Witam...mam pytanko może ktoś coś wie i podpowie, sąsiadowi nie wiem jak zginął odbojnik klapy bagażnika przy dacia duster III, i prosi o podpowiedż czy będzie pasował z innej starszej wersji ewentualnie gdzie kupić bo w aso na pewno będzie na zamówienie i drogo.
A gdyby ten nowy Duster wyglądał tak:
https://www.youtube.com/watch?v=lieghKFy39A
To chyba tylko czyjaś fantazja, ale podoba mi się o wiele bardziej i z zewnątrz, i w środku.
Marka: Dacia
Model: NOWY DUSTER 3
Silnik: 1,0 ECO-G
Rocznik: 2024
Wersja: Extreme 5-os. Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lip 2015 Posty: 1256 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2025-06-21, 06:20
Od dzisiaj działa nowa aplikacja na telefon , wcześniej anonsowana przez Renault Group, pod nazwą Dacia Travel Companion. Jest dostępna w sklepie, logowanie tym samym hasłem co w My Dacia. Zarządza podróżą, kontroluje kierowcę, sygnalizuje zmęczenie i określa kiedy należy zrobić przerwę w podróży.
Dacia Travel Companion oferuje przystanki, które pozwolą Ci odetchnąć i naładować baterie, a także zapewnią rozrywkę, możliwości kulturalne lub po prostu szansę na zrobienie sobie przysługi.
Dzięki funkcji spersonalizowanych sugestii, każda przerwa staje się okazją do odkrywania miejsc, które odpowiadają Twoim preferencjom i potrzebom na planie podróży.
Niezależnie od tego, czy jesteś smakoszem, miłośnikiem kultury, czy po prostu szukasz chwili relaksu, czy potrzebujesz znaleźć warsztat samochodowy, bankomat czy aptekę, Dacia Travel Companion dostosowuje się do Twoich okoliczności i pragnień.
Możecie coś wiecej napisać o 1.2 phev 130km? Spalanie oraz czy to jest calkowicie nowy silnik czy kaszanka. Bo, ze ma łańcuchowy to wiem ale co z trwałością?
@gawron3 pochwalisz się bo widzę masz juz ten model.
Ostatnio zmieniony przez pankracy Wczoraj 23:21, w całości zmieniany 1 raz
No dobra — pierwszy dzień za mną.
Emocje opadły, wiec można coś napisać.
1. Odbiór
Tutaj nie ma czasu na nic, bo za tobą czekają już kolejne osoby — podpisanie dokumentów, krótka prezentacja itp... i do domu.
W zestawie mamy do wyboru dwa rodzaje dywaników (welur lub gumowe z dużym rantem) + szampan.
2. Odczucia
Przez ostanie 15 lat jeździłem masą różnych samochodów, premium, jak i budżetowych. Z reguły kilkoma w ciągu każdego tygodnia.
To kolejny samochód, który kupiłem bez jazdy próbnej i po odbiorze miałem totalne zaskoczenie, bo stwierdziłem, że to już nie jest Dacia, jakimi kiedykolwiek jeździłem. Nie wiem, czy przy tym modelu nie zostało nic więcej oprócz nazwy. Przepaść jest ogromna.
Liczyłem, że nie będzie tak komfortowo, cicho i ergonomiczne, to można zauważyć dopiero po jakimś czasie jazdy - na pewnie nie na jeździe próbnej. Bardziej liczyłem, na to, co dostajemy w samochodach budżetowych, a to tego nie ma.
Teraz mogę napisać, że nie widzę większej różnicy w komforcie jazdy, jak siadam do Kia Sportage, a to już nie ta półka cenowa.
3 . Spalanie - BP
Wczoraj pierwsze kilometry w jeździe wokół komina ( sklep - dom - sklep itp...) - spalenie nie przekroczyło 7,5 l.
Dzisiaj doszedł do tego przejazd do pracy i po łącznych 65 kilometrach spalanie wynosi 6,7l.
Fu...k — poniżej 7,0 l. w okresie docierania, to jeszcze nie miałem w żadnym samochodzie zwłaszcza, przy takiej wielkiej budzie. Liczyłem na 7,5-8,0 przez pierwszy kilka setek.
Co więcej napiszę, jak już będę znał wynik z dystrybutora oraz po zakończeniu okresu docierania.
4. Docieranie
W trakcie odbioru nie usłyszałam ani słowa o docieraniu, ani o tym, jak jeździć przez pierwsze 3k. km.
W pakiecie była tylko skrócona instrukcja — ale to o tym, jak np. uruchomić wycieraczki...
Za to jest konkretna informacja dostępną online, gdzie możemy wyczytać — dla wersji BP:
Pierwsze 1000 km, nie przekraczać 3000-3500 obrotów i prędkości 130 km/h na najwyższym biegu.
Do pierwszych 3000 km nie wykorzystywać pełnej mocy silnika.
Nie ma też info, aby pierwsze 1000 km przejechać na BP, co z chęcią zrobię.
5. Silnik
Nie wiem, jak oni to zrobili, ale totalnie nie czuć, że to jednostka 1.0 - dokładnie mówię o reakcji na gaz i przyspieszenie — pełen szacun — myślałem, to będzie kolejny muł na drodze.
Jedyne, na co zwróciłem uwagę, to na lekkie wibracje na postoju, ale tylko na zimnym silniku.
6. Wielkość.
Dopiero jak wjechałem pod wiatę i zobaczyłem, ile miejsca zajmuje, w porównaniu do poprzednich samochodów, to mogę powiedzieć, że faktycznie jest duży.
I tu jest problem, bo córka lat 3, nie jest w stanie sama wdrapać się do środka — za wysoki.
Spalanie m.jpg
Plik ściągnięto 0 raz(y) 38,88 KB
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Ostatnio zmieniony przez Killer King Dzisiaj 7:03, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum