Czy ma ktoś instrukcję, pdf na temat demontażu przednich lamp?? Zamierzam zamontować czujniki parkowania w tym dwa przednie które według zaleceń producenta czujników wychodzą mniej więcej pod lampami i może nie będe musiał demontować całego zderzaka przedniego w celu montażu czujników.
Aha... No to ładnie, bez demontażu się nie obędzie.
W takim razie jakiś pdf z opisiem demontażu zderzaka, gdzie są śruby mocujące, zatrzepy??
Mam taki opis do tylnego zderzaka a do przedniego ma ktoś może??
czy jest jakaś regulacja lampy ?
Mam szapre miedzy grillem a lampą na ok 2-3 cm
Wygląda to tak jak by lampa była zbyt mocno posunięta w lewo (stronę nadkola )
2-3cm? Tyle na pewno nie da się skorygować bez wiercenia nowych dziur. A może 2-3mm? Za mało, zdaje się, że wszystkie dylatacje w Dusterze mają po 4mm, na początku się tym interesowałem.
Nie ma i nie wiem czy kiedykolwiek było coś takiego jak "ASO jako takie". Tak jak w każdej innej dziedzinie, wszystko zależy od konkretnych ludzi pracujących w danym miejscu. Nawet hiperzuniwersalowaznie McDonaldy różnią się między sobą, więc co dopiero mówić o serwisach? Marki niby mają jakieś swoje procedury, w tym kontrolne, ale wszystkie są korporacyjnymi molochami, więc po prostu nie są w stanie tego do końca upilnować. Aczkolwiek jednym udaje się to oczywiście bardziej, a innym mniej. Tyle że nawet to zmienia się w czasie, bo pracownicy odchodzą i przychodzą, a wraz z nimi - jakość. Klientowi pozostaje zatem jedynie śledzić ostatnie doniesienia innych klientów. No i akurat Decar to raczej nigdy nie miał dobrych opinii...
otwór jest taki że można palec włożyć .
a odbierał ten kto spowodował wymianę
sądziłem złudnie że aso ma wyższe standardy jakości
Moze miejsca mocowania lampy pogięte - np w blotniku albo pasku zamkowym ( pas wzmacniający ) ?
Albo ułamane zaczepy lampy , ale to by lampa troche " latala " . 2 cm to sporo
No to tak jak piszę miejsca mocowania podgięte ewentualnie blotnik cos nie skrecony dobrze we wlasciwym lub grill tez moze wyskoczyl z dolnych mocowan do zderzaka bo ja tez ulamalem kilka u siebie przy ktoryms demontazu.
Trzeba zdjac i zobaczyc, tak z zewnatrz nic sie nie zobaczy.
Potrzebuję pomocy, po stłuczce w lewym przodzie doszło też do uszkodzenia reflektora (uchwyty wewnątrz). Wstawiony zamiennik z Allegro nie spełnił oczekiwań - nie można ustawić prawidłowo świateł. Zdecydowałem, że wymienię komplet. W ASO mają reflektory o nr 260103738R i 260605370R w cenie 1155 zł za sztukę. Szukam tańszej opcji (zamienniki, oryginały w magazynach itp.) Moje mają czarne wnętrze. Niby jest sporo w Necie zamienników ale łatwo się potknąć w detalach (brak zaczepów lub niewłaściwe itp)
Czy ktoś ma doświadczenie w tym temacie i doradziłby?
VIN UU1HSDARN46656890 Duster Ambiance 4x4 benzyna 2011 rok
Marka: Renault
Model: Megane IV Grandtour
Silnik: 1,5 DCI
Rocznik: 2017 Pomógł: 53 razy Dołączył: 02 Mar 2019 Posty: 1793 Skąd: Radzionków
Wysłany: 2025-03-14, 10:02
Oryginał u mnie jestem w stanie zrobić za 950zł/szt.
Co do zamienników to są Magnetti Marelli o jakości oryginału (z początku produkcji auta producent oryginałów)
Potem dobre jakościowo DEPO, oraz TYC zapewne około 350zł/szt.
Mam w ofercie jeszcze Tureckie Ayfar choć tutaj do Dustera ich nie sprowadzałem, natomiast do Dokkera jak najbardziej pasują, świecą i wszystko okej.
Dzięki za odzew, w sumie para Magnetti by mnie interesowała najbardziej.
Czy mają czarne wnętrza jak oryginały z 2011 r?
Można poznać cenę ?
Jeśli można to proszę o kontakt na e-mail: krajta@tlen.pl
Interesowałyby mnie też ceny DEPO i TYC - za cały komplet.
Najważniejsze aby po wymianie działały, były dopasowane do gniazd już istniejących w samochodzie, bez konieczności większych przeróbek.
Z poziomu kabiny pokrętłem regulowałem kąt świecenia obu reflektorów równocześnie ( w komorze silnika są przewody). Prawy reflektor działa na tę regulację, lewy już nie ale zamiennik miał jakieś wady).
Dlatego podjąłem deczycję aby wymienić cały komplet.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum