DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Dacia Duster "skontroluj układ wtryskowy"
Autor Wiadomość
TSZTO 
Zielony listek

Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.0 tce
Rocznik: 2020
Wysłany: 2026-07-01, 16:00   Dacia Duster "skontroluj układ wtryskowy"

Dacia Duster 2 1.0 Tce fabryczny gaz. Mam problem z wyskakującą pomarańczową lampką z kluczem i komunikatem "skontroluj układ wtryskowy". Problem od ponad tygodnia. Dużo jeżdżę. Komunikat pojawia się, po 15-40 km znika, 2 dni pojeżdżę i zero błędów , potem znienacka to samo. W momencie wyrzucenia błędu nie odczuwam żadnego szarpnięcia, spadku mocy itd. Auto chodzi dobrze oprócz "brzęczenia" nieszczęsnego cięgna turbiny. Zauważyłem jedynie, że dzieje się to na 5 biegu, trochę poniżej 2 tyś obrotów. Zaufany mechanik na wczasach a potem ponad 3 tygodnie jeszcze muszę odczekać na swoją kolej. Jakieś pomysły, rady? Z tego co czytałem to jest dość powszechny problem w samochodach Renault, Dacia.

r70 

Marka: Dacia / Renault
Model: Duster / Captur
Silnik: 1.0Eco-G / 1.2tce
Rocznik: 2021 / 2014
Wysłany: 2026-07-06, 15:32   

Ja miałem ten komunikat po przebiegu ok 135tys km na zimnym silniku, po przełaczeniu na LPG. Na gorącym nie było. Zaaplikowałem do zbiornika gazu preparat do czyszczenia wtrysków (w czasie tych upałów) i 50l LPG, wyjeździłem do końca i komunikaty nie wróciły pomimo chłodów na dworze. Nawet jak LPG włącza się natychmiast po odpaleniu.

Odpowiedz do tematu