Wysłany: 2010-01-25, 13:39 dźwięki z okolic schowka
Witam !
Zauważyłem od nowości, ze podczas przyspieszania (obojętnie na jakim biegu) gdzieś tak od 1,3 - 1,5 tys obr./min dają się słyszeć jakieś takie wibracje - jakby plastiku z okolic schowka. Strasznie mnie to denerwuje - jeszcze dokładnie sprawdzę jakie obroty bo już tak dobrze nie pamiętam - ewentualnie nagram jakoś ten dźwięk i wrzucę.
Czy spotkaliście się z tym u siebie ? Logan 1,5 dCi 68 KM 2009 r.
Ostatnio zmieniony przez laisar 2016-06-10, 18:38, w całości zmieniany 1 raz
Zalinkowany temat przez laisara jest spory, więc podpowiadam: być może przy 1500 - 1600 obr. w wibrację wpadają rurki od klimatyzacji http://www.daciaklub.pl/f...p?p=42986#42986
Na 99 % to obstawiam
Ostatnio zmieniony przez wox 2010-01-25, 21:32, w całości zmieniany 1 raz
W Dusterze 2014 znalazłem świerszcza, jak otwieram schowek, to jego górna ścianka w środku pod wpływem nierówności wpada w wibrację, ktoś tak już miał?
Ponieważ trzeszczący schowek sam nie ucichł, umówiłem się do serwisu na konsultacje. Panowie popryskali jakimś środkiem do plastików, ale nie pomogło.
Okazuje się, że jest w systemie serwisowym Dacii jakaś część wygłuszająca całą deskę rozdzielczą, którą będę miał zamontowaną na dniach i ma pomóc. Wkurzający fakt, że demontują całą deskę, oraz to, że będę bez swojego auta dwa dni i na dodatek bez auta zastępczego. W serwisie po prostu powiedzieli: na Dacie nie należy się auto zastępcze. Jaja co?
A sprzedając mi polisę pani w ASO prawie zasłodziła cały salon, a jak przychodzi co do czego dupa blada z autem zastępczym. Podobno mamy prawo do auta zastępczego jak nasze auto zostanie odholowane do ASO. Ale nie będę dzwonił po assistance bo mi schowek trzeszczy?
Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 DCI 4x4 Prestige Pomógł: 2 razy Dołączył: 24 Sie 2013 Posty: 726 Skąd: Wro
Wysłany: 2014-06-08, 12:28
ja bym wolal jednego swierszcza, rozkreca deske i bedzie potem calosc brzeczec, to jak meble z IKEA, skladasz raz i potem nie ruszasz bo drugi raz skrecone bujaja sie w kazda strone
O co do świerszczy - co prawda nie w schowku, napisałem w innym temacie:
Drżenia na wybojach mam i ja... (występują przy niewielkich prędkościach na krótkich poprzecznych nierównościach) przenoszą się jakby przez kolumnę kierowniczą.
Nie mam kiedy z tym pojechać do ASO i trochę też boję się, że więcej spieprzą (rozkręcając deskę) niż naprawią (nie jest to jakoś okrutnie upierdliwe)...
Daj znać jak Ci zamontują to dodatkowe wygłuszenie - czy jesteś zadowolony...
Odstawiłem auto do ASO Zdunek aby po dwóch dniach (bez zastępczego) przyjechać po odbiór z adnotacją, że serwis nie poradził sobie z problemem i decyzja co dalej należy do Renault Polska. Prawdopodobnie będą musieli wymienić całą deskę, która odlana jest z jednego kawałka plastiku, tak powiedział mi technik. Nadmienię, że trzeszczenie schowka ma miejsce na nierównościach i wybojach, co jest strasznie wkurzające.
Dam znać do będzie dalej...
Byłem w Starogardzie u Adamowskich przy okazji montażu haka, zleciłem im sprawdzenie co tak trzeszcze w okolicach schowka. Panowie rzetelnie zabrali się do roboty i rozkręcili połowę deski ale nic nie stwierdzili. Powiedzieli, że trzeba by zdjąć deskę żeby coś na ten temat powiedzieć, miałem pojeździć i sprawdzić jak się to będzie zachowywało. Postanowiłem że z wszystkimi akcjami za które będę miał płacić będę jeździł do Adamowskich a gwarancyjne naprawy u Zdunka (bliżej).
czy ktoś z forumowiczów walczył może z brzęczeniem w schowku? jak docisne klape to jest lepiej, nie wiem czy to zawiasy, zatrzask czy co jeszcze? jak to wyregulować? pacjent to duster
Ostatnio zmieniony przez laisar 2016-02-19, 20:35, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum