DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Zakup felg
Autor Wiadomość
aguusia-88 
Zielony listek

Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1.4 mpi + lpg
Rocznik: 2008
Wysłany: 2025-04-03, 23:11   Zakup felg

Chciałabym zakupić jakieś felgi do mojego auta. Ojciec po którym odziedziczyłam samochód widocznie miał jedne felgi i przekładał opony co sezon. Znalezione w piwnicy opony letnie mogą nadawać się po raz ostatni do jazdy albo będą do wyrzucenia, więc do zakupu nowych opon chcę zakupić drugie felgi, aby przekładać gotowe koła.
Opcja 1 powiem zaprzyjaźnionemu serwisowi żeby znalazł jakieś tanie felgi do zamówienia opon
Opcja 2 sama kupię jakieś używki np z giełdy i przywiozę do serwisu tylko nie wiem jaki typ. Na opineo pokazuje mi rozstaw śrub 4x100.

Pytanie czy śruby będą pasować z 1 na drugie jeśli wybiorę np alufelgi. W Citroenie c3 miałam 2 rodzaje śrub (stalowe i alu) Czy lepiej już kupić stalowe?
Z góry dziękuję

Screenshot_2025-04-04-00-07-41-862_com.android.chrome-edit.jpg
Plik ściągnięto 12 raz(y) 65,06 KB

Screenshot_2025-04-04-00-09-10-126_com.android.chrome-edit.jpg
Plik ściągnięto 11 raz(y) 101,51 KB

DrOzda 

Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2025-04-04, 08:01   

Pierwszy model będzie pasował.
Drugi jest za wąski i ma zbyt duży otwór centrujący.

aguusia-88 
Zielony listek

Wysłany: 2025-04-04, 09:53   

DrOzda napisał/a:
Pierwszy model będzie pasował.
Drugi jest za wąski i ma zbyt duży otwór centrujący.

Pierwsze to stalowe, drugie alufelgi. Czyli wybierać 6 szerokość i 60 otwór?

Dymek 

Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Wysłany: 2025-04-04, 11:03   

Opcja sezonowego przekładania opon nie jest wcale taka zła. Koła są wtedy na pewno na świeżo wyważane a stan opony sprawdzany. Sam miałem kiedyś dwa komplety kół, bo wymieniałem i przechowywałem je sam... no, ale wtedy przy wymianie nie były wyważane.
Obecnie, gdybym chciał oszczędzać, to wolałbym chyba opcję opon całorocznych na jednym komplecie felg.

aguusia-88 
Zielony listek

Wysłany: 2025-04-04, 11:25   

Dymek napisał/a:
Opcja sezonowego przekładania opon nie jest wcale taka zła. Koła są wtedy na pewno na świeżo wyważane a stan opony sprawdzany. Sam miałem kiedyś dwa komplety kół, bo wymieniałem i przechowywałem je sam... no, ale wtedy przy wymianie nie były wyważane.
Obecnie, gdybym chciał oszczędzać, to wolałbym chyba opcję opon całorocznych na jednym komplecie felg.

Czytam i słyszę zbieżne opinie. Że całoroczne nie będą się nadawać na lód. No i według artykułów w internecie całoroczne szybciej się zużywają. Zimówki już posiadam więc musiałabym jeździć na zimowych

Kicaj89 
Zielony listek

Marka: DaciA
Model: Dokker
Silnik: 1.6 sce
Rocznik: 2018
Wysłany: 2025-04-07, 08:09   

Generalnie trzeba sobie odpowiedzieć ile uzywam samochodu. Jesli do prac masz kawalek powiedzmy 5 km czy z przedmieścia do centrum. I to jest glowny uzytek pojazdu to mozna pokusic sie o caloroczne. To bedzie mialo sens. Jesli do pracy masz 20-30 km to raczej sezonowo zmieniac opony wtedy dwa zestawy kol. ;)

masterczerwi 

Model: była Lodgy/jest Jogger
Silnik: 1.6 Sce/1.0 Eco-G
Rocznik: 2016/2023
Wersja: Extreme 7-os.
Wysłany: 2025-04-10, 20:45   

Ja miałem całoroczne i szczerze nie polecam (oczywiście inni mogą mieć inne zdanie). W ciągu 4 lat użytkowania mój bilans wygląda następująco: 4 opony ze ściętym rantem + rozwarstwienie, 1 opona poząbkowana (Nokian Whetherplus czy jakoś tak). Wróciłem do dwóch kompletów na osobnych felgach i wszystkie moje problemy z oponami się skończyły.

Marcyś 

Silnik: 0.9 Tce
Rocznik: Xll 2019
Wersja: Techroad
Wysłany: 2025-04-11, 07:47   

Bo takie opony sobie wybrałeś. Jeżdżę cały czas na całorocznych. Przede wszystkim ważne jest ciśnienie w oponach. Zawsze mam wyższe o 0,2 bara jak zaleca producent

masterczerwi 

Model: była Lodgy/jest Jogger
Silnik: 1.6 Sce/1.0 Eco-G
Rocznik: 2016/2023
Wersja: Extreme 7-os.
Wysłany: 2025-04-11, 15:40   

Może i tak. Przy wyborze kierowałem się opiniami, między innymi zamieszczonymi na tym forum.

Marcyś 

Silnik: 0.9 Tce
Rocznik: Xll 2019
Wersja: Techroad
Wysłany: 2025-04-11, 17:39   

No tak opinii jest dużo. Zanim zakupiłem opony pytałem znajomego oponiarza u którego wymieniam opony. No i właśnie przestrzegał mnie przed Nokianami. No ciśnienie. Opony całoroczne są trochę bardziej miękkie niż letnie i mówił że trzeba pompować większe ciśnienie żeby brzegi bieżnika się nie ścierały. On to u siebie pompuje 2,8 bara nawet jak miał malucha 😀

wojtek013 

Marka: Ford/Dacia
Model: Fiesta/Duster
Silnik: 1,4i LPG/ Blue dCi 115 4WD
Rocznik: 2013 Trend, GoldX/2020 Ptestige
Wysłany: 2025-04-11, 18:11   

masterczerwi napisał/a:
Ja miałem całoroczne i szczerze nie polecam (oczywiście inni mogą mieć inne zdanie). W ciągu 4 lat użytkowania mój bilans wygląda następująco: 4 opony ze ściętym rantem + rozwarstwienie, 1 opona poząbkowana (Nokian Whetherplus czy jakoś tak). Wróciłem do dwóch kompletów na osobnych felgach i wszystkie moje problemy z oponami się skończyły.

Generalnie był problem z tymi Nokianami. Z kompletu na Fieście, zostały mi dwie (dwie pozostałe stały się jajowate, do tego wystąpiły powierzchniowe mikro pęknięcia, opony niby premium....), które nadają się do użytku. Również nie polecam.
Jesienią kupiłem dwie Kormoran All Season. Trzymają się asfaltu nie źle, zima jaka była, każdy widział. Co do trwałości za wcześnie na opinie.

Duster jeździ na Yokohama Geolandar A/T G015, coś ponad 65 tys. kilometrów na nich i pewnie je przed kolejną zimą wymienię ze względu na wiek. Pod względem zużycia, podejrzewam, że jeszcze przynajmniej 20 tys. powinny bez problemu dać radę.
Jeśli chodzi o wrażenia z jazdy w różnych warunkach, następne będą też geolandary, tyle, że o jeden profil wyższe :)
No, ale to AT, więc być może inna bajka.
Ostatnio zmieniony przez wojtek013 2025-04-11, 18:12, w całości zmieniany 1 raz  

rob_plk 

Model: D
Silnik: 1.6SCE
Wysłany: 2025-04-14, 05:09   

Ja tam nie polecam całorocznych, na śniegu słabo, na suchym głośno. Jak ktoś nie wyjeżdża z dużego miasta w zimę to może.

Odpowiedz do tematu