Wysłany: 2025-03-14, 01:48 0.9 TCe - zapach benzyny w oleju
Witam. Kupiłem Dacię Logan II MCV rocznik 2016 przebieg 114000 km że świeżo wymienionym olejem. Przy zakupie nie zwróciłem na to uwagi, ale po przejechaniu 300 km odkręciłem korek wlewu oleju i poczułem zapach benzyny. Zaraz po zakupie wlałem do samochodu płukankę long life uznanej firmy. Jeśli chodzi o poziom oleju na bagnecie to nie zmieniał się on przez około 8000 km jazdy głównie w trasie. Dopiero niedawno, po intensywnej jeździe autostradowej, 900 km, zauważyłem, że poziom "oleju" na bagnecie wzrósł do około 1 cm ponad max. Z płynem chłodniczym wszystko OK, taki sam poziom cały czas, brak oleju w zbiorniczku wyrównawczym. Ostatnio wymieniłem olej, zrobiłem wszystko "jak Pan Bóg przykazał". Po wymianie, jeszcze przed jazdą - zero zapachu benzyny. Przejechałem około 50 km - znów czuć benzynę w oleju. Poziom na bagnecie: pi razy drzwi bez zmian.
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3954 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2025-03-14, 08:58
Hmm... Przez 7 lat posiadania Sandero z tym silnikiem, nigdy nie zdarzyło mi się obwąchiwać mu wlewu oleju, więc tu nie pomogę...
Za to poziom oleju sprawdzam dość często i ten jest zawsze taki sam (niezmienny pomiędzy jego wymianami).
Sprawdź przy okazji jak wyglądają świece a jeśli nie masz pewności kiedy były wymieniane- warto zmienić.
Witam. Kupiłem Dacię Logan II MCV rocznik 2016 przebieg 114000 km że świeżo wymienionym olejem. Przy zakupie nie zwróciłem na to uwagi, ale po przejechaniu 300 km odkręciłem korek wlewu oleju i poczułem zapach benzyny. Zaraz po zakupie wlałem do samochodu płukankę long life uznanej firmy. Jeśli chodzi o poziom oleju na bagnecie to nie zmieniał się on przez około 8000 km jazdy głównie w trasie. Dopiero niedawno, po intensywnej jeździe autostradowej, 900 km, zauważyłem, że poziom "oleju" na bagnecie wzrósł do około 1 cm ponad max. Z płynem chłodniczym wszystko OK, taki sam poziom cały czas, brak oleju w zbiorniczku wyrównawczym. Ostatnio wymieniłem olej, zrobiłem wszystko "jak Pan Bóg przykazał". Po wymianie, jeszcze przed jazdą - zero zapachu benzyny. Przejechałem około 50 km - znów czuć benzynę w oleju. Poziom na bagnecie: pi razy drzwi bez zmian.
Teraz pytanie: czy TTTM?
Zastanawiający jest ten poziom oleju większy o 1cm ale możliwe że auto nie stało na równej powierzchni i stąd inny wynik. Normalnie użytkuj auto i sprawdź poziom oleju po pewnym czasie, niema co szukać dziury w całym. Ja swoim Loganem 0.9Tce jak na razie przejechałem około 6tyś. km z czego od wymiany oleju 5400km i olej jest na tym samym poziomie a kilku krotnie przegoniłem auto z prędkościami autostradowymi i wyższymi. U mnie olej również lekko pachnie benzyna ale nic nie przybywa i nie ubywa na bagnecie.
Teraz pytanie: czy TTTM?
Jeśli czujesz zapach benzyny w oleju, to może coś nie tak z wtryskiwaczami lub układem paliwowym. Wzrost poziomu oleju też nie jest normalny. Lepiej daj to na warsztat, żeby się upewnić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum