Ostatnio coraz częściej przeglądam oferty producentów pod kątem smaochodu a la MCV i za te pieniądze nie znalazłem nic porównywalnego. Nie szukałem super dokładnie, ale wszelkiego doblo, kangury etc. są dużo droższe już na początku konfiguratora.
Marka: Dacia
Model: Duster 4X2
Silnik: 1,5 dCI 110 KM
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate Pomógł: 7 razy Dołączył: 01 Mar 2009 Posty: 846 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-08-29, 19:25
Matthias[Wlkp] napisał/a:
Zgadzam się, że Sandero mogłoby być tańsze, bo właściwie niczym szczególnym się nie wyróżnia (oczywiście poza wersją Stepway ), tak samo jak Logan. Za to MCV jest wg. mnie w dobrej cenie
Zgadzam się. Jeżeli chodzi o Sandero to rzeczywiście konkurencja mocno depcze mu po pietach ale np. dla dCI 85 KM to już według mnie nie. Co do MCV to jest on bezkonkurencyjny w benzynie jak i w ropie ponieważ jak ktoś go już wybiera to na pewno bardzo poszukuje dużej przestrzeni a to jest poza ceną największy argument i tu Clio w kombi wymięka
Kangur jest jednak parę tysiączków droższy no nie ma 7 osobowej wersji.
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4270 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-08-29, 20:20
straszna_maruda napisał/a:
...
Zauważcie że nie rozpatrując z puntu widzenia ekstremalnego najtańsza możliwość przewozowa na krótki czas użytkowania czy kompletny tani golas daćka przestaje mieć atuty taniej marki bo wcale nie jest tania w jakimś cywilizowanym wyposażeniu. Do tego w salonach marudza coś o tanim segmencie i braku upustów bo sie nie opłaca. To mnie zastanawia kto kogo w balona robi. bo gdybym miał wybierać w wymienionych w pierwszym watku konfiguracjach raczej bym nie kupił daćki. nie ma przekonującego atutu. A takie kiedyś miały siena, uno, polonez, felicja .
Musze sie zgodzic z Kolega. Jesli zaczynamy porownywac Sandero w wersji laureate z clio czy innym pojazdem klasy B okazuje sie ze przez system rabatow u konkurencji sztywna, poczatkowo niska w stosunku do innych tzw. katalogowych cen konkurencji Dacia zaczyna odstawac. Poza tym czas oczekiwania na nowy pojazd wiekszy niz 1 miesiac przy praktycznie minimalnej opcji personalozacji pojazdu wydaje sie skutecznie odstraszac wielu chetnych. Byc moze to polityka Renault Polska, ze takie male "kontyngenty" sa przezaczone na rynek w Polsce.
PS> Duster jest jak na razie bezkonkurencyjny cenowo, stad oczekiwanie polroczne na pojazd nie odstrasza od zakupu.
w Polsce samochody Renault są stosunkowo tańsze niż na zachodzie, przeliczcie sobie z Euro na PLN to wyjdzie dlaczego na zachodzie sprzedają się jak świeże bułeczki a u nas lepiej kupić Clio
_________________ Jestem handlowcem w salonie Carrara w Lublinie. Szukasz oferty na Nową Dacie? Pisz PW lub na e-mail
Marka: Skoda / VW
Model: Rapid / Up!
Silnik: 1,0 TSI / 1,0 MPI
Rocznik: 2019/2017 Pomógł: 11 razy Dołączył: 24 Maj 2010 Posty: 814 Skąd: Poznań
Wysłany: 2010-08-29, 20:31
Ostatnio jak czekałem na przeglądzie w serwisie, to miałem okazję oglądać te autka. Clio faktycznie b. ciekawe. Ale Thalia wg mnie - jak wsiadłem do środka i porównałem do Stepway'a - czułem się jak w jakimś duuuużo gorszym samochodzie. Zawsze myślałem, że to po prostu takie Clio sedan, ale zauważyłem, że to po prostu tanie Renault. Teraz na Renault jest bardzo dużo upustów i faktycznie niedrogo można wyrwać coś fajnego. Ja np. w cenie Stepway'a mogłem dostać 2 letnie demo Grandtour w Full opcji. Ale kupowałem auto z takim zamiarem, żeby przy określonej kwocie zakupu włożyć w nie jak najmniej przez powiedzmy 5 lat, wtedy opchnąć i zamienić na inne. Patrząc z tej perspektywy nie znalazłem konkurencji.
_________________ Było Sandero Stepway 1,6MPI + LPG 2010 i Logan MCV 1,6MPI + LPG 2012
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2010-08-29, 20:35
Do tego dodałbym specyficzne nastawienie sprzedawców wobec zainteresowanych kupnem Dacii.. W grudniu jak ojciec kupował auto, dacia tzn salon tej marki poszedł na pierwszy ogien w ogladaniu itp. Podchodzimy do auta, panstwo z salonu zagadani miedzy soba, nikt poza nami w salonie, zero reakcji...Po paru minutach nieśmiało pytam czy można coś wiecej nt Sandero, ewentualnie Logana i tu sie dopiero zdziwiłem.... Pan dealer prosto w oczy stwierdził że "ee no wie pan w sumie ta dacia to taka troche niskobudżetowa marka, czy ja wiem czy warto... no jak pan chce to mozemy sie przejechac, w sumie czemu nie...." Gdyby nie to, że w towarzystwie była kobieta powiedziałbym mu dosadnie co myślę o takim stanie rzeczy, ale tylko podziękowalismy, zwrot 180st cała naprzód
Potem oglądałem z ojcem rózne auta typu fabia, 207,c3, itp itd ostatecznie kupił aveo i do dzisiaj zadowolony z wyboru... A podejścia do klienta moga sie uczyc od pracowników Fijałkowskiego w Rybniku - tylko usiadłem z akierownica, baka sama podeszła, z cennikiem, katalogiem, zaprosiła na jazde próbną itp
Ostatnio zmieniony przez benny86 2010-08-29, 20:38, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Skoda / VW
Model: Rapid / Up!
Silnik: 1,0 TSI / 1,0 MPI
Rocznik: 2019/2017 Pomógł: 11 razy Dołączył: 24 Maj 2010 Posty: 814 Skąd: Poznań
Wysłany: 2010-08-29, 20:41
benny86, to wszystko zależy gdzie trafisz. Ode mnie przy oglądaniu babka wzięła nr telefonu. Za 2 dni dostaję telefon, że pomimo że nie mają obecnie Duster'a, to jeden z klientów odbiera i mogę sobie zobaczyć. Ogólnie odchodząc z salonu powiedziałem, że się zastanawiamy nad Sandero itd. No to mówi, że na 2 dni jazdy próbne zajęte. Nazajutrz koło południa dzwoni, że ktoś zrezygnował i od 17:00 mogę pojeździć ile chcę, bo to ostatni klient był.
_________________ Było Sandero Stepway 1,6MPI + LPG 2010 i Logan MCV 1,6MPI + LPG 2012
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2010-08-29, 20:45
No ok, ale sory, jak ja oglądałem auta to w każdej marce szukałem takiego salonu gdzie mam albo najbliżej albo najprościej dojechać...Jeśli akurat trafiłem na kiepski salon to oni mają problem i jedno auto mniej sprzedane ( czy to ichw ogóle obchodzi?) bo ja finalnego wyboru jestem bardzo zadowolony
Wszystko zależy od preferncji. Jak ja kupowałem LOGANA to mogłem kupic thalie all inclusive za około 3-4 tyś. więcej, miała więcej gwiazdek i poduszek ale wizualnie mi osobiście Logan bardziej sie podoba. gdyby Thalia bardziej mi sie podobała to wziąłbym THalie
benny86, to wszystko zależy gdzie trafisz. Ode mnie przy oglądaniu babka wzięła nr telefonu. Za 2 dni dostaję telefon, że pomimo że nie mają obecnie Duster'a, to jeden z klientów odbiera i mogę sobie zobaczyć. Ogólnie odchodząc z salonu powiedziałem, że się zastanawiamy nad Sandero itd. No to mówi, że na 2 dni jazdy próbne zajęte. Nazajutrz koło południa dzwoni, że ktoś zrezygnował i od 17:00 mogę pojeździć ile chcę, bo to ostatni klient był.
Zgadzam sie ja miałem szczęście trafi na fajnych sprzedawców, najpierw jak chcialem sie przejechac Dacka to akurat nie mieli ale zostawiłem numer i oddzwonili do mnie, że przyjechało Sandero na jazdę:) przy kupnie Logana jak tylko wszedłem do salonu i zacząłęm sie ogląda przyszedł sprzedawca z odpowiadał na pytania i jeszcze częstowali kawą i słodyczami:)Niestety nie ma już tego salonu ale jak pojechałem w Aleje to akurat kierownik z bemowa teraz tam urzęduje od razu mnie poznał i przyszedł pogadac. Co do wielkości za mała cenę to póki co rżadko sie zdarza żebyśmy jeździli w 5 osób lub 4 oosoby i dziecko w foteliku, ale nikt nie narzeka a np. thalii czy fabii było dużo ciaśniej
Jak przymierzałem się do kupna sanderki to w N Sączu rozmawiałem ze sprzedawcą i w pewnej chwili padło "A może kupi pan clio?" Jednak jak powiedziałem że mieszkam na wsi i że czasami jeżdzę po drogach polnych i leśnych to pani stwierdziła "To w takim razie polecam Dacię". Ja tam nie do końca kupowałem daćkę jako auto tanie ale jako auto dostosowane do moich "specyficznych potrzeb"
Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Rocznik: 2014 Pomógł: 10 razy Dołączył: 15 Lip 2010 Posty: 1591 Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2010-08-30, 08:49
Po prostu wszystko kosztuje tyle ile ludzie chcą za to zapłacić. Ponieważ cała możliwa produkcja Dacii sprzedaje się bez problemów w Niemczech, Francji, Rumunii oraz innych krajach to nie ma rabatów na Dacie. Renaultów jest możliwość wyprodukowania więcej niż się sprzedaje więc są i to dość duże. Na zachodzie kupują Dacie jako drugie bądź trzecie samochody bo mają opinie prostych i niezawodnych - tam też nie każdy potrzebuje najnowszych bajerów kosztem awaryjności, wielu woli samemu włączać światła czy wycieraczki, nie chce awaryjnych kart zamiast kluczyka itp. A poza tym kto inny jest potencjalnym kupcem Clio kombi a kto inny MCV - są to całkiem inne samochody. Na zasadzie porównania kombi do kombi to można równie dobrze wykazać że jest bardzo tania zestawiając z Mercedesem kombi czy innym kombi wyższej klasy. MCV jest chyba ostatnim kombi w starym stylu, tę funkcję obecnie przejęły vany i samochody uniwersalne typu Kangoo a kombi mają mniejsze bagażniki niż kiedyś sedany.
Marka: Skoda
Model: Octavia Tour II
Silnik: 1,4 16V
Rocznik: 2010 Pomógł: 3 razy Dołączył: 17 Cze 2010 Posty: 399 Skąd: Tarnobrzeg
Wysłany: 2010-09-10, 15:58
Wróciłem z salonu Renault/Dacia.
Jestem w szoku bo Clio jest w takiej cenie jak Sandero w wersji Laureat z metalikiem i innymi opcjami oprócz alufelg. Co prawda interesuje mnie Stepway, a nie Laureat ale przy okazji się dowiedziałem.
W Clio dostaje wersje Alize z metalikiem za 39900, a wyższa wersję nie pamiętam nazwy ma dodatkowo nawigacje za 41000. Silniki co prawda 1,2 16V więc mizeria ale lepsze to niż 1,4 8V.
Sprzedawca powiedział, że takie auta może zaproponować praktycznie od ręki. Rabaty od cen z cennika to 8000 - teraz jeszcze przekopałem oferty na otomoto i wszystko się zgadza - o co tu chodzi?
Ostatnio zmieniony przez marektbg 2010-09-10, 16:08, w całości zmieniany 2 razy
Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-09-10, 16:17
Na 3-drzwiowe są upusty 8000 zł, a na 5-cio drzwiowe są upusty 5000 zł
Co za pełny wypas auto :
Kod:
* Moja wersja
o 44 650 zł5-d Alize 1.2 16V 75 f.2
* Moje preferencje :
o Silnik : benzyna
o Liczba drzwi : 5
* Widok zewnętrzny
o 1 690 złBeż Popielaty
* Wnętrze
o 0 złtapicerka szaro-grafitowa - nowa (S) / ciemne wnętrze
* Moje opcje
o 1 260 złsystem ASR+ESP
o 300 złkoło zapasowe
o 1 050 złpoduszki powietrzne kurtynowe
*
Cena od
48 950 zł z VAT
wyjdzie 44 tyś złotych - co już jest blisko Sandero, chociaż pełny wypas Sandero Laurete ja kupiłem za 38tyś - do tego dochodzą tańsze przeglądy i serwisowanie w ASO - co daje przewagę dla Dacii.
Nadal to jedna różnica 6 tyś = 44 - 38
Poza tym bezpieczeństwo w Sandero Laurete z poduszkami bocznymi i napinaczami pasów jest podobna do bezpieczeństwa z CLIO :
Czy silnik 1.2 16V jest lepszy niż 1.4 8V - nie widzę żadnych korzyści, oprócz tylko spalania, gdzie 1.2 może spalić ciutkę mniej, poza tym same korzyści występują w 1.4 - silnik niezniszczalny praktycznie, tani w serwisowaniu i eksploatacji o czym nie można już powiedzieć o 1.2 16V
Nawet z rabatem kupując w 2008 roku sandero zyskuje 6 tyś jak miałbym teraz kupować CLIO z rabatem 5000 zł - nie żałuje decyzji, a trzeba pamiętać że w 2008 CLIO kosztowało o 10 czy więcej tyś. niż sandero.
Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2010-09-10, 16:31, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004 Pomógł: 26 razy Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 2384 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-09-10, 16:32
marektbg napisał/a:
Rabaty od cen z cennika to 8000 - (...) - o co tu chodzi?
Jak nie wiadomo, o co chodzi, to chodzi o... wyniki sprzedaży. :) W sierpniu 2010, w porównaniu z rokiem ubiegłym, Dacia miała 223% wzrostu sprzedaży, Renault miał... 2%. Co z tego, że ogólnie Renault sprzedało przeszło dwa razy więcej samochodów niż Dacia. Decyzje o premii podejmują smutni panowie w centrali na podstawie radosnych tabelek w excelu. 200% wygląda dobrze. 2% wygląda źle. Dawniej za premię roczną przeciętny handlarz żywił rodzinę przez pół roku. :) Nie dziwota więc, że mają teraz parcie na upusty i sprzedają niemal po kosztach. Odbiją sobie na premii. :] W Dacii za to mają teraz plażę, drinki z palemkami, nudy - Dustery i Sandero sprzedają się same, na terminy w fabryce i tak nie mają wpływu - po prostu siedzą sobie i liczą kasę. ;)
Ja ciagle szukam samochodu dla siebie, pierw był Duster, później Fluence lub Megane kombi, ale pewnie wygra Chevrolet lacetti Kombi czyli popularna Daewoo Nubira.
Wysłany: 2010-09-10, 16:52
jackthenight napisał/a:
Na 3-drzwiowe są upusty 8000 zł, a na 5-cio drzwiowe są upusty 5000 zł
Mówię co usłyszałem, pytałem o wersję 5 drzwiową, po drugie przepatrzyłem oferty dealerów na otomoto i wyszły podobne jak w salonie.
Nie interesują mnie konfiguratory, cenniki - tylko cena do zapłaty jaka podaje mi sprzedawca - jakbym chciał Laureata to mocno zastanawiałbym się jednak nad Clio - ze względu na ocynk i większy polot w projektowaniu wnętrza, jednak Stepway ma co coś czego Clio mi nie da
Ostatnio zmieniony przez marektbg 2010-09-10, 17:11, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Renault / VW
Model: Captur / Up
Silnik: 1,3 TCe 130KM/60 KM
Rocznik: 2019 / 2014
Wersja: Laureate Pomógł: 12 razy Dołączył: 22 Mar 2009 Posty: 1889 Skąd: lubelskie
Wysłany: 2010-09-10, 20:20
Panowie w Thalii, przynajmniej dla mnie najfajniejszy jest pełny ocynk. Natomiast ilość miejsca z tyłu to totalna porażka. Posadźcie kogoś z tyłu za kierowcą ok. 180 wzrostu. Kolana będzie miał pod brodą (nie wspomnę już o koledze Matucha, który jak dobrze pamiętam ma coś ok. 200cm ) - Ta mordka nie dotyczy oczywiście jego wzrostu tylko ilości miejsca za.
Ostatnio zmieniony przez krakry1 2010-09-10, 20:21, w całości zmieniany 1 raz
Ja wiem czy porównywanie cen wyjściowych ma sens – jak kupowałem (zaliczka poszła w maju) to porównywałem, Fiata Sedici, Forda Fusion, Suzuki SX4, Skodę Roomster i wszystko z motorem benzynowym oczywiście w mocniejszych wersjach. Jak przyszło co do czego to Dacia wyszła zdecydowanie najtaniej. Zwłaszcza, że w Stepway oprócz braku eklektycznie regulowanych/podgrzewanych lusterek mam wsio – a w pozostałych wymienionych za kwotę podstawową to obraz nędzy i rozpaczy… Więc wg mnie Dacia jest jednak tanim (stosunkowo) autem. Wiadomo lepiej by było jakby była jeszcze tańsza – ale patrzmy realnie.
Marka: FSO / TOYOTA
Model: Caro i Corolla
Silnik: 1.6GLE i 1.4VVTi
Rocznik: 1992 i 2001
Wysłany: 2010-09-13, 07:52
adams napisał/a:
Ja ciagle szukam samochodu dla siebie, pierw był Duster, później Fluence lub Megane kombi, ale pewnie wygra Chevrolet lacetti Kombi czyli popularna Daewoo Nubira.
Jesli przymierzasz się do benzyny to poczytaj fora - w benzynowych silnikach w Lacetti był jakiś problem z wypalającymi się gniazdami zaworowymi, swego czasu rozglądałem się za Lacetii 5d i znalazłem wiele niesprzyjających opinii na temat silników benzynowych.
Marka: Kia
Model: cyd kombi
Silnik: 1.6 a/t
Rocznik: 2008 Pomógł: 1 raz Dołączył: 24 Kwi 2009 Posty: 219 Skąd: Warszawa Bielany
Wysłany: 2010-09-13, 08:10
Ahoj!
adams napisał/a:
Każda liszka swój ogonek chwali ... mówisz o Chevrolet lacetti Kombi. Rzuciłeś okiem na Cyda SW?
Borys
Wysłany: 2010-09-13, 13:34
borys68 napisał/a:
Rzuciłeś okiem na Cyda SW
Kia ma ceny serwisu z kosmosu. Byłem napalony na Soula strasznie dopóki nie zaczęły wychodzić jaja z lakierem - obejrzałem w przeddzień zamówienia i zaliczki dwa Soule z przebiegami 20-30kkm, na których lakier wyglądał jakby przejechały co najmniej 200kkm.
Jeszcze jak Kia Motors wypowiedziała, że wypiaskowane nadkola, progi nie będzie malować na gwarancji to choroba na Soula mi minęła.
Druga sprawa, że normą jest wymiana klocków i tarczy w tym modelu już przy przebiegu 40kkm - koszt prawie 1500zł - piękne auto, ale cena serwisu masakra a przynajmniej 2-3 lata przydałoby się robić jednak przeglądy w ASO.
Spalanie benzyny 1.6 też bardziej pasowałby do silnika 2.0
Interesowałem się potem Vengą, ale zawieszenie koszmar - strasznie głośne - Cee'd z tej całej trójki wypada najlepiej - tylko serwisowanie pewnie podobne jak w Soulu.
_________________ Teoria nie zrobi z nikogo praktyka :)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum