mam pytanie odnosnie nowej stawki VAT w roku 2011, chcialbym wiedziec czy osoby ktore zamowily auto w 2010 i maja na umowie cene obejmujaca VAT 22%, beda musialy zaplacic podatek VAT wedlug nowej stawki tj. 23% gdy odbior samochodu beda mieli w roku 2011?
Marka: Skoda
Model: Octavia Tour II
Silnik: 1,4 16V
Rocznik: 2010
Wysłany: 2010-11-01, 16:41
Trzeba było domagać się zawarcia w umowie gwarancji ceny w 2011 roku - wtedy VAT masz gdzieś i płacisz dokładnie tyle na ile się umówiłeś. Ja tak mam w Skodzie, że cena podana w dniu zamówienia, nie może być wyższa, niż cena w dniu zakupu - i gdyby Euro nagle skoczyło np. na 7zł mnie to rybka.
Ostatnio zmieniony przez marektbg 2010-11-01, 16:44, w całości zmieniany 1 raz
Myślę, że termin zapłaty i wystawienia faktury nie musi byc identyczny z terminem odbioru. Jeśli mam zaufanie do salonu, to mogę w Sylwestra zakupić samochód znajdujący się w Rumunii - albo nawet mogę zakupić "opcję zakupu za 1 zł" samochodu, który jeszcze w ogóle nie istnieje. Pazerny fiskus orzekł, że obowiązek zapłaty VAT powstaje z chwilą wystawienia faktury lub wpłacenia zaliczki przekraczającej zdaje się 50% wartości, i nie rozumiem, dlaczego miałoby to działać zawsze na korzyść fiskusa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum