Wysłany: 2009-02-28, 21:11 jaki bagażnik do przewozu rowerów
Pierwsza wiosna mojego logana tuż, więc wypadałoby niebawem zamontować bagażnik rowerowy. Na forum znalazłem jedynie wątek dotyczący sedana. Czy ktoś z Was ma bagażnik rowerowy na MCV? Jakie polecacie?
Hej ja zakupilem na allegro belki do relingow na allegro za 200zl nosnosc ich jest do 90kg
i w salonie jak zadalem pytanko powiedzili ze nosnosc relingow samych jest 75-90km
A jesli chodzi o same uchwyty to kazde mozna zamontowac ;) ja zawsze dodatkowo mocowalem linka bo kiedys mialem przypadek ze bagaznik zaczal sie sam rozkrecac a linka zabezpieczala od spadniecia roweru z dachu .
_________________ Przede wszystkim przestronnosc w aucie co dajeLodgy i MCV w dobrej cenie ;)
Stan licznika 115,000 i koniec
Lodgy 120000km i rośnie
W czwartek przeprowadzałem kolegę z Gdyni do Lublina, zabraliśmy między innymi dwa rowerki i wcale nie trzeba było składać środkowej kanapy. Odkręciliśmy tylko koła i zmieściły się do bagażnika, w dodatku ostatni rząd siedzeń nie był wyjęty, tylko złożony.
Pakowna ta MCVka
A poza tym w liście oryginalnych akcesoriów jest między innymi bagażnik na hak holowniczy.
W czwartek przeprowadzałem kolegę z Gdyni do Lublina, zabraliśmy między innymi dwa rowerki i wcale nie trzeba było składać środkowej kanapy. Odkręciliśmy tylko koła i zmieściły się do bagażnika, w dodatku ostatni rząd siedzeń nie był wyjęty, tylko złożony.
Do astry F kombi weszły dwa duże górale. Ze złożonym tylnym siedzeniem, ale z kołami. MCV też na pewno da radę. Próbował ktoś może wozić rower stojący na kołach przy złożonej mniejszej części II rzędu?
Do astry F kombi weszły dwa duże górale. Ze złożonym tylnym siedzeniem, ale z kołami. MCV też na pewno da radę. Próbował ktoś może wozić rower stojący na kołach przy złożonej mniejszej części II rzędu?
Wchodzą dwa trekingi w pionie i bez rozkręcania, przy złożonej 1/3 kanapy tylnej.
_________________ Gregosa
---------
MCV dCi lauréate | 63k+ km
Marka: Dacia
Model: Duster 4X2
Silnik: 1,5 dCI 110 KM
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate Pomógł: 7 razy Dołączył: 01 Mar 2009 Posty: 846 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-03-21, 20:43 Re: bagażnik rowerowy do mcv (relingi)
Martens napisał/a:
Pierwsza wiosna mojego logana tuż, więc wypadałoby niebawem zamontować bagażnik rowerowy. Na forum znalazłem jedynie wątek dotyczący sedana. Czy ktoś z Was ma bagażnik rowerowy na MCV? Jakie polecacie?
Polecam koledze bagażniki i uchwyty marki THULE.Trochę kosztują ale mi się sprawdziły na różnych maratonach MTB w Polsce.
Panowie co do pakowności MCV to bym aż tak z zachwytu nie piał
bo jest to tylko powtórka francuskiej myśli technicznej z Renault 21 Newada także w wersji 7 osobowej jeździłem taką przez ponad 2 lata i zapewniam was że tam za 3 rzędem siedzeń było jeszcze więcej miejsca w 3 rzędzie siedzeń siedziało się równie wygodnie (nie było zagłówków jedynie) ale jeździłem tamtym autem w 7 osób nad morze i z bagażem nie miałem problemu a na dachu 2 wózki i 120 w trasie
Dlatego miedzy innymi bez wahania zdecydowałem się na zakup MCV chodź pojemność bagażnika przy rozłożonym 3 rzędzie nakłania mnie do zakupu trumny przed tegorocznym wyjazdem nad morze
Jeździłem także Kia Carnivalem (tu można było zapakować wszystko) i nie powiem że bym go nie wolał od MCV ale zakup nowego z salonu to trochę dużo więcej pieniędzy trochę za dużo było jak dla mnie
Wiec MCV z którego jestem zadowolony
jak ktoś się pyta czy śmieje ze se Dacie kupiłem
to mu mówię że lepsza NOWA Dacia niż wyśmigany WV czy Audi
Wysłany: 2010-06-06, 20:57 Bagażnik rowerowy na hak
Witam ostatnio robilem wypadzik na rowerki i nie mialem ich jak zamontowac wiec zakupilem bagazniczek na hak, jedyny minus tego jest taki ze trzeba zamiescic na koncu rowerow tablice ze swiatlami stopu oraz kierunkowskazami bo sa mocno nie widoczne ale montaz bagaznika trwa 5 sekund :) rewelacja poprostu :) pare fotek zamieszczam.
DSC01049.JPG
Plik ściągnięto 475 raz(y) 135,14 KB
DSC01050.JPG
Plik ściągnięto 525 raz(y) 152,65 KB
DSC01051.JPG
Plik ściągnięto 437 raz(y) 153,91 KB
DSC01066.JPG
Plik ściągnięto 492 raz(y) 181,47 KB
DSC01067.JPG
Plik ściągnięto 484 raz(y) 181,87 KB
_________________ Przede wszystkim przestronnosc w aucie co dajeLodgy i MCV w dobrej cenie ;)
Lodgy 120000km i rośnie
Ostatnio zmieniony przez laisar 2010-06-06, 21:20, w całości zmieniany 1 raz
Poza tym w przypadku MCV do bagażnika na dachu jest trochę za wysoko (może z wyjątkiem wieży), aby swobodnie montować rower, także bagażnik na hak jest dobrym rozwiązaniem.
wieza, na fotkach widać, że koła rowerów wystają po za obrys auta. Czy w takim przypadku trzeba na coś szczególnie zwrócić uwagę podczas jazdy/manewrów?
w sumie nie wystaja za mocno jeden rower mial 28cali kola dlatego mocniej wystawal, ale nie wystaja za obrys lusterek, jechalem normalnie od czasu do czasu spr. w lusterkach ale luzik poprostu
Lodgy 120000km i rośnie
ja mam odchylany ale w mcv niestety jest problem bo drzwi sie na boki otwieraja, ale za to od wewnatrz kanapa sie tak latwo sklada ze od tej strony mozna sie dostac , a demontaz bagaznika zajmuje mniej niz 5sekund przy 2 osobach mozna zdiac go razem z rowerami i masz dostep do bagaznika a pozniej go raz dwa montujesz. montaz jest tak prostacki ze szok !!! a jesli ktos ne wierzy moge zrobic prezentacje filmowa ;)
Lodgy 120000km i rośnie
Wysłany: 2011-03-17, 20:25 rowery na samochodzie - jaki bagażnik?
Piszę prosząc o poradę w kwestii zakupu bagażnika na rowery.
jako amator jazdy na rowerach rozważam kilka opcji jednak żadna z nich wg mnie nie jest doskonała
1. Wg mnie najlepsza to zamontowanie haka i dokupienie do niego bagażnika na rowery. Jednak cena - hak do Dustera ok 1500 zł z montażem + bagażnik - calość dosyć drogo.
2. Bagaznik bazowy na relingi (do 600zł) + do nich uchwyty rowerowe (100-200zł/szt). Zestaw ten wygląda rozsądnie cenowo jednak dziś spróbowałem dla testów wstawić rower na wysokosć takiego bagażnika na samochodzie i... nie jest łatwo, a z doświadczenia wiem że po treningu kilkanaście lub kilkadziesiąt kilometrów moze być jeszcze trudniej.
3. Uchwyt rowerowy na tylną klapę bagażnika. Cenowo ok, siłowo/wysokościowo również. Ale tu nachodzą mnie wątpliwości czy montując taki uchwyt rowerowy nie narażam samochodu na obtarcia wgniecenia itd. Nie mówię tutaj o przypadkowym kontakcie rowera z samochodem a o sposobie mocowania uchwytu do maski.
Może ktoś może polecić jakiś sprawdzony uchwyt który stabilnie siedzi po montażu, nie wgniata karoserii i nie obciera lakieru, ogolnie zamontowany i użytkowany nie zrobi krzywdy mojemu Duser-owi.
Ostatnio zmieniony przez laisar 2015-10-30, 15:29, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum