Znalazłem na allegro... ale razem z całą rączką z drzwi kierowcy, za 40 PLN... a wolałbym taniej i bez całej rączki :D
EDIT:
Zamówiłem... niestety drogo, bo 45,50 zł (już z przesyłką). Zobaczymy, czy montaż się uda.
Ktoś wie, jak dostać się do środka pod tę przednią płytę? (albo jak wyjąć przełącznik bez uszkadzania go?)
Ostatnio zmieniony przez 76magg 2009-10-11, 13:35, w całości zmieniany 1 raz
A ja mam pytanie do kolegów: zamówiłem właśnie wyłączniki impulsowe do szyb przednich, a jako że moje uzdolnienia techniczne ograniczają się do umiejętności wymiany żarówek, wolałbym sam nie ryzykować takiej operacji...
Czy mogę liczyć na pomoc ?
Sprawa nie wydaje się być skomplikowana: wymiana jednak wolałbym sam nie robić, bo jeszcze przy okazji silnik uszkodzę, albo porysuję lakier gdzieś
Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-10-12, 13:10
Mikele napisał/a:
A ja mam pytanie do kolegów: zamówiłem właśnie wyłączniki impulsowe do szyb przednich, a jako że moje uzdolnienia techniczne ograniczają się do umiejętności wymiany żarówek, wolałbym sam nie ryzykować takiej operacji...
Spokojnie, na spotkaniu damy radę :) Weź ze sobą te wyłączniki impulsowe.
Instalacja zamówionych sterowników trwała 5 minut (wliczając w to pogaduchy z pracownikiem serwisu), cała robota to wyjęcie starych przełączników, odpięcie kostek i przymocowanie ich do nowych sterowników.
Ja to zamówiłem - i mam .
Super sprawa...
Ale u dilera "w komputerze" nie było nazwy - musiałem sam zapodać numerek - i dopiero wtedy mogli zamówić (tzn. element jako taki był, ale źle opisany)...
No to podpowiem, jak znaleźć nawet nie znając numerka: trzeba po prostu podać dane nie własnego samochodu, ale sedana z pierwszych miesięcy produkcji - wtedy we właściwym miejscu będzie dobry opis. I wbrew pozornym pozorom - jest to zupełnie zgodne z logiką... (;
No i mam :D
MCV faza druga. Zamontowany przełącznik z Renault 19. Przerabiany zgodnie z instrukcją podaną tu kilka postów wcześniej (a w zasadzie z jej automatycznego tłumaczenia na polski).
Uwagi mam następujące:
1. Trzeba było ściąć pasek (wypukły) z boku przełącznika z R19 - dziura po przełączniku Dacii jest bez bocznego wcięcia.
2. Te 4 i 2 mm to chyba bardziej 5,5 i 3 mm... Tak mi wyszło (podkleiłem wewnątrz nakładki).
Ogólnie działa - koszt: 45,50 przełącznik z allegro + robocizna własna :D
Różnica jest teraz w głębokości na jaką można wcisnąć przełączniki (pasażera wchodzi głęboko, kierowcy tylko odrobinkę).
Ja nie miałem żadnego problemu z zamówieniem, więc na 99% przełączniki impulsowe są dostępne bez ograniczeń. Zamawiając na Puławskiej dostałem jeszcze 10% rabatu.
Jak już pisałem wymiana to banał, nawet sam pewnie dałbym radę
Różnica między nowymi a starymi jest taka, że impulsowe nie wciskają się tak głęboko jak nieimpulsowe, czy pozostałe (centralny i ogrzewanie szyb/luster). Są także odrobinę dłuższe od starych, ale mieszczą się w konsoli bez problemu.
Czy faktycznie te przełączniki kosztują 118 zł brutto szt.
Na wtorek jestem umówiony na przegląd to za powyższą cenę może też sobie zamówię.
Mikele napisał/a:
Ja nie miałem żadnego problemu z zamówieniem, więc na 99% przełączniki impulsowe są dostępne bez ograniczeń. Zamawiając na Puławskiej dostałem jeszcze 10% rabatu.
Jak już pisałem wymiana to banał, nawet sam pewnie dałbym radę
Różnica między nowymi a starymi jest taka, że impulsowe nie wciskają się tak głęboko jak nieimpulsowe, czy pozostałe (centralny i ogrzewanie szyb/luster). Są także odrobinę dłuższe od starych, ale mieszczą się w konsoli bez problemu.
Wojtus jak będziesz już wiedział cene to daj znać ale jeśli dobrze rozumie 118zl za szt to trochę dużo za takie udogodnienie dać prawie 240zł.
Wczoraj zamówiłem sobie przełącznik impulsowy w Warszawie na Puławskiej.
Ma być za dwa dni.
Cena 118 zł brutto.
Nr katalogowy taki jak wyżej czyli 6001546817.
Oczywiście jak wcześniej wspomniano wg nr nadwozia mojego samochodu nie ma możliwości dobrania takiego przełącznika
Cena dość wysoka ale sporo niższa niż ta na początku tego tematu - było 580 zł.
Właśnie kilka dni temu spaliła mi się żaróweczka podświetlająca ten przełącznik czyli miałem powód do wymiany .
Jak już wymienię to potwierdzę czy faktycznie działa.
118 to niestety cena za sztukę, choć muszę na własnym przykładzie przyznać, że warto zapłacić za odrobinę komfortu :)
A co do żaróweczek, to u mnie przepaliła się w przycisku ogrzewania szyby tylnej i lusterek, więc wymienię sobie na jedną ze starych przełączników szyb.
Wojtus jak będziesz już wiedział cene to daj znać ale jeśli dobrze rozumie 118zl za szt to trochę dużo za takie udogodnienie dać prawie 240zł.
Wczoraj zamówiłem sobie przełącznik impulsowy w Warszawie na Puławskiej.
Ma być za dwa dni.
Cena 118 zł brutto.
Nr katalogowy taki jak wyżej czyli 6001546817.
Oczywiście jak wcześniej wspomniano wg nr nadwozia mojego samochodu nie ma możliwości dobrania takiego przełącznika
Cena dość wysoka ale sporo niższa niż ta na początku tego tematu - było 580 zł.
Właśnie kilka dni temu spaliła mi się żaróweczka podświetlająca ten przełącznik czyli miałem powód do wymiany .
Jak już wymienię to potwierdzę czy faktycznie działa.
Ja dziś rozmawiałem z gościem który handluje częściami firmowymi do Renault i powiedział mi że może to ściągnąć bez problemu.
Ale jak usłyszałem cenę to szok 648zł/szt.
_________________ Pawlo
Ostatnio zmieniony przez KaS602 2010-01-13, 22:15, w całości zmieniany 3 razy
Wojtus Mam pytanko jak tam Twoje wyłączniki impulsowe nic się nie chwalisz?
Odebrane? Założone? Działają? Warto?
W końcu odebrałem i założyłem jeden włącznik impulsowy.
Montaż około 5 minut (po wyjęciu starego trzeba odwrócić kostkę o 180 stopni).
Oczywiście działa ok.
Ten impulsowy ma mniejszy skok przycisku niż standardowy.
Czy warto, pewnie z ekonomicznego punktu widzenia to nie, ale czasami się przydaje, zwłaszcza gdy w poprzednim aucie był taki gadżet.
Ciekaw jestem czemu takich włączników impulsowych nie montują seryjnie, teraz cena zakupu jako części włącznika impulsowego jest taka sama jak standardowego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum