DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Autostrady z opłatami czy ekspresówki bez
Autor Wiadomość
psur 

Marka: Nissan
Model: NV200 Evalia
Silnik: 1.5 dCi
Wysłany: 2009-10-21, 09:21   Autostrady z opłatami czy ekspresówki bez

laisar napisał/a:
Tzn. jeśli muszą już być płatne, to trudno, ale niech to będzie rozwiązane za pomocą winiet czy czegoś podobnego - bo mnie w zupełności zadowalałyby dozwolone prędkości 110-130km/godz (6 godz jazdy w dowolne miejsce w PL), byle bym nie musiał się zatrzymywać co 50km...

Paf napisał/a:
Ja osobiście nie chcę takich autostrad jak w Polsce. 30-40 gr/km to nie dla mnie. Wystarczą mi w zupełności drogi ekspresowe, czy ostatecznie zwykłe dwupasmówki, ale darmo.

To jest właśnie ciekawy problem, bo mówi się "autostrady, budować autostrady", ale czy to rzeczywiście najlepsze rozwiązanie? Na pewnych kluczowych odcinkach tak, ale poza tym to autostrady powodują też wiele problemów: przede wszystkim koszty, przez co potem są płatne, ale też podział okolicy i zupełne odcięcie od siebie dwóch boków autostrady - jak rzeka.

Z moich doświadczeń wynika, że również bardzo komfortowo podróżuje się po drogach ekspresowych, nawet jeśli mają tylko jeden pas z poboczem. Nie ma terenu zabudowanego, skrzyżowań, wyprzedzanie jest dość łatwe. Spokojnie można sobie jechać 110 czy 120 km/h. Wolę taką drogę niż autostradę z bramkami i opłatami. Co więcej, nawet dobrze przebudowana droga krajowa z szerokimi poboczami i możliwie wieloma obwodnicami potrafi zapewnić wysoki komfort i bezpieczeństwo jazdy. No i nie dzieli okolicy na pół, łatwo z niej zjechać i łatwo wrócić.

Autostradą jeździłem głównie A-4 Wrocław - Kraków. Nie ma tam bramek (nie licząc odcinka Katowice - Kraków, który może pominę milczeniem), więc jeździ się komfortowo. Niedługo jednak mają tam być bramki i jeśli rzeczywiście będą je stawiać co 50 km, to jest to jakaś masakra, bo przecież to oznacza postój, szukanie portfela i często korek co ok. 25 minut!

Zatem moim zdaniem autostrady tak, ale z umiarem. Przede wszystkim dobre drogi ekspresowe, krajowe i obwodnice.

www.psur.pl - moja strona o podróżowaniu po Polsce

p0501 

Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: dci
Rocznik: 2008
Wersja: Arctica
Wysłany: 2009-10-21, 10:37   Re: Autostrady z opłatami czy ekspresówki bez

psur napisał/a:

Na pewnych kluczowych odcinkach tak, ale poza tym to autostrady powodują też wiele problemów: przede wszystkim koszty, przez co potem są płatne, ale też podział okolicy i zupełne odcięcie od siebie dwóch boków autostrady - jak rzeka.

Z moich doświadczeń wynika, że również bardzo komfortowo podróżuje się po drogach ekspresowych, nawet jeśli mają tylko jeden pas z poboczem. Nie ma terenu zabudowanego, skrzyżowań, wyprzedzanie jest dość łatwe. Spokojnie można sobie jechać 110 czy 120 km/h. Wolę taką drogę niż autostradę z bramkami i opłatami. Co więcej, nawet dobrze przebudowana droga krajowa z szerokimi poboczami i możliwie wieloma obwodnicami potrafi zapewnić wysoki komfort i bezpieczeństwo jazdy. No i nie dzieli okolicy na pół, łatwo z niej zjechać i łatwo wrócić.

Tu chyba jest błąd definicyjny i w myśleniu o drogach ekspresowych (wg. definicji: o ograniczonej dostępności, przeznaczona wyłącznie do ruchu pojazdów samochodowych
wyposażona w jedną lub dwie jezdnie, posiadająca wielopoziomowe skrzyżowania z przecinającymi ją innymi drogami transportu lądowego i wodnego, z dopuszczeniem wyjątkowo jednopoziomowych skrzyżowań z drogami publicznymi) również dzielą jak rzeki, a przynajmniej powinny, i różnica między autostradą i drogą ekspresową jest niewielka dla użytkownika (wiem wiem - autostrada co najmniej trzy pasy) lokalnego.

Więc powinny być: sieć autostrad i dróg ekspresowych oraz sieć dróg krajowych już wtedy niekoniecznie z obwodnicami.... nie można wymagać za wiele, a budowa dwóch systemów obwodnic to chyba przerost...

A co płatności wydaje mi się, że lepiej mieć alternatywę - sieć płatnych autostrad i dróg ekspresowych oraz drogi krajowe, zwłaszcza że ruch zostanie wówczas rozdzielony na dwa strumienie...
To jak z metrem w Warszawie, wolałbym żeby ktoś wybudował i miał czerpać zysk przez 100 lat niż żeby było za 10 lat.

pozdrowienia
Ostatnio zmieniony przez p0501 2009-10-21, 10:40, w całości zmieniany 1 raz  

borys68 

Marka: Kia
Model: cyd kombi
Silnik: 1.6 a/t
Wysłany: 2009-10-21, 19:07   

Ahoj!
Ekspresowe. Już płacę podatek na drogi.
Borys

Beckie 

Silnik: 1.6 MPI
Wersja: Arctica 5 os.
Wysłany: 2009-10-21, 19:26   

p0501 napisał/a:
(wiem wiem - autostrada co najmniej trzy pasy)

A widziałeś kiedyś A2 ze Strykowa do N. Tomyśla? Nie różni się niczym od ekspresowej z Poznania do Kórnika.

Resident 

Marka: KIA
Model: cee'd_SW
Silnik: 1.6 DOHC CVVT 126KM
Rocznik: 2009
Wysłany: 2009-10-23, 09:41   Re: Autostrady z opłatami czy ekspresówki bez

psur napisał/a:
Niedługo jednak mają tam być bramki i jeśli rzeczywiście będą je stawiać co 50 km, to jest to jakaś masakra, bo przecież to oznacza postój, szukanie portfela i często korek co ok. 25 minut!

Jak to? Bramki NA autostradzie? Myślałem że bramki są jedynie na drogach dojazdowych i wylotowych do/z autostrady. A jak się już wjedzie na autostradę, to się leci bez przeszkód. Tak jest np. na A1 (pomorskie).

psur 

Wysłany: 2009-10-23, 10:02   

Resident napisał/a:
Jak to? Bramki NA autostradzie? Myślałem że bramki są jedynie na drogach dojazdowych i wylotowych do/z autostrady. A jak się już wjedzie na autostradę, to się leci bez przeszkód. Tak jest np. na A1 (pomorskie).

Nie wiem jak ma być, no ale teraz już na A4 są bramki na autostradzie - przed odcinkiem Katowice - Kraków.

Tak się zastanawiam jak by mogły być tylko przy wjazdach skoro odcinek Wrocław - Katowice ma długość 200 km? Skąd byłoby wiadomo jaki odcinek przejeżdżasz po autostradzie - 30 czy 150 km?

laisar 
Moderator

Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2009-10-23, 10:07   

Bo w takim przypadku bramki stawia się na wjazdach i zjazdach do autostrady...
Ostatnio zmieniony przez laisar 2009-10-23, 10:15, w całości zmieniany 1 raz  

tomi 

Model: Duster
Silnik: 1,6 SCE 115
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Wysłany: 2009-10-23, 10:08   

Na A2 ze Strykowa do Poznania też są bramki na autostradzie.

psur 

Wysłany: 2009-10-23, 10:24   

laisar napisał/a:

Czyli ten co przejechał 30 km zapłaci tyle samo jak ten co przejechał 200 km?

Resident 

Model: cee'd_SW
Silnik: 1.6 DOHC CVVT 126KM
Rocznik: 2009
Wysłany: 2009-10-23, 10:45   

psur napisał/a:
laisar napisał/a:

Nie. Przy wjeździe na autostradę pobierasz bilecik z automatu i przy zjeździe pani w kasie zabiera ci bilecik, wtedy wie gdzie wjechałeś, i kasuje cię za odpowiednią odległość. Gdybyś "zgubił" bilecik - jesteś kasowany za maksymalną długość autostrady.

Edit: Sposobem na bramki na autostradzie może być system przedpłaconych biletów elektronicznych. Np. w USA dostajesz plastikowe pudełko, które np. przyklejasz do przedniej szyby. To pudełko zasilasz jakąś kwotą, która pozwala ci przekraczać bramki na autostradzie. Bramki są pozbawione ludzi (oczywiście są też bramki dla osób nie posiadających elektronicznych przepustek). Jedynie automat ściąga ci kasę z "pudełka" i przejeżdżając przez bramkę słyszysz "piiip". Bramkę pokonujesz z prędkością ok. 60km/h. Jak przedpłacona kasa się kończy, to możesz ustawić tak, że automatycznie zasila ci pewną kwotą "pudełko", a kwotę tą pobiera ci z karty kredytowej. Przykład z Florydy: http://www.sunpass.com/ i z Connecticut: http://www.ezpass.com/static/info/howit.shtml
Ostatnio zmieniony przez Resident 2009-10-23, 11:02, w całości zmieniany 2 razy  

laisar 
Moderator

Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2009-10-23, 10:52   

Cytat:

A skąd ten pomysł? Przecież przy wjeździe dostaje się bilet z konkretnej bramki, więc przy zjeździe nie ma problemu z naliczeniem odpowiedniej opłaty.

Alternatywnie można olać bramki, a wprowadzić winiety i lotną służbę kontroli z odpowiednim cennikiem "awaryjnym" <;

Są już też jakieś ogólnounijne plany ujednolicenia sposobu płacenia - tylko za ChRLD nie wiem, bo co wymyślają do tego jakiś nowy gadżet elektroniczny, zamiast wykorzystać np telefony komórkowe...

(Tzn jasne, że wiem <; ale mimo wszystko się dziwię, bo i tak MSZ jest to mniej opłacalne...).
Ostatnio zmieniony przez laisar 2009-10-23, 10:54, w całości zmieniany 1 raz  

psur 

Wysłany: 2009-10-23, 12:46   

OK, nie wiedziałem jak to działa. Z płatnych autostrad jeździłem tylko po A-4 a tam jest inny system.

KaS602 

Model: Rio
Silnik: 1.4 16V
Rocznik: 2012
Wysłany: 2009-10-23, 15:03   

A czy UE nie przymierza sie do wycofania (obligatoryjnie) bramek na autostradach na rzecz wlasnie wspomnianych systemow zdalnej platnosci..? Zdaje sie, ze od 2014 roku.

Gdzies cos czytalem, ale teraz nie moge tego znalezc...

wox 

Marka: Renault/Suzuki
Model: Espace/Jimny
Silnik: 1,6 TCe/1,3
Rocznik: 2016/2012
Wysłany: 2009-10-23, 21:25   

Te bramki na wjeździe (pobranie bilecika) i zjeździe (zapłata) są na włoskich autostradach. Wychodzi jednak drogo. Nie ma to jak winietki.

Odpowiedz do tematu