Marka: Skoda
Model: Octavia Tour II
Silnik: 1,4 16V
Rocznik: 2010 Pomógł: 3 razy Dołączył: 17 Cze 2010 Posty: 399 Skąd: Tarnobrzeg
Wysłany: 2010-08-06, 07:46
Niestety co by tu nie mówić to jednak wnętrze jest dużym minusem Sandero. Z zewnątrz mi się bardzo podoba, też myślałem o Stepway'u w dieslu na początku, ale miałem okazję przejechać się Clio i Kangoo z silnikiem 68KM i to zdecydowanie nie są osiągi jakie mi odpowiadają - nie chodzi o ruszanie spod świateł tylko płynne wyprzedzanie. Silnik 1,6 znam bo jeździłem starą Meganką i spalanie zawsze było za duże.
Stepway w dieslu i z klimą kosztuje według promocyjnego cennika prawie 44tyś. - to dużo za samochód z bardzo słabym wyposażeniem (w mojej leciwej Mazdzie mam 4 poduszki i ESP tzn TCS) - biorąc pod uwagę, że za podobną kwotę można kupić Kia Vengę M, Soul - z ciekawym wyposażeniem, czy Hyundaia i30 z klimą z aktualnej promocji -10tyś. Za 44tyś można kupić choćby Fabię z silnikiem TSi i wyposażeniem Style, Clio, Ibize (golasa).
Jak ktoś chce kupić ekonomiczny samochód za 30-35tyś. zgoda - nie ma specjalnie konkurencji poza Pandą czy żałosnymi wozidłami ze znaczkiem TATA.
Na temat wnętrza Dustera mam takie same odczucia - oglądałem go w Stalowej Woli - mnie nie zachwycił. Wygląd zewnętrzny (poza przodem) ciekawy ale środek przeraża.
Wykończenie i wyposażenie w Dacia są chyba atrakcyjne tylko dla ascetów.
Ostatnio zmieniony przez marektbg 2010-08-06, 07:49, w całości zmieniany 1 raz
Marektbg trochę masz rację. Do swojej opinii - porównania dodaj jeszcze koszty serwisowania (przeglądów) i wtedy zobaczysz co ci wyjdzie. Wiadomo, że na tych przeglądach robią wszędzie to samo. Co do ascezy, no cóż, może nam użytkownikom drakulek nie jest potrzebny kosmiczny wygląd deski rozdzielczej niczym z aurisa, czy auta naszpikowanego elektroniką, tylko prostota, bo wtedy jest mniej rzeczy do ewentyalnych awarii.
No juz nie demonizuj tak serwisu - dzis sie jezdzi tam raz na 30 kkm. Porownaj to z pieniedzmi wydanymi w tym czasie na paliwo.
A Venga, czy i30 w podstawowych wersjach sa rownie prymitywne jak Dacia.
Ostatnio zmieniony przez fi 2010-08-06, 08:46, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2010-08-06, 08:56
Venga w wersji M wcale nie wygląda źle - i30 Base Plus też nie, chociaż decyzja o zakupie Soula prawie podjęta - koszty serwisu Kii i Hyundaia na poziomie 500-600zł więc nie najgorzej - przegląd robi się raz w roku w moim przypadku
_________________ Teoria nie zrobi z nikogo praktyka :)
Nie chodzilo mi o wyglad - tylko o to, ze nie zamontowali tam nie wiem czego, co mialo by sie tak psuc.... W kwestii wyposazenia sa wciaz proste, choc nie sprartanskie - tak w sam raz, choc mi by brakowalo tempomatu na przyklad i klimatronika
Ja jestem 3 razy na dwa lata w ASO.
Jak kupisz Soula to napisz jakie będziesz miał spalanie i w jakiej wersji silnikowej, aby było co porównywać.
Koszty serwisu przy 45kkm w moim przypadku 537PLN.
Robione: przegląd, a raczej oględziny czyli nic, wymiana oleju wraz z filtrem, filtr powietrza, czyszczenie i smarowanie tylnego układu hamulcowego. Jak na ASO uważam, iż nie tak źle.
Venga w wersji M wcale nie wygląda źle - i30 Base Plus też nie, chociaż decyzja o zakupie Soula prawie podjęta - koszty serwisu Kii i Hyundaia na poziomie 500-600zł więc nie najgorzej - przegląd robi się raz w roku w moim przypadku
Venga M 45400 + 1700 lakier + ok 2tys ubezpieczenie +1,5 tys alufelgi [ABS, el. szyby, el. lusterka, klimatyzacja, ASR, centralny zamek, autoalarm, poduszka powietrzna, radio / CD, wspomaganie kierownicy, immobiliser, ESP, EDS, kierownica wielofunkcyjna, czujnik parkowania]
Soul M 47900 + ok 2tys ubezpieczenie + 1,5 tys alufelgi [ABS, el. szyby, klimatyzacja, ASR, centralny zamek, poduszka powietrzna, radio / CD, wspomaganie kierownicy, immobiliser, ESP]; nie znalazlem info o lakierze czy trzeba dokladac
Takie ceny na szybko na otomoto znalazlem najnizsze. Za 40tys jest golas [ABS, el. szyby, centralny zamek, autoalarm, poduszka powietrzna, wspomaganie kierownicy, immobiliser, ESP] bez klimy.
W srodku, nie powiem, Kia bije na glowe Dacie. Ale teraz cenowo takiego Stepwaya porownujac,
Stepway 41tys z LPG [ABS, klima, radio, centralny, wspomaganie, alufelgi, rok ubezpieczenia gratis]
Venga 50600 [j.w + ESP]
Soul 51400 [j.w. + ESP]
Zakladajac, ze komus sie uda znalezc oferte lepsza o 3tys niz na otomoto to i tak 7tys piechota chyba nie chodzi??!!
PS. gazu tez nie zalozysz, bo u koreancow nie zakladaja fabrycznie [w salonie Hyundaia dealer mi kiedys powiedzial, a watpie zeby to sie zmienilo]. Wiec doliczyc trzeba roznice w wydatkach na paliwo wiec conajmniej 1-2tys zl / rok.
PS2. 7 lat gwarancji to nie jest 7 lat gwarancji jak to sie np na autpcentrum zachwycaja wlasciciele:)
Dla mnie te Kije w przedbiegach odpadaja...
2 tys ubezpieczenie? No patrz, a jak ja podalem, ze 3700 za pakiet na dwa lata, to mnie tu zjedli, ze moga kupic to samo za 2 tysiace - co tak podrozalo?
Czy to nie tak, ze jesli chodzi o dacke, to sie ceny zaniza, a u innych podnosi?
Inna sprawa, ze komus moze nie zalezec (np. mi - wole tempomat) na alufelgach i lakierze metalic - w Dacce sie z tego nie da zrezygnowac.
No i to, ze to cos co gra w Dacii nosi nazwe "radioodtwarzacz", tak samo jak to w Kii, nie oznacza, ze sa rownowazne - w Dacii jest na poziomie radia z marketu za 100 PLN (nawet tweeterow nie ma!) a w Kii takiego za 350 PLN
Nie wymieniles tez calej masy fajnych rzeczy ktore sie w Kii dostaje, a w Dacii nie ma nawet za doplata (np. przesuwana tylna kanapa czy podlokietnik z tylu)
Mozemy sobie tak dyskutowac do konca swiata - po prostu Dacka jest dla innych ludzi, a Kia dla innych. Jeszcze dla innych (w sumie to pewnie dla wszystkich, byle kase mieli) jest Mercedes
Wysłany: 2010-08-06, 17:09
do damianoso:
Gazu nie założyłbym nigdy i do niczego. Albo benzyna albo diesel, a że ten silnik 1.6 dobrze znam i miałem z nim przeboje to go nie robić powrotu do przeszłości.
Stepway w dieslu z klimą 44000zł.
Nie wiem gdzie Dacia daje ubezpieczenie ale parę razy korzystałem z AC i wiem, że tylko PZU oszukało mnie najmniej - w Hestii na jednej akcji byłem 2000zł w plecy...
Gwarancja wszędzie jest lipą i na to się nie napalam, że 7 lat - serwis KIA maks 3 lata potem serwis Bosch.
Jak mam na samochód za 45tyś. to wyskrobie i jeszcze parę tysiaków - zresztą kredyty są dla ludzi albo można pożyczyć od teściowej 5 czy 10tys., a nowego samochodu codziennie nie kupuję a jeździć nim trzeba przynajmniej 5 lat
Uważam, że Dacie to fajne autka - ale lubię samochody z jajem i uważam za takie Stepway'a. Stepway wygląda super ale jest trochę za drogi w stosunku do tego co oferuję, przede wszystkim w temacie bezpieczeństwa.
Ostatnio zmieniony przez marektbg 2010-08-06, 17:11, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Renault / VW
Model: Captur / Up
Silnik: 1,3 TCe 130KM/60 KM
Rocznik: 2019 / 2014
Wersja: Laureate Pomógł: 12 razy Dołączył: 22 Mar 2009 Posty: 1889 Skąd: lubelskie
Wysłany: 2010-08-06, 18:13
Nad Vengą sam się też zastanawiałem - podobało mi się autko i dużo w nim miejsca, ale zdecydowała jak to bywa cena - Venga z silnikiem diesla była droższa o 7800 zł od mojego Sandero (Laureate 85 KM). Faktem jest że Venga była też lepiej wyposażona - no ale kasa to kasa. Zresztą za cenę nowej Vengi miałbym ( dokładając jeszcze 200zł) Dustera też dieslu, a tu już nie ma co się zastanawiać.
2 tys ubezpieczenie? No patrz, a jak ja podalem, ze 3700 za pakiet na dwa lata, to mnie tu zjedli, ze moga kupic to samo za 2 tysiace - co tak podrozalo?
Dokladnie rok temu kupilem Ibize i w promocji 4,2% mialem do zaplacenia 1750. Podalem "ok 2tys" gdyz w roznych salonach moze byc roznie (nie wiem jakie ubezpieczenie proponuja w KIA, poiwniennem sprawdzic-moj blad).
Cytat:
Czy to nie tak, ze jesli chodzi o dacke, to sie ceny zaniza, a u innych podnosi?
Ceny KIA podalem z netu, najtansze na jakie trafilem-jezeli ktos kupil taniej, prosze mnie poprawic.
Nie jestem wlascicielem Dacii i na pewno nie naleze do fanatykow gotowych oddac zycie za ten samochod:) Ale na pewno rozwazam mocno zakup Dacii.
PS. Skoro gazu nie chcesz w takim razie Stepway 37600 vs Venga 41500 bez klimy [policzylem ubezpieczenie 1,5tys; bez alufelg]. Roznica 3900zl. Tylko czy ktos sie skusi na samochod bez klimy?! Niby lata duzo nie ma w roku, ale jak juz jest to....:)
Cytat:
Inna sprawa, ze komus moze nie zalezec (np. mi - wole tempomat) na alufelgach i lakierze metalic - w Dacce sie z tego nie da zrezygnowac.
Na jezdzie probnej pytalem dealera i tez powiedzial, ze nie mozna rezygnowac z poszczegolnych elementow [no ale moze z w innym miescie inne warunki?!].
Uwierz mi, lepiej brac jednak ten metallic. Tez rozwazalem "bez", minimalizujac koszta, jednak porownujac samochod jaki mialem "z" i obecnie "bez', stwierdzam, ze WARTO brac. Widac drobne zadrapania, jakosc tego lakieru w ogole pozostawia wiele do zyczenia, no i wyglad nie ten:)
Cytat:
Nie wymieniles tez calej masy fajnych rzeczy ktore sie w Kii dostaje, a w Dacii nie ma nawet za doplata (np. przesuwana tylna kanapa czy podlokietnik z tylu)
Nie interesowalem sie jeszcze szczegolowo samochodami KIA. Jezeli masz konkretna oferte to podaj, chetnie poslucham-tez jestem na etapie zakupu auta. Kto wie, moze nawet sie na Venge skusze...
PS. te fajne rzeczy typi dywaniki, podlokietniki czy czujnik cofania to zbytek; aczkolwiek allegro pelne tego typu asortymentu- sadze , ze za te wszystkie bajery moze z 1tys zl by trzeba zaplacic.
Tylko po co czujnik cofania-20tys razy zadziala, raz sie "pomyli" i bum:) TIRem tez nie jezdze, zeby mi to bylo potrzebne?? Alarm?? Jak ktos ma ukrasc to i alarm nie pomoze. No, ale podlokietnik to jednak fajny bajer:)
Cytat:
Jak mam na samochód za 45tyś. to wyskrobie i jeszcze parę tysiaków
Ja natomiast jestem przeciwny kupowaniu samochodu za wiecej niz 40tys [z ubezpieczeniami, lpg i innymi duperelami]. Uwazam, ze dac za samochod wysokosc rocznej lub dwuletniej pensji to i tak przesada [ale i tak lepsze to niz szrot od dziadka/kobiety niepalacej z Niemiec], zeby go pozniej po 5-7 latach sprzedac za 10-15tys. 5tys roznicy moze i nieduzo, ale wole na wczasy jechac i pomeczyc sie bez podlokietnika z tylu:)
Jeszcze kwestia radia. Moze i w Dacii daja szajs [nie wiem nawet jaka firma?!], ale nie wierze, ze marka typu KIA daje porzadne radio[nawet jezeli np Blaupunkt to i tak Blaupunkt Blaupunktowi nierowny]. Mialem w Fordzie oryginalne fordowskie radio i gdy zamienilem na inne radio sredniej klasy roznica byla ogromna. Tak czy siak, pewnie i tak zmienilbym radio zarowno w Dacii jak i KIA.
Wersja: Laureate Pomógł: 12 razy Dołączył: 22 Mar 2009 Posty: 1889 Skąd: lubelskie
Wysłany: 2010-08-07, 11:09
damianoso napisał/a:
Moze i w Dacii daja szajs [nie wiem nawet jaka firma?!], ale nie wierze, ze marka typu KIA daje porzadne radio[nawet jezeli np Blaupunkt to i tak Blaupunkt Blaupunktowi nierowny]. Mialem w Fordzie oryginalne fordowskie radio i gdy zamienilem na inne radio sredniej klasy roznica byla ogromna. Tak czy siak, pewnie i tak zmienilbym radio zarowno w Dacii jak i KIA.
Właśnie Dacia daje Blaupunkt'a - wszyscy narzekają, że szajs - ja nie audiofil (poza kinem domowym - to mam porządne) i dla mnie to radyjko wystarcza - czysto odtwarza muzykę, głośno jak trzeba, płyty też wszystkie młóci. Zresztą co tu gadać - 1500zł za: klimę, radio z głośnikami, skórzaną kierownicę to tanio i pewnie w żadnym innym autku tego wszystkiego za takie pieniądze się nie dostanie.
Marka: Była Dacia
Model: Logan
Silnik: . Pomógł: 10 razy Dołączył: 25 Cze 2010 Posty: 819 Skąd: Polska
Wysłany: 2010-08-07, 11:13
Dokładnie tak jest, cena dodatków jest najniższa ze wsztkich marek, sam jak rozglądałem się za innymi autami: oplem czy kią to cen doposażenia jest porażająca. A co do radia ciekawe jak będzie grało-będę miał jeszcze regulację pod kierownicą to już wypas hehe.
Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-08-07, 11:21
Dokładnie, nie ma co narzekać na radio - oryginalne Daciowe radio Blaupunkt gra czysto i w zupełności wystarczająco. Można zmienić na droższe radio, ale to nic nie da - ponieważ należałoby najpierw wyciszyć lepiej auto - co z tego że będziemy mieć radio za 1000zł, skoro i tak różnicy nie usłyszymy.
Moim zdaniem radio oryginalne jest w zupełności wystarczające - można by jedynie wymienić oryginalne głośniki na jakieś lepsze, ale przed tym trzeba by było bardziej wygłuszyć auto jakimiś matami, bo tak to mija się to z celem.
Taki przypadek miałem w swoim poczciwym starym UNO. Wymieniłem do niego radio Clarion, super głośniki - efekt był ale nie wielki. Najpierw trzeba wygłuszyć auto, a dopiero potem wymieniać sprzęt. Może się również okazać że po wygłuszeniu auta, oryginalne radio i głośniki będą znów wystarczająco dobre i zadowalające ucho nawet bardziej wymagających użytkowników.
Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2010-08-07, 11:21, w całości zmieniany 1 raz
Dokładnie wszystko w daće jest ok , tylko trzeba troche pojeździc , a silnik 1,4 jest całkiem ok tylko trzeba odpowiednio dobierac przełozenia. Jak ktos nie umie jeździć to nawet Święty nie pomoże.
Wysłany: 2010-08-07, 13:26
Jarosław P napisał/a:
Dokładnie wszystko w daće jest ok , tylko trzeba troche pojeździc
Całkowicie się z tym zgadza. Ja ze swojego Sandacza jestem b. zadowolony ... jedyne co trochę mi "spędza sen z oczu" to ewentualna korozja po kilku latach - no ale myślę (także po informacjach z forum), że jednak źle nie będzie. Samochodzik jest całkowicie O.K.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum