Nie zamykajcie drzwi.... znaczy tematu - przecież fajny jest ;))
Realnie to wygląda tak:
Firma:
1. idziesz i kupujesz dacię (bo przecież co innego). odliczasz vat, wrzucasz w koszty, robisz leasing
2. jeśli jesteś na umowie o pracę i masz swoją działalność to płacisz tylko 233,32gr m-cznie zdrowotnego zusu
3. odliczasz vat od paliwa, robótek przy daćce - za każdym razem od paliwa odliczony vat więc jeździsz na stację chętnie co drugi dzień :)
4. oczywiście masz dochód więc płacisz dochodowy,ale defakto i tak wliczasz 19% do faktury, którą wystawiasz klientowi bo jakże inaczej? :)
5. w gratisie dostajesz kratkę BO TO FAJNA RZECZ :D pakujesz pod sufit rzeczy i przy hamowaniu nie leci nic do przodu ;) kilku moich znajomych NIE DEMONTUJE kratki bo jest wygodna (może ładnie nie wygląda,ale jest praktyczna :)
6. od faktury leasingowej też odliczasz vat
Zwykły user:
1. raz idzie i kupuje daćkę - płaci vat więc już psioczy, że drożej
2. tankuje często i też "płacze", że z vatem
3. i inne odwrotności w/w przykładów, które ma firma
Moim zdaniem bardziej się opłaca na firmę, ale to jest moje skromne zdanie :)
Ostatnio zmieniony przez Apaczus 2010-06-02, 09:23, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia --> Renault
Model: Duster 2 --> Kadjar
Silnik: 1.2 TCe 1.5 dCi EDC
Rocznik: 2017(m2018) --> 2017
Wersja: Prestige
Wysłany: 2010-06-02, 12:04
Oczywiście jak się ma firmę, to się bardziej opłaca. Ale to nie jest profit w sensie ZYSK, tylko profit sensu ZMNIEJSZENIE KOSZTÓW. No i każdy może założyć firmę w jeden dzień, więc niech kalkuluje, czy mu się opłaca :P
Marka: Renault
Model: Twingo I
Silnik: 1.2
Rocznik: 1997
Wysłany: 2010-06-03, 06:38
Prezes napisał/a:
. (...) Największą zaletą samochodu na firmę jest odliczanie wydatków na części, naprawę, przeglądy.
Ja bym tę kwestię nieco jeszcze uściślił. Nie wiem, czy największą, ale moim zdaniem podstawową zalętą samochodu firmowego (rozumianego jako środek trwały firmy) są comiesięczne odpisy amortyzacyjne jako składnik kosztów firmy. Wolałbym też słyszeć, że wydatki na części, naprawy czy przeglądy to są koszty firmy, a nie jakieś odliczenia...
Marka: Dacia --> Renault
Model: Duster 2 --> Kadjar
Silnik: 1.2 TCe 1.5 dCi EDC
Rocznik: 2017(m2018) --> 2017
Wersja: Prestige
Wysłany: 2010-06-03, 13:59
Poprawiam się: Oczywiście wydatki na części, naprawy czy przeglądy to są koszty firmy, a nie odpisy. Odpisy amortyzacyjne nie działają tylko na zwiększenie kosztów, ponieważ przy sprzedaży samochodu trzeba podatek zapłacić, i prawdziwym kosztem samochodu będzie różnica pomiędzy zakupem a sprzedażą.
Odpis amortyzacyjny okazuje się, że może zaszkodzić jeśli np. chcesz wziąć kredyt konsumencki. Nie mam zdolności kredytowej bo mój dochód z zeznania rocznego jest za mały a nikogo nie interesuje, że co miesiąc od przychodu odejmuję 800 zł, których w rzeczywistości nie wydaję.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum