DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
0.9 TCe - zapach benzyny w oleju
Autor Wiadomość
EjEnDi 
Zielony listek

Marka: Dacia
Model: Logan II MCV FL
Silnik: 0.9 TCe
Rocznik: 2016
Wysłany: 2025-03-14, 01:48   0.9 TCe - zapach benzyny w oleju

Witam. Kupiłem Dacię Logan II MCV rocznik 2016 przebieg 114000 km że świeżo wymienionym olejem. Przy zakupie nie zwróciłem na to uwagi, ale po przejechaniu 300 km odkręciłem korek wlewu oleju i poczułem zapach benzyny. Zaraz po zakupie wlałem do samochodu płukankę long life uznanej firmy. Jeśli chodzi o poziom oleju na bagnecie to nie zmieniał się on przez około 8000 km jazdy głównie w trasie. Dopiero niedawno, po intensywnej jeździe autostradowej, 900 km, zauważyłem, że poziom "oleju" na bagnecie wzrósł do około 1 cm ponad max. Z płynem chłodniczym wszystko OK, taki sam poziom cały czas, brak oleju w zbiorniczku wyrównawczym. Ostatnio wymieniłem olej, zrobiłem wszystko "jak Pan Bóg przykazał". Po wymianie, jeszcze przed jazdą - zero zapachu benzyny. Przejechałem około 50 km - znów czuć benzynę w oleju. Poziom na bagnecie: pi razy drzwi bez zmian.

Teraz pytanie: czy TTTM?

Dymek 

Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Wysłany: 2025-03-14, 08:58   

Hmm... Przez 7 lat posiadania Sandero z tym silnikiem, nigdy nie zdarzyło mi się obwąchiwać mu wlewu oleju, więc tu nie pomogę... :roll:
Za to poziom oleju sprawdzam dość często i ten jest zawsze taki sam (niezmienny pomiędzy jego wymianami).
Sprawdź przy okazji jak wyglądają świece a jeśli nie masz pewności kiedy były wymieniane- warto zmienić.

dudu$ 

Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce 121KM@186Nm
Rocznik: XII 2017
Wersja: Stepway Outdoor
Wysłany: 2025-03-14, 16:37   Re: 0.9 TCe - zapach benzyny w oleju

EjEnDi napisał/a:
Witam. Kupiłem Dacię Logan II MCV rocznik 2016 przebieg 114000 km że świeżo wymienionym olejem. Przy zakupie nie zwróciłem na to uwagi, ale po przejechaniu 300 km odkręciłem korek wlewu oleju i poczułem zapach benzyny. Zaraz po zakupie wlałem do samochodu płukankę long life uznanej firmy. Jeśli chodzi o poziom oleju na bagnecie to nie zmieniał się on przez około 8000 km jazdy głównie w trasie. Dopiero niedawno, po intensywnej jeździe autostradowej, 900 km, zauważyłem, że poziom "oleju" na bagnecie wzrósł do około 1 cm ponad max. Z płynem chłodniczym wszystko OK, taki sam poziom cały czas, brak oleju w zbiorniczku wyrównawczym. Ostatnio wymieniłem olej, zrobiłem wszystko "jak Pan Bóg przykazał". Po wymianie, jeszcze przed jazdą - zero zapachu benzyny. Przejechałem około 50 km - znów czuć benzynę w oleju. Poziom na bagnecie: pi razy drzwi bez zmian.

Zastanawiający jest ten poziom oleju większy o 1cm ale możliwe że auto nie stało na równej powierzchni i stąd inny wynik. Normalnie użytkuj auto i sprawdź poziom oleju po pewnym czasie, niema co szukać dziury w całym. Ja swoim Loganem 0.9Tce jak na razie przejechałem około 6tyś. km z czego od wymiany oleju 5400km i olej jest na tym samym poziomie a kilku krotnie przegoniłem auto z prędkościami autostradowymi i wyższymi. U mnie olej również lekko pachnie benzyna ale nic nie przybywa i nie ubywa na bagnecie.

Franekk1 
Zielony listek

Model: Logan
Silnik: 1.5
Wysłany: 2025-03-17, 18:31   Re: 0.9 TCe - zapach benzyny w oleju

EjEnDi napisał/a:

Jeśli czujesz zapach benzyny w oleju, to może coś nie tak z wtryskiwaczami lub układem paliwowym. Wzrost poziomu oleju też nie jest normalny. Lepiej daj to na warsztat, żeby się upewnić.

Odpowiedz do tematu