Wysłany: 2026-07-01, 16:00 Dacia Duster "skontroluj układ wtryskowy"
Dacia Duster 2 1.0 Tce fabryczny gaz. Mam problem z wyskakującą pomarańczową lampką z kluczem i komunikatem "skontroluj układ wtryskowy". Problem od ponad tygodnia. Dużo jeżdżę. Komunikat pojawia się, po 15-40 km znika, 2 dni pojeżdżę i zero błędów , potem znienacka to samo. W momencie wyrzucenia błędu nie odczuwam żadnego szarpnięcia, spadku mocy itd. Auto chodzi dobrze oprócz "brzęczenia" nieszczęsnego cięgna turbiny. Zauważyłem jedynie, że dzieje się to na 5 biegu, trochę poniżej 2 tyś obrotów. Zaufany mechanik na wczasach a potem ponad 3 tygodnie jeszcze muszę odczekać na swoją kolej. Jakieś pomysły, rady? Z tego co czytałem to jest dość powszechny problem w samochodach Renault, Dacia.
Marka: Dacia / Renault
Model: Duster / Captur
Silnik: 1.0Eco-G / 1.2tce
Rocznik: 2021 / 2014 Pomógł: 13 razy Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 1503 Skąd: Kępno
Wysłany: 2026-07-06, 15:32
Ja miałem ten komunikat po przebiegu ok 135tys km na zimnym silniku, po przełaczeniu na LPG. Na gorącym nie było. Zaaplikowałem do zbiornika gazu preparat do czyszczenia wtrysków (w czasie tych upałów) i 50l LPG, wyjeździłem do końca i komunikaty nie wróciły pomimo chłodów na dworze. Nawet jak LPG włącza się natychmiast po odpaleniu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum