DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Marcin
2008-01-24, 00:10
Eksploatacja w warunkach zimowych
Autor Wiadomość
marchewa 

Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2009
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2010-01-04, 16:22   

laisar napisał/a:
Zdaje się, że w Rumunii rzadko śnieg pada... (;

Bardziej serio: ano niedoróbka, nawet jeśli jakoś-tam "celowa" - bo trudno zrobić duży otwór drzwiowy w nie bardzo dużym aucie żeby jeszcze był nad nim daszek...

Pomijam tym razem teorię spiskową, że to specjalnie zaprojektowana niedogodność, mając na celu wykazanie wyższości droższych aut - bo po prostu nie wiem, jak to wygląda obecnie np w innych renówkach.

W każdym razie w moim poprzednim aucie faktycznie było lepiej - ale tylko nieco, prawie zawsze i tak się nasypało trochę śniegu.

A teoretycznie <; taka konstrukcja jak w Dacii powinna się dość dobrze odśnieżać - tylko trzeba pamiętać, żeby wygarnąć śnieg także spod górnego brzegu drzwi, a potem jeszcze powoli je otwierać... d;

Tu nawet nie chodzi o daszek, obejrzałem zdjęcie Twojego poprzedniego auta i konstrukcja drzwi jest taka, że ich górna część kończy się na bocznej stronie nadwozia, tworzy prawie pionową powierzchnię i śnieg nie ma po prostu gdzie się dostać. Tak samo mam w służbowej Pandzie i jest ok, wystarczy tylko przed otwarciem zgarnąć śnieg z górnej części drzwi.

W naszych autach, jak zauważyłem, górna krawędź drzwi "zachodzi" na dach, co powoduje gromadzenie się śniegu właśnie na uszczelce, i nawet dokładne odśnieżanie nie pomaga. Zresztą powolne otwieranie drzwi też nie :-D

A tak na marginesie to cieszę się że nie tylko ja zwróciłem na to uwagę, bo juz myślałem że jakiś dziwny jestem :mrgreen:

Jak ktoś znajdzie rozwiązanie tego problemu to chętnie skorzystam :-D

Mariusz 

Marka: była Dacia, jest Toyota
Model: Sandero, Auris Touring Sports
Silnik: 1,6 (132 KM)
Rocznik: 2015
Wysłany: 2010-01-04, 17:05   

Marchewa w Sandero też jest ten problem i jakoś już się przyzwyczaiłem choć na początku parę przekleństw wypowiedziałem

Beckie 

Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2008
Wersja: Arctica 5 os.
Wysłany: 2010-01-04, 20:39   

marchewa napisał/a:
Jak ktoś znajdzie rozwiązanie tego problemu to chętnie skorzystam

Przykleić (jakąś) uszczelkę na krawędzi drzwi (?) :idea:

KaS602 

Marka: KIA
Model: Rio
Silnik: 1.4 16V
Rocznik: 2012
Wysłany: 2010-01-04, 21:53   

Albo wstawić drzwi otwierane do góry... ;-) :mrgreen:

szmig 

Silnik: 1.6 16V
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2010-01-04, 22:35   

a ja mam inne pytanie: od kilku dni, czyli od większych mrozów, mam zamarznięte szyby, ale od środka. nie wiem czy to normalne, to moja pierwsza zima z Dacią. A szron na szybch od wewnątrz wybitnie przeszkadza i nawet nawiew na przednią szybę niewiele daje przez pierwszych 5 minut.

jackthenight 

Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2010-01-05, 00:33   

szmig napisał/a:
a ja mam inne pytanie: od kilku dni, czyli od większych mrozów, mam zamarznięte szyby, ale od środka. nie wiem czy to normalne, to moja pierwsza zima z Dacią. A szron na szybch od wewnątrz wybitnie przeszkadza i nawet nawiew na przednią szybę niewiele daje przez pierwszych 5 minut.

Normalne w każdym aucie.

gigi303 

Marka: Opel
Model: Astra IV
Silnik: 1.7 cdti
Rocznik: 2011
Wysłany: 2010-01-05, 07:53   

wszystko zależy od ilości wilgoci w aucie, u mnie odpukać druga zima i jeszcze nie miałem szronu od środka. W moim poprzednim wehikule jednak przy każdym większym mrozie można było sobie poskrobać napisy od wewnątrz :-P ;-) normalna rzecz w autach :-)

Beckie 

Wysłany: 2010-01-05, 10:40   

U mnie brak szronu wewnątrz - codziennie używam klimy.
Jak kto nie ma klimy może uchylić szybę na kilka minut przed końcem trasy - trochę wilgoci się pozbędzie. Albo przewietrzyć auto jak jeszcze jest ciepło w środku.

Jarosław P 

Marka: dacia
Model: sandero
Silnik: 1,4 MPI
Wersja: Laureate
Wysłany: 2010-01-05, 11:01   

A jak włączasz klimę to jak nastawiasz ogrzewanie na min. czy max. ?

Ikarusiarz 

Model: Logan, Logan MCV Outdoor
Silnik: 1.5 dci
Rocznik: 2009, 2017
Wysłany: 2010-01-05, 11:21   

1: Śnieg też mi leci do środka, więc luzik.

2: Nie używam klimatyzacji, ale zawsze przed wyłączeniem silnika zamykam ogrzewanie i tak chwilę jadę. Szronu od środka nie widziałem jeszcze. Zamykam ogrzewanie, bo nagrzewa się szybciej silnik, po ponownym odpaleniu.(oczywiście jak jest całkowicie zimny)

3: Miałem jakiś wóz kiedyś (jakiś japoński, tylko nie pamiętam który), co miał nie osłoniętą kratkę od wlotu powietrza. Jak nie odgarnąłem i włączyłem wiatrak, to był czad... Miałem miejscowy opad śniegu w kabinie.

Beckie 

Wysłany: 2010-01-06, 08:22   

Jarosław P napisał/a:
A jak włączasz klimę to jak nastawiasz ogrzewanie na min. czy max. ?

W zimie na max. :-)

http://www.daciaklub.pl/f...p?p=22872#22872

edycja

benny86 napisał/a:
Koledzy wtrące się mimo że nie mam dacii - nawet najlepsza klima nie pomoże jeśli zebrało się dużo wilgoci w aucie - z doświadczenia wiem że bardzo skuteczne jest dokładne poodkurzanie wnętrza - pozbywamy się wtedy kurzu i drobinek piasku, które chłonią wilgoć szybciej niż niemowle mleko....

Jest jeszcze jeden sposób. Gazeta sprawdzi się pod nogami pasażerów jak naniosą śniegu to razem z nią można wynieść z auta trochę wody.

Alien 

Marka: FSO / TOYOTA
Model: Caro i Corolla
Silnik: 1.6GLE i 1.4VVTi
Rocznik: 1992 i 2001
Wysłany: 2010-01-06, 10:47   

Metoda z gazetą jest godna polecenia, bez wzgledu na to jakie auto i czy ma klimę czy nie.

Ikarusiarz 

Model: Logan, Logan MCV Outdoor
Silnik: 1.5 dci
Rocznik: 2009, 2017
Wysłany: 2010-01-13, 18:44   

Te "rowy" pod szybą przednią i tylną są fajowe. Po jeździe w śniegu należy odczekać i ogromne bryły lodu można sprzedawać do barów. Stopiona woda marznie i można wydłubać i do szklaneczki z jakimś napojem. :mrgreen:

kelevra 

Silnik: 1.5 dCi 86KM
Wysłany: 2010-01-16, 13:00   

U mnie 2 zima z MCV :)

1. tak samo tej jak i zeszlej zimy to samo spostrzezenie, ktore ma część z Was:
Cytat:
Zanim zapalę to czekam az zgasną kontrolki a później zapalam auto , ale jak jest mroźno to czasami po odpaleniu na dwie , trzy sekundy zapala się kontrolka abs i później gaśnie.

2. Szron na szybach od wewnatrz. W zeszlym roku wyprobowalam gazety na dywanikach. Polecam, chociaz ladnie to nie wyglada a i zapach wilgotnych gazet taki sobie... Ale pomaga, trzeba tylko pamietac zeby wymieniac je na suche co jakis czas.

3. Kilka razy przymarzly mi drzwi... W tym roku pierwszy raz. Do samochodu dalo sie wejsc tylko przez bagaznik, miny przypadkowych przechodniow: bezcenne... ;)

4. Nagrzewanie auta - ok 5-10 minut - max temperatura, 2 stopien nawiewu, zamkniety obieg powietrza - robi sie cieplo a dodatkowo ogrzewaja sie szyby

5. Raz zamarzl mi zamek przy wlewie paliwa, ale nie jakos bardzo mocno, bo po kilku minutach udalo sie go otworzyc bez odmrazacza

6. Snieg nasypuje sie do srodka przy otwarciu drzwi, jakos specjalnie mi to nie przeszkadza, no moze poza tym ze mam swiadomosc ze jakbym sie nie starala go wymiesc, to jednak troche zawsze gdzies tam zostanie, co pozniej powoduje m.in. zamarzanie szyb od srodka. Przed otwarciem drzwi staram sie zgarnac snieg znad drzwi.

7. Problemow z odpalaniem brak, czasem troche dluzej to trwa.

8. Obecnie rozgladam sie za nowymi piorami wycieraczek. Przez poltora roku mialam fabryczne, jedak juz tej zimy nie przetrzymają.

Tyle :)
Ostatnio zmieniony przez kelevra 2010-01-16, 13:02, w całości zmieniany 1 raz  

Potworny 

Model: Sandero
Silnik: 1,6 MPI
Wysłany: 2010-01-16, 21:49   

kelevra napisał/a:
Problemow z odpalaniem brak, czasem troche dluzej to trwa.

No ale to wersja Arctica (nazwa zobowiązuje) :lol: :lol:

kelevra 

Silnik: 1.5 dCi 86KM
Wysłany: 2010-01-17, 00:12   

Zapomniałam dopisać - co z tym hamulcem ręcznym? Dlaczego nie można go zaciągać w zimie? To zdaje się, jest mechanizm którego działanie opiera się na naprężeniu linki? Chodzi o to, że może owa linka może pęknąć? Pytam bo zaciągam odruchowo po zaparkowaniu- a naszła mnie wątpliwość, że może warto tego odruchu się wyzbyć?

wox 

Marka: Renault/Suzuki
Model: Espace/Jimny
Silnik: 1,6 TCe/1,3
Rocznik: 2016/2012
Wysłany: 2010-01-17, 00:58   

Może po prostu zamarznąć (szczęki przymarzną do bębnów)

Potworny 

Wysłany: 2010-01-17, 11:39   

wox napisał/a:
Może po prostu zamarznąć (szczęki przymarzną do bębnów)

Tylko wtedy gdy hamulce są zamoczone co może świadczyć o złym stanie technicznym hamulców albo kierowcy jeżdżącym na krótkich odcinkach po kałużach lub brodach :lol:
Sam zaciągam hamulec gdy parkuję i od 20 lat mi się nie przydarzyło zamarznięcie lub blokada hamulca tylnego. Przyczyną usterek hamulca pomocniczego jest jego nie używanie (korozja).
kelevra napisał/a:
że może owa linka może pęknąć

Można to sobie wyobrazić gdy hamulec zostanie "zaciągnięty" bardziej niż mocno(ekstremalnie) i spadek temperatury też jest ekstremalny :lol: :lol: Linka może się rozciągać co odczuwamy gdy trzeba regulować hamulec pomocniczy (płacimy lub robimy lub jedno i drugie gdy wybierzemy "solidny" warsztat http://www.daciaklub.pl/forum/viewforum.php?f=3 :evil:

wox 

Wysłany: 2010-01-17, 13:14   

No przecież tytuł jest jednoznaczny, więc po co się rozpisywać (faktycznie chodzi tylko o warunki powiązane z wcześniejszym zamoczeniem). A temat "zamarzających" hamulców traktuję raczej w kategorii mitów - od zawsze zaciągam ręczny (we wszystkich samochodach jakich miałem, począwszy od Fiata 126) i nigdy nie przytrafiło mi się "przymarznięcie".

gigi303 

Marka: Opel
Model: Astra IV
Silnik: 1.7 cdti
Rocznik: 2011
Wysłany: 2010-01-17, 19:41   

mi w służbowym aucie przydarzyło się zapieczenie szczęk po zostawieniu na ręcznym od tamtej pory zawsze zostawiam tylko na wsteku

Potworny 

Wysłany: 2010-01-17, 20:23   

gigi303 napisał/a:
zapieczenie szczęk po zostawieniu na ręcznym
to znaczy nie zamarznięcie i jak sądzę po pewnym czasie?
Widziałem bardzo dużo samochodów z zapieczonymi hamulcami ale te samochody porastały trawą (w lecie) i były złomami. Przy systematycznej i prawidłowej eksploatacji to duża rzadkość, choć w moim starym Fiacie 125 tak się stało (po tygodniu stania na parkingu), ale to był stary fiat, miał kiepskie hamulce i się zapiekły a nie zamarły.

wox 

Wysłany: 2010-01-17, 20:29   

gigi303 napisał/a:
mi w służbowym aucie przydarzyło się zapieczenie szczęk po zostawieniu na ręcznym od tamtej pory zawsze zostawiam tylko na wsteku

Jak długo auto stało?

Beckie 

Wysłany: 2010-01-17, 20:31   

Ja zaciągam ręczny tylko w jednym miejscu na jakieś 8 godzin: gdy parkuję prostopadle na peronie (na noc nie muszę więc jeszcze mi nigdy nie przymarzł). Natomiast ostatnio odkryłem, że ręczny pomaga na śniegu przy skręcaniu o 90 stopni.

Jarosław P 

Marka: dacia
Model: sandero
Silnik: 1,4 MPI
  Wysłany: 2010-01-17, 20:57   

Czy to zima czy to lato zawsze trzeba zaciągać ręczny , chodzi o to aby mechaniczne rozpieracze szczęk oraz linka pracowały , bo inaczej zardzewieją i nie będą chodzić.
I później jest problem bo trzeba wszystko rozbierać , czyścić i smarować.

Beckie 

Wysłany: 2010-01-17, 20:59   

No tak, w czasie jazdy zaciągam prawie na każdym skrzyżowaniu ale nie jestem pewien czy to dobrze.

Odpowiedz do tematu