Wysłany: 2025-10-16, 15:23 Czy można to zmienić, aktywować tempomat w mojej wersji Dust
Witam. To mój pierwszy post.
Mam Dacia Duster z 2019 roku w wersji skromnej. Niema tepomatu, który utrzymuje samochód w jednej prędkości tak, że można zdjąć nogę z gazu a samochód jedzie z tą sama prędkością. Zamiast tego jest ogranicznik prędkości. Ustalamy sobie np. 100km i szybciej nie można, ale po zdjęciu nogi z gazu spada prędkość. Czy można to zmienić, aktywować tempomat w mojej wersji Dustera?
Ostatnio zmieniony przez Jacek1A 2025-10-16, 15:24, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Renault
Model: Megane IV Grandtour
Silnik: 1,5 DCI
Rocznik: 2017 Pomógł: 54 razy Dołączył: 02 Mar 2019 Posty: 1823 Skąd: Radzionków
Wysłany: 2025-10-17, 07:26
MartinezTychy napisał/a:
Jacek1A, jeśli masz limiter prędkości to masz też tempomat, przełącz włącznik limitera w przeciwną pozycję do włączenia limitera.
Wydaje mi się, że w niektórych wersjach był przycisk tylko limitera :)
Trzeba zakupić podwójny tempomat/limiter i powinno działać P&P, lub po uruchomieniu dodatkowo w clipie.
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 89 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3810 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2025-10-17, 10:49
Może być tylko limiter, mam tak w Lodgy, co ciekawe żeby uruchomić tempomat w tej wersji to potrzeba modyfikacji w eprom ECU. Zewnętrznymi narzędziami na stole elektronika.
Ostatnio zmieniony przez DrOzda 2025-10-17, 10:49, w całości zmieniany 1 raz
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 120 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 4058 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2025-10-17, 14:25
Dokładnie tak było w Lodgy wcześniejszych roczników, gdzie tempomat (regulator) w ogóle nie występował w żadnej opcji wyposażenia i nie było takiej opcji umieszczonej w oprogramowaniu, więc nawet Clip był bezradny. W instrukcji obsługi z tego okresu nie ma nawet wzmianki o regulatorze prędkości- jest tylko ogranicznik i brak przycisków O i R na kierownicy.
Z przyciskami to o tyle ciekawe, że jeśli są oba systemy, to przyciski O i R działają zarówno w przypadku regulatora, jak i ogranicznika
Ale autor ma Dustera z 2019 roku i tutaj rzeczywiście instrukcja podaje dwie wersje wyposażenia- z regulatorem i bez. I także w wersji bez regulatora są modyfikacje w przyciskach kierownicy.
W tym wypadku jednak opcja tempomatu jest na pewno gotowa do aktywacji.
Lodgy.jpg
Plik ściągnięto 1030 raz(y) 54,2 KB
Duster2.jpg
Plik ściągnięto 11 raz(y) 52,76 KB
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2025-10-17, 14:50, w całości zmieniany 5 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum