DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2009-02-12, 20:32
pytanie
Autor Wiadomość
pitt28 
Zielony listek

Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 0.9 tce
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate
  Wysłany: 2009-02-12, 20:04   pytanie

Witam! Chcę kupić Dacię Sandero wersję full wypas :-P trochę obawiam się jej jakośći, funkcjonalnośći ekonomii jazdy itd. Aktualnie śmigam Ibizą więc szału nie ma. Proszę poradzcie mi czy warto ją kupować czy nie... Będę wdzięczny za opinie!
Ostatnio zmieniony przez KaS602 2009-02-21, 14:49, w całości zmieniany 1 raz  

laisar 
Moderator

Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2009-02-12, 21:17   

Przeczytaj forum to będziesz wiedział - że nie ma się zupełnie czegokolwiek obawiać i że warto [:

Pablo78 

Model: Logan Sedan; 1310
Silnik: 1.5 dci 90 KM; 1.3
Rocznik: grudzień 2015; 1983
Wersja: Laureate2
Wysłany: 2009-02-13, 08:51   

laisar napisał/a:
Przeczytaj forum to będziesz wiedział - że nie ma się zupełnie czegokolwiek obawiać i że warto [:

zgadza się :-P

leo24 

Model: Sandero
Silnik: 1.4 MPI
Rocznik: 2008
Wersja: Ambiance 5 os.
Wysłany: 2009-02-13, 11:08   

Ja jestem SZCZĘŚLIWYM posiadaczem tego auta dopiero miesiąc i zaskakuje mnie ono jak na razie zawsze na plus a jest to moje 6 auto oprócz tego 10 lat jeździłem zawodowo.

Przed kupnem też tu zaglądałem i wypowiedzi na forum zachęciły mnie do kupna Daci .

waski 

Model: Logan - Laureate
Silnik: 1.4
Wysłany: 2009-02-13, 15:17   

Tylko kolega, myśli o pełnej wersji. Więc nieźle zabuli, i wtedy napewno poczuje lekkie rozczarowanie. Że za tyle pieniędzy, samochód jest poprostu przeciętny. Jeśli to będzie wersja za jakieś ludzkie pieniądze, to napewno wtedy warto, ale myśląc o pełnej wersji, to oni strasznie dużo policzą sobie za dodatki i wtedy auto stanie się nie opłacalne, jak za klasę B.

laisar 
Moderator

Wysłany: 2009-02-13, 15:50   

A za "tyle pieniędzy" to jakie inne auto jest lepsze? (Serio pytam, nigdy się zbytnio nie przyglądałem temu segmentowi).

Nova 

Rocznik: 2009
Wysłany: 2009-02-13, 16:38   

Moim zdaniem warto kupić.
Cenowo nie znajdziesz u konkurencji "za takie pieniądze" wersji full wypas jaką masz w Daćce Laureate.

Swoją drogą zawsze mnie ciekawiło jakie inne samochody rozważali przed podjęciem ostatecznej decyzji obecni posiadacze Dacii.

Ja na początku brałam pod uwagę jakiegoś używańca (max. 3 latka z małym przebiegiem) ale ceny ich były zbyt zbliżone do cen nowych aut - dlatego sobie odpuściłam i zaczęłam przeglądać oferty "nówek"

Zastanawiałam nad I30 i Cee'd ze względu na długi okres gwarancji. Ale podobały mi się tylko wersje SW a te kosztują trooochę więcej niż chciałam przeznaczyć na zakup auta.

Rozważałam też C3, Fiestę, Fiata 500 - bo mi się po prostu podobają i Yarisa - bo ma opinie niezawodnego (choć w obliczu ostatnich doniesień już tak to różowo nie wygląda...).
Ale biorąc wszystkie "za" i "przeciw" w końcu Dacia wygrała :lol:

Jak będę nasępnym razem kupowala samochód - zapoluję na Mazdę (no chyba, że będę potrzebowała większej furki - wtedy tylko Dacia Logan MCV 7 osobowa) :mrgreen:

dogberry 

Silnik: 1.5 dCi 85 KM
Wysłany: 2009-02-13, 21:25   

I30 to dobry wybór, też kiedyś nad nim myślałem.

Nova 

Wysłany: 2009-02-13, 21:41   

Na wiosnę ma wejść następca Getza - I20.
Też niczego sobie autko.
Niestety w okresie moich poszukiwań niewiele jeszcze było o nim wiadomo a ceny to i do teraz jeszcze nikt nie zdradził.
Ale jak będzie w podobnej cenie jak Getz - wróżę spore zainteresowanie...

malina_85 

Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2009-02-13, 21:50   

Nova - zgadzam sie z Toba, choc nie do konca. Wszystko zalezy co kolega "chce" od samochodu - np. Getz =mały bagażnik... chociaz i30 tez rozwalalam, wiec gust samochodowy mamy widze podobny:D

Ja tez jezdzilam ibizą... niebawem napisze - bo tak chyba bedzie najlatwiej porownac - jak sie jezdzi Sandero... chociaz z tego co sama pytalam - obecni tu sa zadowoleni:D

Mozesz tez napisac do naszego tez w miare "nowego" kolegi z bydgoszczy - On jest w trakcie testowania, z tego co wiem przejechal juz 1500km ( po samej Bydgoszczy hahah) i nie narzeka:D

Nova 

Wysłany: 2009-02-13, 22:39   

Ja napisałam, co rozważałam przed tym, zanim ostatecznie zdecydowałam się na Dacie i co mi się podoba z dostępnych/przystępnych aut (czytaj "znośna/akceptowalna cena").

Ja nie jestem (jeszcze) dobrym doradcą z zakresu "kupić-nie kupić Dacie", bo swojego Sanderka jeszcze nie odebrałam, ale przy okazji wątku zaintrygowało mnie jaką drogę selekcji, eliminacji i wyboru większość z nas przechodzi i dlaczego finalnie wybraliśmy właśnie Dacie. :?:

U mnie głównie zwyciężył stosunek ceny do wyposażenia, to, że auto od początku mi się spodobało oraz wiara, że jeszcze wszystko przed tą marką (dobrego oczywiście).

malina_85 

Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2009-02-14, 00:15   

Powiem Tobie tak:
- cena ok
- wersja jak najbardziej
- wyglad calkiem calkiem
- mnie przekonay 3 lata gwarancji i duzy bagaznik - ze wzgledu na psa i w gruncie rzeczy on przewazyl
chociaz.... mialam juz serdecznie dosc ibizy - kobieta z kobieta nigdy sie nie dogada tzn. ja z ibizą :shock:

A wymyslalam podobnie i30, A2, A4 - jesli chodzi o audi to chodzilo mi o uzywane,
gdzies tam prze glowke przeszedl mi golf i to chyba tyle...
a osobiście podoba mi sie hummer :mrgreen:

laisar 
Moderator

Wysłany: 2009-02-14, 09:59   

Cytat:
zaintrygowało mnie jaką drogę selekcji, eliminacji i wyboru większość z nas przechodzi i dlaczego finalnie wybraliśmy właśnie Dacie.

Oczywiście na pewno jednym z głównych argumentów była pewnie w większości przypadków cena, ale już pozostałe priorytety bardzo się różnią w zależności od osoby. Dla jednych najistotniejsze były konkretne parametry fizyczne (np dla mnie - rozmiary), dla innych właśnie gwarancja, a dla kolejnych - niezawodność, prostota napraw, ekonomia użytkowania itp

Nova 

Wysłany: 2009-02-14, 11:14   

Mnie dodatkowo przekonała nieskomplikowana, znana konstrukcja silnika i co za tym idzie łatwość i niska cena przeglądów i ew. napraw (p. Marek z Puławskiej mocno to podkreślał).
Może trochę przestarzały i trochę gorsze osiągi, ale dla mnie, głównie do jazdy po mieście, w zupełności wystarczy.
Bagażnik też mnie mile zaskoczył. Największy w swojej klasie. Piknikowe wypady za miasto murowane!

Mariusz 

Marka: była Dacia, jest Toyota
Model: Sandero, Auris Touring Sports
Silnik: 1,6 (132 KM)
Rocznik: 2015
Wysłany: 2009-02-14, 11:46   

Hyundai I30 to już inna paleta pieniędzy w porównaniu z Dacią.Getz można zobaczyć co jest w wersji podstawowej,a za co trzeba dopłacić np:klimatyzacja manualna 3480zł.
Wersja Classic jest uboga i kosztuje 32900zł.Następna wersja to to Comfort,ale to już też inne pieniądze.Pod każdym względem wygrywa cenowo Dacia. :-)

Odpowiedz do tematu