...fiskus orzekł, że obowiązek zapłaty VAT powstaje z chwilą wystawienia faktury lub wpłacenia zaliczki przekraczającej zdaje się 50% wartości, i nie rozumiem, dlaczego miałoby to działać zawsze na korzyść fiskusa.
Ciekaw jestem czy jak odbiorę autko w połowie grudnia 2010 z fakturą tak aby zarejestrować je przed gwiazdką to odliczę sobie bez nerwów VAT do 25 stycznia 2011?
Idzie o zakup pick-upa na gospodarstwo i przyspieszony termin zwrotu (normalnie jestem na VAT7K czyli rozliczeniu kwartalnym ale opłacając wszystkie faktury mogę wystąpić o przyspieszony zwrot).
Ostatnio zmieniony przez laisar 2010-12-22, 00:41, w całości zmieniany 1 raz
Z chwilą zamówienia auta, gwarantowana jest cena samochodu. Zastrzeżenie mówi jedynie o zmianie obciążeń podatkowych, tj. VAT-u lub stawki celnej. Na odwrocie zamówienia-umowy jest wszystko napisane. Niestety w 2011 r. będzie troche drożej.
Ostatnio zmieniony przez Piotrek721015 2010-11-03, 17:31, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia --> Renault
Model: Duster 2 --> Kadjar
Silnik: 1.2 TCe 1.5 dCi EDC
Rocznik: 2017(m2018) --> 2017
Wersja: Prestige
Wysłany: 2010-11-03, 22:29
Poza tym pick-up zdaje się będzie ciężarówką nawet po zmianie ustawy o VAT.
To nie jest auto z kratką, bo ma przestrzeń ładowną dłuższą niż osobową. To prawdziwa "ciężarówka" :) Więc i VAT od paliwa będzie można odliczać, jeśli nic się nie zmieni w przepisach i chyba za taką ciężarówkę, po zaświadczeniu od diagnosty jednorazową amortyzację można zastosować. Warto się dokładniej wywiedzieć w tym temacie.
Ostatnio zmieniony przez Prezes 2010-11-03, 22:31, w całości zmieniany 1 raz
Nie jestem pewny jak wyjdzie z odliczeniem VATu od zakupu i później od paliwa.
Jeżeli Twój samochód jest taką samą ciężarówką, jak moja Sandero, to jak jest z VATem, to ja Ci mogę teraz powiedzieć - Czy kupujesz autko za gotówkę, czy w leasing to fv dostaniesz przy odbiorze, więc VATu odliczysz 60%, ale nie więcej niż 6k PLN. Łatwo więc Ci będzie obliczyć wymierną stratę, na jaką naraziła Cię opóźniona data odbioru auta.
Ostatnio zmieniony przez laisar 2010-12-22, 00:22, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia --> Renault
Model: Duster 2 --> Kadjar
Silnik: 1.2 TCe 1.5 dCi EDC
Rocznik: 2017(m2018) --> 2017
Wersja: Prestige
Wysłany: 2010-12-21, 15:42
Ammianus napisał/a:
Jeżeli Twój samochód jest taką samą ciężarówką, jak moja Sandero, to jak jest z VATem, to ja Ci mogę teraz powiedzieć - Czy kupujesz autko za gotówkę, czy w leasing to fv dostaniesz przy odbiorze, więc VATu odliczysz 60%, ale nie więcej niż 6k PLN. Łatwo więc Ci będzie obliczyć wymierną stratę, na jaką naraziła Cię opóźniona data odbioru auta.
Chyba trochę inną, bo to pick-up i nie będzie problemu z VATem
Ponoć badanie, wpis do DR i można odliczyć całość VATu.
Tylko czy dealer zrobi to badanie na swój koszt to nie wiem, ja dopłacać nie mam zamiaru za błędy/problemy RP.
A autko którym mialem się już cieszyć pick-up (1 rząd siedzeń + otwarta paka).
Ostatnio zmieniony przez Nikita_Bennet 2010-12-21, 15:44, w całości zmieniany 1 raz
@Nikita_Bennet
Nie doczytałem, przepraszam.
Generalnie z tym VATem po 1 stycznia to każdy ma swoje teorie.
Obecnie aby odliczyć 100% VAT trzeba mieć w dowodzie wpisaną ładowność dopuszczalną pow. 500kg. oraz stałą przegrodę między przestrzenią bagażową a kabiną osobową. Żadne wzory Lisaka czy innego nie wchodzą w grę, bo zostały zakwestionowane przez Trybunał Sprawiedliwości chyba.
I teraz są jaja - można odliczyć VAT od samochodu z ładownością pow. 500kg ORAZ z przegrodą stałą oddzielającą przestrzeń bagażową od części osobowej, ale zawsze urządnik może zakwestionować te odliczenia, i zarządać zwrotu podatku. Wtedy czeka Nas rozprawa sądowa, w której trzeba powoływać się na istniejące już wyroki w podobnych sprawach (nie pomnę teraz nazwy firmy, która taką sprawę wygrałą jako pierwsza).
Z mojej wiedzy wynika również. że zawieszona zostaje możliwość odliczania VAT od paliwa, natomiast kwotę brutto będzie się odliczało od podatku dochodowego.
Ale pewnie i tak coś pomyliłem, słuchając swojego zmarnowanego życiem księgowego
Marka: Dacia
Model: LOGAN pick-up+Duster 2
Silnik: oba 1.5 dCi
Rocznik: 2011 i 2018
Wysłany: 2010-12-21, 16:38
najlepsze jest to że ja nie jestem niestety na podatku dochodowym tylko rolnym (głupi wynalazek który spełniał sie dosyć dobrze w czasach PRLu a odstaje obecnie od rozwiązań europejskich), tak więc jeżeli nie odliczę całego VATu to jestem stratny (nie mam czegoś takieog jak wrzucenie auta w koszta).
Co do paliwa - ciekaw jestem jak to wyjdzie w przypadku rolników i maszyn rolniczych
pick-up ma ładowność 800kg, stałą przegrodę itp ;)
Jak nie patrzył - czekam na odp dealera co i jak z pick-upem ;(
Ostatnio zmieniony przez laisar 2010-12-22, 00:28, w całości zmieniany 2 razy
No mój pickup zamówiony 15 października miał być na 15stego grudnia, na umowie wpisane 20 grudnia 2010 coby gość z salonu napewno się wyrobił.
Kilka dni temu dzwonię i niestety dopiero 10 stycznia ale dealer spróbuje go załatwić na 23 grudnia ale to mało prawdopodobne i raczej na 10 stycznia 2011 będzie.
I teraz pojawia się problem - jak będzie z odliczeniem VATu od daci logan pickup po nowym roku? Bo jeśli będą problemy to lipa.
Zastanawiam się też czy da się coś wytargować gratis za taką obsuwę bo liczyłem na autko jako gwiazdkowy prezent to raz a dwa to ch****nie potrzebne mi jest do roboty (dojazdy do pracy - dziennie 240km w obie strony) a obecne autko nie jest moje (a potrzebne jest memu tacie).
Zastanawiam się czy takie rzeczy jak hak z montażem i badaniem technicznym i OSŁONY ŚCIAN BOCZNYCH SKRZYNI (pozycja nr 1 z oryginalnych akcesoriów daciii) jest do wytargowania bo pakiet ubezpieczenia już niby ma być gratis z racji kredytu.
Osłony około 1000 brutto a hak 600 jak się pytałem przy zamawianiu auta, zrezygnowałem z tego bo mnie nie było stać ale w takiej sytuacji nie wiem czy nie zażądać tego jako wyrównania za opóźnienie. Jak nie patrzył auto już roczne będzie bo rocznik na tabliczce 2010 a dostanę go w 2011. Poza tym potrzebne jest nam drugie auto (zaczynam żałować że nie wziąłem używki w październiku bo miałem fajnego stilo na oku).
Jak myślicie idzie coś wytargować?
PS: Promesę kredytową miałem już załatwioną miesąc temu.
Z treści niżej cytowanych przepisów ustawy o podatku od towarów i usług wynika jednoznacznie, że zachowasz prawo do pełnego odliczenia VAT od zakupu samochodu (Dacii Logan pickup)...
USTAWA
z dnia 16 grudnia 2010 r.
o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług oraz ustawy o transporcie drogowym
„Art. 86a. 1. W przypadku nabycia:
1) samochodów osobowych,
2) innych niż samochody osobowe pojazdów samochodowych o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 tony
– kwotę podatku naliczonego, o której mowa w art. 86 ust. 2, stanowi 60 % kwoty podatku określonej w fakturze lub kwoty podatku należnego z tytułu wewnątrzwspólnotowego nabycia towarów lub kwoty podatku należnego od dostawy towarów, dla której podatnikiem jest ich nabywca – nie więcej jednak niż 6.000 zł.
2. Przepis ust. 1 pkt 2 nie dotyczy:
1) pojazdów samochodowych mających jeden rząd siedzeń, który oddzielony jest od części przeznaczonej do przewozu ładunków ścianą lub trwałą przegrodą, klasyfikowanych na podstawie przepisów prawa o ruchu drogowym do podrodzaju: wielozadaniowy, van;
2) pojazdów samochodowych mających więcej niż jeden rząd siedzeń, które oddzielone są od części przeznaczonej do przewozu ładunków ścianą lub trwałą przegrodą i u których długość części przeznaczonej do przewozu ładunków, mierzona po podłodze od najdalej wysuniętego punktu podłogi pozwalającego postawić pionową ścianę lub trwałą przegrodę pomiędzy podłogą a sufitem do tylnej krawędzi podłogi, przekracza 50 % długości pojazdu; dla obliczenia proporcji, o której mowa w zdaniu poprzednim, długość pojazdu stanowi odległość pomiędzy dolną krawędzią przedniej szyby pojazdu a tylną krawędzią podłogi części pojazdu przeznaczonej do przewozu ładunków, mierzona w linii poziomej wzdłuż pojazdu pomiędzy dolną krawędzią przedniej szyby pojazdu a punktem wyprowadzonym w pionie od tylnej krawędzi podłogi części pojazdu przeznaczonej do przewozu ładunków;
3) pojazdów samochodowych, które mają otwartą część przeznaczoną do przewozu ładunków;
4) pojazdów samochodowych, które posiadają kabinę kierowcy i nadwozie przeznaczone do przewozu ładunków jako konstrukcyjnie oddzielne elementy pojazdu;
Wysłany: 2010-12-21, 20:32
@eplus
dokładnie to ujałeś. Od dochodu. Mea culpa za to że nie przelałem tego co pomyślałem ;)
Po prostu mam zjechany dzień dzisiaj przez te info o aucie.
@TD Pedro
Co do ustawy:
5. Spełnienie wymagań dla pojazdów samochodowych określonych w ust. 2 pkt 1–4 stwierdza się na podstawie dodatkowego badania technicznego przeprowadzonego przez okręgową stację kontroli pojazdów, potwierdzonego zaświadczeniem wydanym przez tę stację oraz dowodu rejestracyjnego pojazdu, zawierającego właściwą adnotację o spełnieniu tych wymagań.
Ostatnio zmieniony przez laisar 2010-12-22, 00:32, w całości zmieniany 4 razy
W czym problem? z dotychczasowych przepisów (obowiązujących do końca br.) ustawy również wynikał obowiązek przeprowadzenia takiego badania przez okręgową stację kontroli pojazdów, zakończonego wydaniem stosownego zaświadczenia, które to zaświadczenia należało złożyć do właściwego urzędu skarbowego. W tej materii akurat nic się nie zmieniło. Koszt takiego badania ponosił i będzie ponosił podatnik. Myślę, że jednak warto, jednorazowy wydatek rzędu ok. 50 pln brutto (dokładnie nie wiem ile to teraz kosztuje - w 2007 roku płaciłem właśnie 50 pln) - rekompensujesz sobie przy najbliższych tankowaniach...
sugeruję przeczytać treść całej ustawy - z tym, że nie mam pewności czy jest już podpisana przez prezydenta RP (nigdzie tego nie mogę znaleźć) - ale to chyba tylko formalność i muszą się z tym szybko uporać bo trzeba to jeszcze ogłosić w Dzienniku Ustaw a rok się kończy...
Wysłany: 2010-12-21, 22:27
tia, ja właśnie z niej dowiedziałem sie przypadkiem że zmiania się też ustawa o transporcie która mnie obowiązuja ;(
Podpisana chyba już jest.
Całą ustawę to przejrzę jak wyjdzie tekst jednolity ;)
Na dniach, może jutro przejdę się jeszcze do księgowej i zobaczę co się dowiedziała bo prosiłem aby wybadała sprawę jak US będzie podchodził do tego.
Ogólnie średnio mnie cieszy testowanie na mojej osobie przepisów nowej ustawy dlatego że jakaś firma nawaliła.
Do jasnej Anielki, jak ustawa jeszcze nie podpisana, a wchodzi w życie w Sylwestra o północy, to chyba jakieś vacatio legis powinno być? Przynajmniej tyle, ile trwa realizacja zamówienia na auto! Do Strasburga! Temat juz przerabiany przy podatku Belki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum