Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 120 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 4140 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2026-04-08, 11:07
Hej- a oprogramowania sprzętowego MediaNav przypadkiem nie zaktualizowałeś do wersji 1.0.16 ?
Tego na pewno nie rób, bo map już w tej wersji nie zaktualizujesz. Jaką masz wersję?
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2026-04-08, 11:14, w całości zmieniany 1 raz
Moja wersja 1.0.15.3. Ogólnie aktualizacja wyglądała na to, ze zrobiła sie poprawnie. Niestety kwiatki wyszły przy próbie uruchomienia. Po naciśnięciu NAWIGACJA zatwierdzam wchodze do wyboru miejsca wybieram docelowe miejsce naciskam OK i tutaj mapa staje. Po parunastu sekundach wyłącza sie i wpraca do głównego panelu. Poem próba naciśniecia MAPA bądz NAWIGACJA kończy sie fiaskiem bo nie wchodzi juz w tą funkcje. Gdzie jest błąd i jak go naprawić
Wersja: Outdoor Pomógł: 120 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 4140 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2026-04-09, 08:14
internet.jerzy napisał/a:
Po naciśnięciu NAWIGACJA zatwierdzam wchodze do wyboru miejsca wybieram docelowe miejsce naciskam OK i tutaj mapa staje...
A jeżeli zamiast wybierać miejsce docelowe, wejdziesz wtedy w listy wgranych map, to się uda bez zawiechy? Zobaczyłbyś przynajmniej jakie mapy są wgrane. Czy to się wiesza tylko podczas próby wyznaczenia trasy a bez tego możesz sobie klikać wszędzie po menu Navi?
W każdym razie jeżeli to się stało po aktualizacji map, to przede wszystkim właśnie te wgrane pliki są podejrzane, lub sposób ich wgrania. Sprawdzić dokładnie wszystko co wgrywałeś (pliki, ich nazwy, ich umieszczenie w folderach itd) i spróbować kilkukrotnie aktualizacji, ewentualnie wgrać na próbę starą wersję map.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2026-04-09, 08:19, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Renault
Model: Clio IV
Silnik: 1.5
Wysłany: 2026-04-09, 18:37
Mam uwolniony system. Próbowałem zaaktualizować do najnowszych map, ale nie pojawia się napis „zgadzam się”. W dodatku chyba już brakuje miejsca bo wyskoczył komunikat.
Podpowiedzcie co usunąć z którego dysku, jakie licencje powinny być wgrane.
Obecnie to wygląda tak.
Po analizie wydaje mi sie ze przyczyna upadku mojej nawigacji jest ostatnia aktualizacja do wersji 2025q4. Przejazdem (niestety po fakcie) katalogi bulding i map i koazało się ze tam sa pomieszane zasoby 2025q4 i 2025q2. To może byc przczyną upadku nawigacji. Teraz prosze powiedzcie jak mam wrócic do poprzedniej działającej nawigacji. Poziżej linki do linków moich błedów w nawigacji.
Wysłany: 2026-04-10, 11:38
internet.jerzy - Samo "wymieszanie" plików map Q2 i Q4 nie powinno być przyczyną tych objawów, sam tak miałem wielokrotnie, że miałem nowe a stare pozostały.
Spróbuj resetu do ustawień fabrycznych z menu MediaNav. Jeżeli to nie pomoże, to ja osobiście bym próbował się najpierw pozbyć tych starych plików map, ale chyba dla Ciebie najszybciej będzie wgrać po prostu surową, fabryczną wersję systemu 1.0.15.3.21_r1. Proponowałbym w tym celu użyć pliku przywracania (tego samego, który ratuje po aktualizacji systemu do wersji 1.0.16.1): LINK
Z tym, że trzeba mieć świadomość, że raczej map po tym nie będzie wcale i trzeba będzie od nowa zrobić klasyczne uwolnienie i wgranie zestawu map.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2026-04-10, 11:49, w całości zmieniany 4 razy
Kolego Dymek bardzo dziękuję za wskazówki. Mam pytanie bo nigdy tego nie robiłem chodzi o wczytanie surową, fabryczną wersję systemu 1.0.15.3.21_r1.. Jak ściągnąłem ten plik to kopiuje go na pena i jak włożę go do radia to system zostanie wczytany. Domyślam sie ze system bedzie pusty i może wtedy spróbować nagrać odblokownae mapy
Cześć
Ściągnąłem sobie nowe mapy Here Europe 2025 Q4.
Do tej pory w folderze "speedcams" miałem na kazdy kraj osobno pliki *.spc
Teraz mam plik : Eastern_Europe.txt
Czy w takim formacie nasze nawigacje odczytają plik fotoradarów???
Dymek po wykonaniu resetu do ustawień fabrycznych z menu MediaNav niestety ten sam błąd. Dużo czytałem i powiedz czy mój tok myślenia i postępowania które muszę zrobić jest ok.
1. Wgranie systemu 1.0.15.3.21_r1. Po wgraniu Reset MNE
2. Po uruchomieniu wgrywam ikony nawigacji i po wgraniu Reset MNE
3. Po uruchomieniu wgrywam polski głos i po wgraniu Reset MNE
Po tych czynnościach przygotowuję nowe klasyczne uwolnienie i wgrywam zestaw map z dodatkami
Wysłany: 2026-04-13, 08:28
keikan napisał/a:
Do tej pory w folderze "speedcams" miałem na kazdy kraj osobno pliki *.spc
Teraz mam plik : Eastern_Europe.txt
Czy w takim formacie nasze nawigacje odczytają plik fotoradarów???
Odczytają, ale nie polecam instalowania TXT- kiedyś próbowałem takich plików, ale myślałem, że oszaleję- poza radarami stacjonarnymi było tam tyle różnych innych ostrzeżeń, że praktycznie co kilkanaście sekund coś mi "bimbało"... bo były tam bez sensu wrzucone radary mobilne. Ale nie wiem jak jest w tych obecnych plikach TXT.
Dla nas powinny być pliki *.spc, ale do najnowszych map one do tej pory "nie wypłynęły" na światło dzienne. Dlatego polecam po prostu zostawić pliki spc z poprzedniej wersji map.
internet.jerzy napisał/a:
Dużo czytałem i powiedz czy mój tok myślenia i postępowania które muszę zrobić jest ok...
Nie... po co te ikony czy głos? Wrzucasz ten upgrade.lgu na pendrive, MN zrobi swoje i samo się zresetuje i tyle. Po wgraniu takiego systemu funkcje nawigacji są normalnie zainstalowane, nawigacja istnieje, ma swoje ikony i działa, sama nawigacja może jedynie nie startować z powodu braku map- ale tu może się zachować różnie, w zależności kto tam miał co u siebie poinstalowane, także nie ma reguły.
Reasumując- po wgraniu systemu radio, multimedia i wszystkie inne funkcje MN normalnie działają, żadnych ikon nie brakuje, system nawigacji istnieje.
Zwykle trzeba jedynie zrobić ostatnią czynność, czyli z uwolnieniem wgrać nowe mapy.
A jeszcze jedno- na pewno zmieni się ta ikonka od nawigacji i będzie znowu błędnie opisana jako "Ustawienia" i trzeba będzie znowu użyć tego specjalnego skryptu do jej przywrócenia, no ale to na koniec, bo to nie wpływa na działanie systemu.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2026-04-13, 08:37, w całości zmieniany 2 razy
Dymekbardzo dziękuję za pomoc i wskazówki.
Czyli wgrywam MediaNavEvolution_1.0.15.3.21_r1, po wgraniu Reset MNE
Po starcie uzupełniam braki i po wgraniu braków Reset MNE
Cieszę sie poprawnie funkcjonująca nawigacją
Wysłany: 2026-04-14, 09:35
Właśnie tak to widzę.
Chociaż z drugiej strony- jeżeli przyczyną problemu był jakiś błąd, który popełniłeś przy wgrywaniu map, czy np. wadliwy plik i teraz powtórzysz to samo, to na koniec możesz wylądować w tym samym punkcie z tym samym objawem
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2026-04-14, 09:44, w całości zmieniany 1 raz
Pobrałem MediaNavEvolution_1.0.15.3.21_r1.zip. Rozpakowałem zip i na pendriva skopiowałem plik upgrade.lgu. Niestety ja włożę pena do radia pomruga z 5 sekund i przestaje. Co żle robię ze nei moge nagrac systemu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum