Witam! Chcę kupić Dacię Sandero wersję full wypas trochę obawiam się jej jakośći, funkcjonalnośći ekonomii jazdy itd. Aktualnie śmigam Ibizą więc szału nie ma. Proszę poradzcie mi czy warto ją kupować czy nie... Będę wdzięczny za opinie!
Ostatnio zmieniony przez KaS602 2009-02-21, 14:49, w całości zmieniany 1 raz
Ja jestem SZCZĘŚLIWYM posiadaczem tego auta dopiero miesiąc i zaskakuje mnie ono jak na razie zawsze na plus a jest to moje 6 auto oprócz tego 10 lat jeździłem zawodowo.
Przed kupnem też tu zaglądałem i wypowiedzi na forum zachęciły mnie do kupna Daci .
Tylko kolega, myśli o pełnej wersji. Więc nieźle zabuli, i wtedy napewno poczuje lekkie rozczarowanie. Że za tyle pieniędzy, samochód jest poprostu przeciętny. Jeśli to będzie wersja za jakieś ludzkie pieniądze, to napewno wtedy warto, ale myśląc o pełnej wersji, to oni strasznie dużo policzą sobie za dodatki i wtedy auto stanie się nie opłacalne, jak za klasę B.
Moim zdaniem warto kupić.
Cenowo nie znajdziesz u konkurencji "za takie pieniądze" wersji full wypas jaką masz w Daćce Laureate.
Swoją drogą zawsze mnie ciekawiło jakie inne samochody rozważali przed podjęciem ostatecznej decyzji obecni posiadacze Dacii.
Ja na początku brałam pod uwagę jakiegoś używańca (max. 3 latka z małym przebiegiem) ale ceny ich były zbyt zbliżone do cen nowych aut - dlatego sobie odpuściłam i zaczęłam przeglądać oferty "nówek"
Zastanawiałam nad I30 i Cee'd ze względu na długi okres gwarancji. Ale podobały mi się tylko wersje SW a te kosztują trooochę więcej niż chciałam przeznaczyć na zakup auta.
Rozważałam też C3, Fiestę, Fiata 500 - bo mi się po prostu podobają i Yarisa - bo ma opinie niezawodnego (choć w obliczu ostatnich doniesień już tak to różowo nie wygląda...).
Ale biorąc wszystkie "za" i "przeciw" w końcu Dacia wygrała
Jak będę nasępnym razem kupowala samochód - zapoluję na Mazdę (no chyba, że będę potrzebowała większej furki - wtedy tylko Dacia Logan MCV 7 osobowa)
_________________ Grunt - to umieć radzić sobie w życiu...
Na wiosnę ma wejść następca Getza - I20.
Też niczego sobie autko.
Niestety w okresie moich poszukiwań niewiele jeszcze było o nim wiadomo a ceny to i do teraz jeszcze nikt nie zdradził.
Ale jak będzie w podobnej cenie jak Getz - wróżę spore zainteresowanie...
Nova - zgadzam sie z Toba, choc nie do konca. Wszystko zalezy co kolega "chce" od samochodu - np. Getz =mały bagażnik... chociaz i30 tez rozwalalam, wiec gust samochodowy mamy widze podobny:D
Ja tez jezdzilam ibizą... niebawem napisze - bo tak chyba bedzie najlatwiej porownac - jak sie jezdzi Sandero... chociaz z tego co sama pytalam - obecni tu sa zadowoleni:D
Mozesz tez napisac do naszego tez w miare "nowego" kolegi z bydgoszczy - On jest w trakcie testowania, z tego co wiem przejechal juz 1500km ( po samej Bydgoszczy hahah) i nie narzeka:D
Ja napisałam, co rozważałam przed tym, zanim ostatecznie zdecydowałam się na Dacie i co mi się podoba z dostępnych/przystępnych aut (czytaj "znośna/akceptowalna cena").
Ja nie jestem (jeszcze) dobrym doradcą z zakresu "kupić-nie kupić Dacie", bo swojego Sanderka jeszcze nie odebrałam, ale przy okazji wątku zaintrygowało mnie jaką drogę selekcji, eliminacji i wyboru większość z nas przechodzi i dlaczego finalnie wybraliśmy właśnie Dacie.
U mnie głównie zwyciężył stosunek ceny do wyposażenia, to, że auto od początku mi się spodobało oraz wiara, że jeszcze wszystko przed tą marką (dobrego oczywiście).
Powiem Tobie tak:
- cena ok
- wersja jak najbardziej
- wyglad calkiem calkiem
- mnie przekonay 3 lata gwarancji i duzy bagaznik - ze wzgledu na psa i w gruncie rzeczy on przewazyl
chociaz.... mialam juz serdecznie dosc ibizy - kobieta z kobieta nigdy sie nie dogada tzn. ja z ibizą
A wymyslalam podobnie i30, A2, A4 - jesli chodzi o audi to chodzilo mi o uzywane,
gdzies tam prze glowke przeszedl mi golf i to chyba tyle...
a osobiście podoba mi sie hummer
zaintrygowało mnie jaką drogę selekcji, eliminacji i wyboru większość z nas przechodzi i dlaczego finalnie wybraliśmy właśnie Dacie.
Oczywiście na pewno jednym z głównych argumentów była pewnie w większości przypadków cena, ale już pozostałe priorytety bardzo się różnią w zależności od osoby. Dla jednych najistotniejsze były konkretne parametry fizyczne (np dla mnie - rozmiary), dla innych właśnie gwarancja, a dla kolejnych - niezawodność, prostota napraw, ekonomia użytkowania itp
Mnie dodatkowo przekonała nieskomplikowana, znana konstrukcja silnika i co za tym idzie łatwość i niska cena przeglądów i ew. napraw (p. Marek z Puławskiej mocno to podkreślał).
Może trochę przestarzały i trochę gorsze osiągi, ale dla mnie, głównie do jazdy po mieście, w zupełności wystarczy.
Bagażnik też mnie mile zaskoczył. Największy w swojej klasie. Piknikowe wypady za miasto murowane!
Marka: była Dacia, jest Toyota
Model: Sandero, Auris Touring Sports
Silnik: 1,6 (132 KM)
Rocznik: 2015 Pomógł: 13 razy Dołączył: 10 Paź 2008 Posty: 1500 Skąd: Ozorków
Wysłany: 2009-02-14, 11:46
Hyundai I30 to już inna paleta pieniędzy w porównaniu z Dacią.Getz można zobaczyć co jest w wersji podstawowej,a za co trzeba dopłacić np:klimatyzacja manualna 3480zł.
Wersja Classic jest uboga i kosztuje 32900zł.Następna wersja to to Comfort,ale to już też inne pieniądze.Pod każdym względem wygrywa cenowo Dacia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum