdzałem samej jazdy na benzynie, może wtedy pokaże punktacje ECO jazdy.,

gawron3 

Wysłany: 2025-02-21, 17:22   Nowy duster 2024

Własnie ja mam silnik 1,2 Tce i brakuje tych parametrów o wymianie oleju i o przeglądzie czy to może się pokarze przy większym przebiegu.

tomkasz 

Wysłany: 2025-02-21, 18:25   Re: Nowy duster 2024

gawron3 napisał/a:
Własnie ja mam silnik 1,2 Tce i brakuje tych parametrów o wymianie oleju i o przeglądzie czy to może się pokarze przy większym przebiegu.

Te parametry pojawiają się gdy jest włączony zapłon na postoju, zarówno w cyfrowych jak i analogowych licznikach.

sobol1976 

Wysłany: 2025-02-22, 09:19   

malygabrys napisał/a:
Pytanie - czy da się to włączyć w systemie?

Nie da się. Chodzi o to, że w tej konfiguracji sterownik gazu nie jest zdolny do podawania danych o chwilowym zużyciu LPG - w związku z czym całe te parametry Eco-jazdy nie będą miały wiarygodnych danych. Dlatego wyłączyli. Nie wiem czy już masz instalację BRC czy jeszcze Landi Renzo. W SSIII jest Landi. Jeśli u ciebie już BRC to znaczy, że postępu technicznego w tej kwestii nie ma i sterownik gazu nadal nie jest "w pełni zintegrowany" z silnikiem. Trzeba posprawdzać jakie dokładnie rozwiązanie macie w nowych Dusterach jeśli chodzi o sterowanie wtryskiem LPG i PB. Może coś uda się dowiedzieć.

malygabrys 

Wysłany: 2025-02-22, 17:40   

Instalacja BRC. Byłem już pokazać to mojemu gazownikowi (autoryzowany BRC) popatrzył i stwierdził że się da obsłużyć i jeszcze pogada ze znajomymi z serwisu centralnego o dojście do kompa gazowego i da znać.
Stwierdził że wtryski stare (mam takie w I od 13 lat) ale nieśmiertelne, byleby wymieniać filtry.
Jak będę wiedział więcej dam znać.

sobol1976 

Wysłany: 2025-02-23, 14:13   

No to już jakiś pozytyw. Sam przyglądam się nowej instalacji BRC w Daciach i liczę, że będzie bardziej dopracowana od Landi. Może w przyszłości przeskoczę na Dustera? Tylko zastanawia mnie po co dali taki dziwny filtr fazy gazowej ze zintegrowanym mocowaniem. Pewnie żeby wymusić na użytkownikach instalację w ASO. Jeszcze takiego nie widziałem w sprzedaży w popularnych sklepach w necie.

malygabrys 

Wysłany: 2025-02-23, 18:25   

sobol1976 napisał/a:
... Tylko zastanawia mnie po co dali taki dziwny filtr fazy gazowej ze zintegrowanym mocowaniem. Pewnie żeby wymusić na użytkownikach instalację w ASO. Jeszcze takiego nie widziałem w sprzedaży w popularnych sklepach w necie.

Gazior od razu powiedział "ale takiego na rynku nie dostaniesz, trzeba normalny taki jak w starym zamontować"

gawron3 

Wysłany: 2025-03-01, 13:26   Płyn chłodzący..

Witam..może ktoś wie gdzie mogę zakupić tak na wszelki wypadek bo lubię mieć w zapasie płyn o oznaczeniu GLACEOL RX type E Long Life o kolorze niebieskim taki wlaśnie mam zalany w duster 3 1,2TCe 130KM i nigdzie nie widzę w sprzedaży z takim kolorem i z tym oznaczeniem.Następne pytanie przy jakim przebiegu pierwszy raz wymieniacie olej,jak jest najzdrowiej do silnika bo opinie są różne po 1tys po 3tys a zbliżam się do pierwszego tysiąca może warto wymienić i jaki jest org. nr. filtra oleju przy zakupie.pozdrawiam.

Odpowiedz do tematu