Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Brak zamówionego wyposażenia w Dusterze
Autor Wiadomość
laisar 
Moderator

Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2010-09-19, 20:23   

Że argument dilera, że "się dobrze sprzedaje" nie ma nic wspólnego z jakością egzemplarza dostarczonego Tobie - to są dwie odrębne sprawy.

Tommy 

Model: Duster
Silnik: 1.6 benzyna
Wersja: Laureate
Wysłany: 2010-09-19, 20:31   

laisar napisał/a:
Że argument dilera, że "się dobrze sprzedaje" nie ma nic wspólnego z jakością egzemplarza dostarczonego Tobie - to są dwie odrębne sprawy.

Ok. Dziękuję bardzo za wyjaśnienie. Masz 100% racji. To stwierdzenie można było odebrać jako groźbę, że albo wezmę po 4 miesiącach czekania to co przyjechało, albo mogę czekać na taki egzemplarz jak zamówiłem do lutego 2011, bo teraz takie są terminy realizacji zamówień. A dla nich sprzedaż tego co przyjechało to żaden problem, bo jest przecież tylu chętnych.
Gdyby doszło do tego, że będę musiał się z nimi użerać to zrobię to tylko w imię zasad i raczej nie zostanę posiadaczem Dacii, mimo tego, iż zastanawiam się jeszcze nad zakupem Sondero.

WhiteDragon 

Silnik: 1.5 dci 85 kM
Rocznik: 2009
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2010-09-19, 21:38   

Ja też tak miałem - w moim MCV nie było zamówionych bocznych airbagów. Oddali mi za nie forsę (800 zł) i w ramach przeprosin dorzucili czujniki cofania. A co do gratisów to dostałem blokadę skrzyni biegów i dywaniki.
Ogólnie mogę mimo wszystko mojego dilera (Dąbrowscy Zabrze) pochwalić - już dwa razy naprawili mi zarysowania na lakierze - gratisowo!

laisar 
Moderator

Wysłany: 2010-09-20, 09:01   

Tommy napisał/a:
Gdyby doszło do tego, że będę musiał się z nimi użerać to zrobię to tylko w imię zasad i raczej nie zostanę posiadaczem Dacii

Jak pisałem: ależ jak najbardziej bierz auto (: - tylko razem z "papierem" potwierdzającym, że było inne niż zamówione. Diler raczej nie powinien przecież z tym robić problemów, bo to stwierdzenie stanu faktycznego, a nie jego winy...

Ammianus 

Model: Sandero
Silnik: 1,5 dCi
Rocznik: 2010
Wysłany: 2010-09-20, 11:45   

Tommy napisał/a:
To stwierdzenie można było odebrać jako groźbę, że albo wezmę po 4 miesiącach czekania to co przyjechało, albo mogę czekać na taki egzemplarz jak zamówiłem do lutego 2011, bo teraz takie są terminy realizacji zamówień.

Terminy terminami, ale skoro go wyznaczyli, to muszą się go trzymać. Nie mam co prawda umowy teraz przed sobą, ale wczytaj się w nią - jeżeli nie dostarczą po (chyba) 6 tygodniach od terminu odbioru samochodu, to piszesz odwołanie, i w ciągu 7 dni muszą Ci go wydać. Czyli mogą sobie "bezkarnie" pozwolić na 7 tygodni opóźnienia maks. Potem chyba zwrot pieniędzy

Tommy 

Wysłany: 2010-09-20, 21:29   

laisar napisał/a:
Jak pisałem: ależ jak najbardziej bierz auto (: - tylko razem z "papierem" potwierdzającym, że było inne niż zamówione.

Wiem, że tak napisałeś. Zrozumiałem to, tylko doszedłem do wniosku, że skoro przygoda z Drakulą miała by się zacząć od przepychanek z salonem, to raczej nie chciałbym takiej "współpracy" na dłuższą metę.
Natomiast wszystko wskazuje na to, że przygoda się jednak rozpocznie i jak czas pozwoli to Duster za tydzień będzie już u mnie.
Dziś sprzedawca poinformował mnie, że do końca tego tygodnia auto zostanie doposażone i wówczas będę je mógł odebrać takie jakie zamówiłem. Mam nadzieję, że tak właśnie się stanie :-) i nie będzie już żadnych niemiłych niespodzianek ;-)

laisar 
Moderator

Wysłany: 2010-09-20, 22:01   

Tommy napisał/a:
skoro przygoda z Drakulą miała by się zacząć od przepychanek z salonem, to raczej nie chciałbym takiej "współpracy" na dłuższą metę

Potem zawsze można korzystać z usług innej firmy...

No ale najważniejsze, że wszystko jest na dobrej drodze - oby do szczęśliwego finału (:

PiotrWie 

Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Rocznik: 2014
Wysłany: 2010-09-21, 18:57   

A moim zdaniem powinieneś olać to radio za 1500 zł, za nawet minimalnie mniej dostaniesz Pioneera 8100 z pilotem na kierownicę, bluetoothem z zewnętrznym, podwójnym superczułym mikrofonem. Trzeba było kazać im go zamontować i tyle - montaż radioodtwarzacza w samochodzie z normalną instalacją elektryczną jest wpięciem się do istniejącej kostki i jako taki nie może być powodem ograniczenia gwarancji - co innego w samochodzie z elektryczną szyną danych. A montaż halogenów to już ingerencja w układ - przekaźnik, wyłącznik, przewody - można podłączyć w złym miejscu i coś narozrabiać. A radio - musiałbyś obciąć kostki żeby można mieć zastrzeżenia

Tommy 

Wysłany: 2010-09-21, 20:20   

PiotrWie napisał/a:
A moim zdaniem powinieneś olać to radio za 1500 zł, za nawet minimalnie mniej dostaniesz Pioneera 8100 z pilotem na kierownicę, bluetoothem z zewnętrznym, podwójnym superczułym mikrofonem.

Ok. Dzięki za wypowiedź. Ja mimo wszystko wolę mieć to co proponuje salon. Pilot w żaden sposób nie będzie mi przeszkadzał na kierownicy. Nie będę musiał zdejmować i chować panela od radia, a poza tym (może to szczegół) kolorystyka radia będzie odpowiadała tej, która jest w podświetlaniu całego kokpitu.

laisar 
Moderator

Wysłany: 2010-09-23, 11:24   

Na rynku są obecne także niefabryczne modele radioodtwarzaczy z odpowiednim kolorem podświetlenia i niezdejmowanymi panelami - aczkolwiek pilot pod kierownicą rzeczywiście trzeba by do nich domontowywać specjalnie, i to jeszcze po sprawdzeniu, że akurat zadziała.

mekintosz 

Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy]
Wysłany: 2010-09-24, 19:47   

laisar napisał/a:
Na rynku są obecne także niefabryczne modele radioodtwarzaczy z odpowiednim kolorem podświetlenia i niezdejmowanymi panelami - aczkolwiek pilot pod kierownicą rzeczywiście trzeba by do nich domontowywać specjalnie, i to jeszcze po sprawdzeniu, że akurat zadziała.

Akurat jestem na etapie wymiany radia. Dackowy blaupunkt zostal sprzedany. Moj stary clarion gra lepiej nawet na fabrycznych glosnikach ale ma jedna wade - jest zielony ;-(. Dlatego go tez sprzedaje i za te pieniadze kupie innego pomaranczowego clariona Clarion DB189RMP. To jedne z NIEWIELU radyjek z pomaranczowym a nie czerwonym podswietleniem.

PS. Oto kilka pomaranczowych clarionow:

http://forum.bmw-3city.pl...2a57877f89411bc

7116277.jpg
Plik ściągnięto 165 raz(y) 32,95 KB

Tommy 

Wysłany: 2010-09-25, 21:40   

W dniu dzisiejszym byłem ponownie w salonie. Drakula chyba jest już gotowa. Odbierając dokumenty (FV, karta pojazdu i wyciąg z homologacji) sprawdziłem tylko, czy jest to czego brakowało wcześniej. No i jest :-D radio, głośniki i pilot są na swoim miejscu, no i oczywiście działają.
W międzyczasie czytałem trochę na forum o odbieraniu auta z salonu i widzę, że chyba trzeba będzie zabrać ze sobą listę wyposażenia i punkt po punkcie sprawdzić czy wszystko jest. Dodatkowo próba wszystkiego co wydaję się być oczywiste (światła, wycieraczki, klakson, szyby etc.).
Poza tym w poniedziałek czeka mnie jeszcze przeprawa z Wydziałem Komunikacji. Mam nadzieję, że trafię na rozsądnych ludzi i uda mi się zarejestrować samochód w miejscu zamieszkania, gdyż adres zameldowania jest inny i podlega innemu WK.

benny86 

Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Wysłany: 2010-09-25, 21:55   

Gdzieś an forum amsz wątek dotyczący sprawy z meijscem zamieszkania/zameldowania i rejestracji. Są tam wskazane wszelkie podstawy prawne. Będziesz musiał prawdopodobnie napisac jedynie oświadczenie pod rygorem odpowiedzialności karnej, iż przebywasz pod takim a takim adresem z zamiarem stałęgo pobytu

Tommy 

Wysłany: 2010-09-25, 21:59   

benny86 napisał/a:
Gdzieś an forum amsz wątek dotyczący sprawy z meijscem zamieszkania/zameldowania i rejestracji. Są tam wskazane wszelkie podstawy prawne. Będziesz musiał prawdopodobnie napisac jedynie oświadczenie pod rygorem odpowiedzialności karnej, iż przebywasz pod takim a takim adresem z zamiarem stałęgo pobytu

Dzięki za informację. Zabieram się za szukanie tego tematu.

benny86 

Wysłany: 2010-09-25, 22:15   

http://www.daciaklub.pl/f...?t=3358&start=0

O tym mowa - przed chwilą znalazłem

Tommy 

Wysłany: 2010-09-25, 22:22   

benny86 napisał/a:
http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=3358&start=0

O tym mowa - przed chwilą znalazłem

Dziękuję bardzo. Już też znalazłem. Wysłałem nawet prośbę o pismo z paragrafami do kolegi bojanek na pw.
Teraz czekam na odpowiedź, bo chciałbym pójść na spotkanie z urzędnikami solidnie przygotowany, żeby jeszcze bardziej nie opóźniać długo oczekiwanej przejażdżki własnym Dusterm ;-)

benny86 

Wysłany: 2010-09-25, 22:30   

Z reguły w dużych miastach (a za takie uważam Szczecin) znają aktualny stan prawny i wykładnie stosowaną powszechnie przez wszystkie organy, jeżeli są jakieś problemy to z reguły w niewielkich starostwach powiatowych gdzie nie kwapią się do lektuy lexa o komentarzach do aktów prawnych czy też orzecznictwie nie wspominając nawet...

Tommy 

Wysłany: 2010-09-25, 22:45   

Mam nadzieję, że nie stronią od LEXa lub orzecznictwa dostępnego w internecie i podejdą to tego tematu ze spokojem, nie robiąc żadnych problemów. Problem w tym, że ja już nie chcę/nie mam czasu się z nimi boksować. Jedyne o czy marzę to zarejestrować czekający na mnie samochód i zacząć się nim cieszyć.

benny86 

Wysłany: 2010-09-25, 22:51   

Spokojnie, zarejestrują na pewno, przypadki tego typu jakie miał kolega bojanek to naprawdę rzadkość - wszak w ustawie wyrażnie pisze że chodzi o miejsce zamieszkania a nie zameldowania, a wg KPC miejscem zamieszkania osoby fizycznej jest miejsce gdzie ona przebywa z zamiarem stałęgo pobytu - i to rozwiązuje sprawę

Tommy 

Wysłany: 2010-09-25, 22:59   

benny86 napisał/a:
w ustawie wyrażnie pisze że chodzi o miejsce zamieszkania a nie zameldowania, a wg KPC miejscem zamieszkania osoby fizycznej jest miejsce gdzie ona przebywa z zamiarem stałęgo pobytu - i to rozwiązuje sprawę

I tej wersji będę się trzymał. Mam nadzieję, że to wystarczy i w poniedziałek wyjdę z WK z tarczą, a nie na tarczy ;-)

PiotrWie 

Wysłany: 2010-09-26, 14:38   

Tommy napisał/a:
Ok. Dzięki za wypowiedź. Ja mimo wszystko wolę mieć to co proponuje salon. Pilot w żaden sposób nie będzie mi przeszkadzał na kierownicy. Nie będę musiał zdejmować i chować panela od radia, a poza tym (może to szczegół) kolorystyka radia będzie odpowiadała tej, która jest w podświetlaniu całego kokpitu.

Mógłbyś w jakiś sposób rozwinąć wypowiedź odnośnie braku konieczności zdejmowania panelu? Przy okazji przejeżdżając obok salonu zajrzałem raz jeszcze do Dustera z "fabrycznym" radiem i nie widzę różnic w sposobie montażu. Dla mnie jest to normalne typowe radio tylko zamontowane przez fabrykę lub dilera oraz dodane zdalne sterowanie ( w Renówkach fabryczne radio polega na tym, że jest osobne radio i osobny wyświetlacz, dlatego takie radio po kradzieży nie pasuje do innych samochodów, a Daćkowy Blaupunkt da się zamontować wszędzie)

Tommy 

Wysłany: 2010-09-26, 15:04   

PiotrWie napisał/a:
Mógłbyś w jakiś sposób rozwinąć wypowiedź odnośnie braku konieczności zdejmowania panelu? Przy okazji przejeżdżając obok salonu zajrzałem raz jeszcze do Dustera z "fabrycznym" radiem i nie widzę różnic w sposobie montażu. Dla mnie jest to normalne typowe radio tylko zamontowane przez fabrykę lub dilera oraz dodane zdalne sterowanie ( w Renówkach fabryczne radio polega na tym, że jest osobne radio i osobny wyświetlacz, dlatego takie radio po kradzieży nie pasuje do innych samochodów, a Daćkowy Blaupunkt da się zamontować wszędzie)

Zgadza się, nie ma tu oddzielnego wyświetlacza, czyli w sumie jest to standardowy montaż radia. Nie ma w nim natomiast żadnego panela, który należy chować. Rozwiązanie z Dustera można porównać do odtwarzaczy fabrycznych montowanych w Fordach. Tam też radio jak się je wyciągnie, to można zainstalować w innym aucie i będzie działać, ale nie trzeba niczego zdejmować i chować. I to o to mi właśnie chodziło.
Ostatnio zmieniony przez Tommy 2010-09-26, 15:04, w całości zmieniany 1 raz  

PiotrWie 

Wysłany: 2010-09-26, 15:28   

Ale tak rozumując nie musisz zabierać panelu w żadnym radiu - przecież zabierasz nie dlatego że trzeba a żeby chronić przed kradzieżą, jak się nie boisz kradzieży to po prostu nie zabierasz

marektbg 

Marka: Skoda
Model: Octavia Tour II
Silnik: 1,4 16V
Rocznik: 2010
Wysłany: 2010-09-26, 15:37   

Zawsze radio i CB miałem na wierzchu w aucie - nic nie chowałem i nie miałem żadnych niespodzianek - to już nie czas, że najtańsze przyzwoite radio kosztowało 1000zł i kradzież radia była wysoce prawdopodobna - teraz złodziej zamiast wybijać szyby i kraść radio za 300zł - które z trudem sprzeda woli wyrwać dziecku komórkę...
Bardziej należy się obawiać wandali z gwoździem w ręku.

Tommy 

Wysłany: 2010-09-26, 15:39   

Nie zgadzam się z Tobą w tej kwestii. Gdybym mógł nie zabierał bym/chował panela. Niestety muszę, ponieważ żaden ubezpieczyciel nie wypłaci mi odszkodowania, jeżeli już znajdzie się jakiś amator cudzej własności, a ja nie będę miał tego drobnego elementu (panel). W rozwiązaniu jakie proponuje RP do Dustera jest to czego potrzebuję. Radio zamontowane na stałe, bez elementów, które trzeba zabierać. Poza tym sterowanie przy kierownicy. Tego chciałem i po małych perturbacjach, to dostanę. Wracając jeszcze do sprzętu audio montowanego w Fordach. Maiłem takie rozwiązanie, korzystałem (jak zresztą wielu znajomych) i jak do tej pory nie słyszałem, żeby komuś włamano się do auta, żeby wyrwać radio. Zupełnie inaczej jest z osobami, które zapomniały zabrać panel i zostawiły go w radiu wychodząc z samochodu.

Odpowiedz do tematu