Wysłany: 2009-12-06, 20:35 Problem z fabrycznym radiem
Witam. Pojawił się u mnie następujący problem: od jakiegoś czasu z fabrycznego radia Blaupunkt (nie z głośników ale z miejsca montażu radia) pojawiło się trzeszczenie słyszalne na nierównościach. Wydaje mi się że dochodziło z panelu. Oczywiście pchany dziwną potrzebą samodzielnego naprawiania wszystkich usterek (czy wszyscy posiadacze Daci tak mają? ) zacząłem gmerać przy radiu, wyjąłem panel i próbowałem przesunąć/poprawić samo radio. I pojawił się kłopot, usłyszałem małe pstryknięcie po czym radio nagle się poluzowało. Efekt jest taki że przy zakładaniu panelu lub naciskaniu przycisków radio wyczuwalnie przesuwa się na boki. Udało mi się je wyjąć, obejrzałem zaczepy, wyglądają na nieuszkodzone, ale nie mogę już z powrotem zainstalować radia bez tego luzu.
Wcześniej radio siedziało "jak wmurowane", nic się nie przesuwało. Pocieszeniem jest to że chyba zniknął ten trzeszczący dźwięk
Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-12-06, 21:40
To małe pstryknięcie to zapewne mocowanie radia wyskrobało plastyk otworu konsoli o który się radio zapierało i trzymało. Teraz zaczep radia nie opiera się solidnie o konsolę i dlatego powstał luz.
Obejrzyj nie tylko brzegi radia z przodu, ale i jego tylną ściankę oraz miejsce, o które opiera się o auto - być może jest tam taki wypust stabilizujący, którym trzeba trafić w odpowiednie miejsce.
Moze zaczepy da sie wygiac tak by bardziej wystawaly... ? Jak jest kieszen to mozna ja przykrecic za pomoca jakiegos wkretu. Moze obkleic jakas tasma albo cos podlozyc i wsadzic na wcisk...
Radio jest w metalowej jakby kieszeni z różnymi blaszkami, które można wyginać?
Radio ma przykręcone po bokach blaszki, nie ma takiej klasycznej kieszeni jak niektóre modele. Wyginanie tych blaszek nic nie dało.
laisar napisał/a:
Obejrzyj nie tylko brzegi radia z przodu, ale i jego tylną ściankę oraz miejsce, o które opiera się o auto - być może jest tam taki wypust stabilizujący, którym trzeba trafić w odpowiednie miejsce.
Wpust faktycznie jest, ale specjalnie zwróciłem na niego uwagę, wszedł prawidłowo.
Chyba zrobię tak jak radzi DUCATI, czarna taśma izolacyjna i na wcisk
Zgadzam się, też wolałbym tego uniknąć ale czasem się nie da.
Pokombinuję najpierw z tymi blaszkami, obejrzę jeszcze raz dokladnie i zobaczymy. Niedługo wybieram się na przegląd więc może przerzucę problem na ASO
A jeśli nic się nie da zrobić to trzeba będzie zastosować słynną regułę 3TM
Ja mam trochę inny problem :) nic nie trzeszczy, ale za to po 50-60km, przy różnicy temperatur między wnętrzem samochodu a zewnątrz dT=20K radio, a właściwie przyciski na radiu zaczynają źle reagować w najlepszym przypadku nie reagować, wyświetlacz również - zazwyczaj się tylko podświetla ;p.
Co najśmieszniejsze wystarczy radio docisnąć i problem znika (na czas dociskania), styki ok, także gdzieś się coś pewnie odlutowało, a różnica temp to tylko zbieg okoliczności, 50-60km to widocznie czas potrzebny na osiągnięcie przez radio "optymalnej" temperatury pracy ;p
Po świętach kupię sobie jakąś Alpine, bo z tym to jakieś nieporozumienie.
No ciekawe przypadki... Jednemu nie podoba sie radio z czujnikiem temperatury na zewnatrz, ktore wyraznie cos mu chce powiedziec, innemu nie przeszkadza trzeszczace radio (wylaczone), bo rzadko go uzywa. ;)
Przypadki bardzo ciekawe, zwłaszcza ten z trzeszczeniem nieużywanego
Na tle tych usterek mój przypadek zasługuje chyba tylko na...... niewybrzydzanie i cieszenie się że pomimo tego że się przesuwa to przynajmniej na razie (odpukać!) gra jak należy...
Nie pamiętam - wypaliłem tylko jedną płytkę z przeznaczeniem do samochodu i było to dość dawno. Ale świta mi coś, że miałem nieudaną próbę tzn. pierwsza płyta nie chciała grać.
Poniższa płytka gra:
Cytat:
Disc Information (D:\)
------------------
Type : :Data CD (Mode 1)
Capacity : 79:27.10 (698 MB)
Tracks : 1
Sessions : 1
File System : ISO9660, Joliet
Title : MP3_1
Date : Maj 6, 2009
Publisher : n/a
Application : Nero Burning ROM
Sesja zamknięta.
Ostatnio zmieniony przez Beckie 2010-04-21, 11:40, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum