Sandero 1.4 MPI Laureate 2010. Kolegom pokazałem - no bo nowe, to każdy tam chciał obejrzeć, A JAK NIE CHCIAŁ, to i tak męczyłem, żeby wyszedł i obejrzał, no bo jak. Parę ciekawych komentarzy odnośnie silnika było - jeden mnie podniósł na duchu ("jak tak patrzę, to widzę, że tu wszystko mógłbym sam zrobić"), ale do rzeczy.
Kolega kierowca zwrócił uwagę, że na masce - od wewnętrznej strony - oraz z tyłu silnika, na karoserii - są zarówno miejsca na kołeczki jak i uchwyty do montażu wygłuszenia. Stąd moje pytanie jest takie: czy ktoś coś wie na ten temat? Czy jest dostępne np oryginalne wygłuszenie, czy można by to zamontować w ASO?
Na Allegro znalazłem wygłuszenie maski od Logana. Nie wiem, czy maski w Loganie i Sandero mają ten sam rozmiar.
Druga sprawa - czy samodzielny montaż takiego wygłuszenia będzie skutkował utratą gwarancji?
Pozdrawiam,
--
m
Ostatnio zmieniony przez laisar 2011-11-23, 14:29, w całości zmieniany 1 raz
cześć, wygłuszenie można kupić a ASO Przynajmniej do Logana wychodziło około 400zł +spinki na zamówienie , jak to powiedział Pan w ASO wystarczy założyć spinki i przyczepić matę, co do wygłuszenia ściany silnika to w ASo powiedzieli, że nie mają a zresztą napewno jest wygłuszone fabrycznie...
P.S. mógłbyś podesłać link do tego wygłuszenia z allegro bo ja nic nie znalazłem
Gość
Wysłany: 2010-10-06, 10:34
robertp1983 napisał/a:
cześć, wygłuszenie można kupić a ASO Przynajmniej do Logana wychodziło około 400zł +spinki na zamówienie , jak to powiedział Pan w ASO wystarczy założyć spinki i przyczepić matę, co do wygłuszenia ściany silnika to w ASo powiedzieli, że nie mają a zresztą napewno jest wygłuszone fabrycznie...
P.S. mógłbyś podesłać link do tego wygłuszenia z allegro bo ja nic nie znalazłem
Dzwoniłem do ASO, pan po numerze VIN stwierdził, że do Sandero w benzynie czegoś takiego kupić nie mogę, bo nie ma w wykazie i najprawdopodobniej to miejsce na montaż wygłuszenia jest dla wersji z silnikiem Diesla. Zatem... za 3 lata, gdy skończy się gwarancja, będę mógł pobawić się w jakieś tuningi chyba. Czy ktoś z Sandero z silnikiem Diesla mógłby zerknąć pod maskę, czy rzeczywiście ma tam to wygłuszenie? W sumie w benzynie nie przeszkadza mi to, ale jako "bajer"...
tomi, znam ten wątek, kawał dobrej roboty. Mi chodziło bardziej o coś, co oficjalnie mógłbym kupić i zainstalować - pomyślałem sobie, że może chodziło o cięcie kosztów i jest to w opcji...
Mi jak po VIN-ie sprawdzali to też nic nie wyszło, bo do naszego silnika tego nie przewidywali, w Loganach przy silniku 1.6 i dieslach są te wygłuszenia więc myśle, że podobnie jest i w sandero. myśle, że gwarancji nie straci sie jak założysz wygłuszenie, możesz ewentualnie przed przeglądem ją zdejmować. w serwisie nie mieli przeciwskazań co do założenia jak pytałem sie o możliwość zamówienia nawet poradzili, żeby zrobić to samemu bo to żadna robota
Dziekuje za informację, cały czas zastanawiam sie czy ją montować
(Być może, tak jak w Loganie, również w 1.6 16V, ale z braku takowej wersji w PL to raczej akademickie rozważanie).
Zamówić można po numerze referencji, nie VIN, ale ciężko powiedzieć jak z montażem, bo procedury dla silników MPI nie ma, więc ASO może nie chcieć się bawić...
wytlumienie_sandero.png
Plik ściągnięto 24722 raz(y) 35,04 KB
Ostatnio zmieniony przez laisar 2010-10-06, 11:57, w całości zmieniany 2 razy
Udało mi się wyczaić na allegro wygłuszenie maski do Sandero, używane ale w bardzo dobrym stanie.
Kupiłem, założyłem i jestem zadowolony, bo faktycznie trochę mniej słychać teraz odgłosy silnika wewnątrz i na zewnątrz samochodu, zwłaszcza klekotanie wtryskiwaczy LPG.
Koszt 99 PLN plus przesyłka, czyli cena dość rozsądna w porównaniu ceny nowej w ASO.
Wysłany: 2012-08-16, 11:08 Mata Wygłuszająca komorę silnika
Dowiadywałem się o cenę maty -koszt 340 zł. bez montażu.Czy ktoś taką matę montował?Czy są trudności? Posiadam Sandero 1.6 z gazem.
Czy po założeniu tejże maty jest ciszej w aucie?
Wysłany: 2012-08-16, 11:58 Re: Mata Wygłuszająca komorę silnika
Chosek napisał/a:
Dowiadywałem się o cenę maty -koszt 340 zł. bez montażu.Czy ktoś taką matę montował?Czy są trudności? Posiadam Sandero 1.6 z gazem.
Czy po założeniu tejże maty jest ciszej w aucie?
Co do montazu nie powinno to byv trudne, te maty sa na zatrzaski o ile sie myle.
Czy bedzie ciszej w aucie? Raczej nie, ta mata ewentualnie wyciszy auto na zewnatrz.
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2012-08-16, 12:02
na próbach jeździłem DD 2x4 1,6 Pb bez maty, a mam w DD 4x4 1,6 Pb więc porównanie nie będzie do końca obiektywne ale wydaje mi się, że jest nieco ciszej. choć wrażenie może być wynikiem autosugestii . Cena nowej jest dość zaporowa. Może lepiej poszukać coś używanego - np z rozbitka?
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2012-08-16, 15:17, w całości zmieniany 2 razy
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2012-08-16, 15:16
po cenie domyślam się,że chodzi o tzw podbitkę pokrywy nad silnikiem
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4273 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-08-16, 23:01
Na pewno bedzie słyszalna roznica, inny rezonans komory silnika. Cudów bym sie nie spodziewal, gdyz brak wygluszenia grodzi miedzy komora silnika a kabina robi swoje. Jednak jak na jednym ze spotow wsiadlem do Stepwaya 1.6 i uruchomilem silnik, to mimo, iz benzynka powinna byc cichsza niz diesel silnik pracowal, jakby byl zamkniety w jakiejs puszce. Dziwnie brzeczał. Dlatego poluj na te mate - ja bym montował !
Witam. Sandero w benzynie nie posiada osłony wewnętrznej pod maską. Słyszałem, że Diesle mają. Czy gdyby znaleźć samo wygłuszenie i zamontować to można stłumić dźwięk silnika, który wkurza powyżej 80 km/h i czy ze względu na brak osłony zdarzają się odbarwienia lakieru poprzez wysoką temperaturę silnika?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum