Marka: Renault / VW
Model: Captur / Up
Silnik: 1,3 TCe 130KM/60 KM
Rocznik: 2019 / 2014
Wersja: Laureate Pomógł: 12 razy Dołączył: 22 Mar 2009 Posty: 1889 Skąd: lubelskie
Wysłany: 2010-05-12, 18:26
Rysiob napisał/a:
Duster mnie przekonał całkowicie. O ile myślałem wcześniej nad Stepway'em, to teraz już wiem, że będe zmierzał raczej do Dustera. Jest droższy, ale ciut większy, bardziej masywny i bardziej mi odpowiada.
I masz całkowitą rację - jeżeli jest kasa to nawet nie ma nad czym gdybać. Rzekłem.
Marka: Dacia
Model: Sandero III Stepway
Silnik: 1.0 TCe LPG
Rocznik: 2021
Wersja: Comfort Pomógł: 1 raz Dołączył: 22 Wrz 2007 Posty: 350 Skąd: Częstochowa, Polska
Wysłany: 2010-05-12, 18:43
piotrres napisał/a:
Ta wyściółka wygląda jak gruby twardy filc, podbity od spodu "Isoverem" (chyba izolacja akustyczna). Przydała by się tu jakaś obszywka od spodu i z boku. Swoją szosa, ciekawe ile kosztuje gumowa kuweta do bagażnika, lub ew. jaki jest "tani zamiennik" od innego auta.
kolego wszystko zależny jak się jeździ na dizlu aż kusi by poczuć turbinkę ;)
Und hier ist der Hund begraben...
Nie będę jedynym użytkownikiem.
Po wyliczeniu pewnych ograniczeń eksploatacyjnych wynikających z konstrukcji nowoczesnych turbodiesli, usłyszałem od Mojej Pani: "daj z tym spokój, ma być tak: wsiadam odpalam, staję, włączam, nie zależnie od czasu jazdy wysiadam i nic mnie nie obchodzi..."
No to mógłbym poczuć turbinkę...w kieszeni.
Prezes napisał/a:
i w czerwcu będę miał Dustera z dCi
Gratuluję i czekam z niecierpliwością na opis wrażeń!
TSD:
Tylko... dlaczego do [-----]-nędzy, ja na 1.6 16V mogę czekać nawet do 10 lipca
Chyba, że... trzeba sprowadzić "Odkurzaczyk" do RZ przez Dzikie Ostępy Podkarpacia , wśród niedźwiedzi, wilków, rosomaków (8x8, 1x30 mm) i chińskich biedronek, po drogach rozjeżdżonych przez oszalałe kombajny i traktory
P.S.
Jakby co to Postraszymy traktory, Panie Prezesie ?
Ostatnio zmieniony przez piotrres 2010-05-13, 21:46, w całości zmieniany 5 razy
Cholibka, a ja już mogłem mieć w tym tygodniu, ale zgubiła mnie pazerność. Wziąłem w kredycie by dostać darmowe ubezpieczenie (wziąłem kredyt na pół roku). No i przez to swego Dustera odbieram w poniedziałek.
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2010-05-13, 20:20
wlodek67 napisał/a:
Wziąłem w kredycie by dostać darmowe ubezpieczenie (wziąłem kredyt na pół roku).
No i bardzo słusznie, jeśli koszty kredytu są niższe od wykupienia pakietu ubezpieczeń to kupno w całości za gotówkę byłoby niezbyt mądrym posunięciem...
A kiedyż to go Włodku zamawiałeś ? Bo ja 29 kwietnia. Widać że i w Centrali RP "Stolicę Innowacyjności"/"Dolinę Lotniczą" też ważą sobie lekce.
A mogłem wziąć przykład z mojej młodszej koleżanki Julitki która jak się dowiedziała, że przewidywany termin odbioru Sz. Octavii to 7 dni, zaczęła tupać i... Szkodiczka była za dwa dni No, ale Panie mają swoje prawa...
wlodek67 napisał/a:
Wziąłem w kredycie by dostać darmowe ubezpieczenie (wziąłem kredyt na pół roku).
A niech to! Ze też Ja, Geniusz Karpat na to nie wpadłem !
Ostatnio zmieniony przez piotrres 2010-05-13, 22:04, w całości zmieniany 2 razy
Marka: Renault
Model: Scenic
Silnik: 1.6
Rocznik: 2000
Wysłany: 2010-05-15, 09:55
Producent rączki zaciera, że spływają zamówienia... Super oby jak najwięcej Daciek jeździło.Zobaczcie, niedawno odbyła się premiera Dustera a już zamówiono ponad 10.000egz.Jeszcze kilka lat i Dacia zapełni polskie drogi.Pozdrawiam Włodku i zapodaj parę zdjęć jak już Duster będzie twój
Za parę godzin odbieram swego Dustera, oczywiście nie omieszkam zamieścić parę zdjęć. Ale najpierw muszę odszczekać to co napisałem parę postów wstecz, kiedy napomknąłem że wraz z kredytem otrzymam ubezpieczenie gratis, niestety to były moje omamy słuchowe, nie za darmo tylko taniej. Tak że przepraszm wszystkich, którzy zasugerowali się moją informacją i walczyli z dilerami o darmowe ubepieczenie.
Pakiet Dacia Relaks to:
- Kredyt od 12 do 60 miesięcy z atrakcyjnym nominalnym oprocentowaniem 9.99% oraz wpłatą własną od 0% (10% w przypadku przedsiębiorców)
- Roczny darmowy Pakiet ubezpieczeniowy w Programie Renault-Allianz, zawierający: AC/OC, NNW, zielona Karte ,Car Assistance, Mini Car Assistance
- 5* lat gwarancji w tym 2 lata dodatkowej gwarancji ze 100 000 km limitem na przebieg (Formuła Non Stop)
- Ubezpieczenie na życie kredytobiorcy
[...]
Oferta nie dotyczy modelu Dacia Duster.
- ale to wcale nie znaczy, że faktycznie nie można spróbować powalczyć o podobne warunki także przy zakupie Dustera... (:
W Zodiacu na Armii Krajowej mają wreszcie Dustera do jazd próbnych. Wersja 1.6 16V Laureate, Szary metalik. Oczywiście odbyłem krótka przejażdżkę. Wrażenia b.pozytywne.
Nieźle przyspiesza, w mnie zaczyna się nieźle zbierać już od 2000 obr./min. Jest dużo cichszy od Logana, mniej buja na zakrętach. Wybieranie nierówności podłoża (parhdon) ulicy to bajka (kaszkaj z mleczkiem)! Widoczność przy parkowaniu tyłem: bdb. Biegi wchodzą nieco inaczej jak w Logance, czuć lekki opór przy zmianie przełożenia. Charakterystyka hamulców bardziej miękka niż w Loganie, tj. nie łapią tak ostro. Popędzić się bestii nie dało, wykonałem tylko krótki kurs po mieście.
Tyle wrażeń na gorąco.
Odbiór mojego: ???? przed 10 lipca
P.S.:
Kto wie o co do licha ciężkiego chodzi z tą plakietką ?! Sprzedawca też był zaskoczony. Patrz załącznik
osłona przeciwsłoneczna.jpg Plakietka ostrzegawcza na osłonie przeciwsłonecznej
Plik ściągnięto 322 raz(y) 48,85 KB
Ostatnio zmieniony przez piotrres 2010-05-18, 18:28, w całości zmieniany 4 razy
piotrres przejrzałem instrukcję, ale tam nic nie było na ten temat, zaś sprzedawca nie potrafił w żaden sensowny sposób, cóż może chodzi o to, że nie wolno jeździć na dwóch kołach.
Marka: Dacia
Model: Sandero III Stepway
Silnik: 1.0 TCe LPG
Rocznik: 2021
Wersja: Comfort Pomógł: 1 raz Dołączył: 22 Wrz 2007 Posty: 350 Skąd: Częstochowa, Polska
Wysłany: 2010-05-28, 06:59
w AŚ skomentowali te naklejki jako przestrogę przed zbyt brawurową jazdą. Choć sam AŚ zaznaczył, iż pomimo braku ESP w wersjach 4x2, Duster zachowuje stabilność w tzw. teście łosia pomimo swej wysokości.
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4272 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-05-29, 12:55
Ja mialem przyjemnosc przejechac sie dusterem 4x2 85 KM. Samochod zecydowanie lepiej wyciszony niz sandero z silnikiem 1.6. Wyczuwalo sie elestycznosc silnika diesla, zas chyba brakowalo mu troszke mocy. Jechalismy 3 dorosle osoby + dziecko w foteliku. Chcialem spytac kolegow, jak oceniacie wyciszenie silnka 1.6 16V oraz przyspieszenie ? Samochod wydaje mi sie dosyc zwrotny jak na swoje wymiary. Potwierdzam dobre tlumienie nierownosci, hamulce nie sa zyleta, tzn. trzeba mocniej nacisnac pedal by auto gwaltowniej zwolnilo. W innych nowych samochodach, ktorymi jechalem dzialo sie to natychmiast. Byc moze brak z tylu hamulcow tarczowych wplywa na taka charakterystyke ukladu hamulcowego. Nie testowalem zbytnio bo nie bylo warunkow w ruchu. Przy rozpedzeniu do 90-100km/h i na luzie silnika DCI prawie nie slychac, za to pojawia sie lekki szum powietrza owiewajacego wysoka karoserie. Czy skrzynia 6 biegowa w wersjach 4x4 ma wydluzony 6-ty bieg celem zmniejszenia obrotow przy predkosci pow 100 km/h czy sa skrocone wszyskie przelozenia dla lepszego dopasowania silnika do napedu 4x4 ?
Czy skrzynia 6 biegowa w wersjach 4x4 ma wydluzony 6-ty bieg celem zmniejszenia obrotow przy predkosci pow 100 km/h czy sa skrocone wszyskie przelozenia dla lepszego dopasowania silnika do napedu 4x4 ?
Zależy: w benzyniaku - skrócone, w mocniejszym dieslu - skrócone względem słabszego (biegi 1-5) i benzyniaka (1-4), ale za to 6. bieg i tak jest znacząco dłuższy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum