Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4273 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-11-28, 15:03
Od ostatniegp zerowania do teraz.. rozumiem. Jednak to malo udane rozwiazanie. Wracam samochodem z trasy powiedzmy 50 km poza miastem - mam srednie powiedzmy 7 l/100.. wjezdzam w korki w centrum miasta nastepne 5km i nadal mi pokaze 7l ? Powinien przeliczac te wartosc co np 2-3 km a nie usredniac od ost kasowania. Tzn tak bym chcial by to dzialalo.
PS. Widzialem w fiacie stilo komputer na biezaco przeliczal l/100 km no moze co 10-20 sek uaktualnial.
@mekintiosz: W każdej chwili możesz po prostu wyzerować i średnia będzie się liczyła od nowa - więc w czym problem?
Natomiast to co widziałeś w stilo to spalanie chwilowe, czyli po prostu inna, kolejna funkcja - rzeczywistego zużycia paliwa w danej chwili (informacja wyliczana jest na podstawie działania wtrysków). I kiedyś nawet występowała w dacii - obok spalania średniego - ale z bliżej nieznanych powodów w nowych wersjach komputera pokładowego (po 2006 roku?) producent z niej zrezygnował...
Wracam samochodem z trasy powiedzmy 50 km poza miastem - mam srednie powiedzmy 7 l/100.. wjezdzam w korki w centrum miasta nastepne 5km i nadal mi pokaze 7l ?
Po przejechaniu przez miasto na pewno na wyświetlaczu nie zostanie 7l/100km.
Nie chce mi się trochę wierzyć, że są problemy z aktywacją komputera pokładowego (BC) w autach Dacia. Sam osobiście aktywowałem BC między innymi w nowych modelach Opla Vectra i Astra oraz Volvo S40. Sądzę, że wystarczy tu podstawowa znajomość interfejsu diagnostycznego - choć pewności nie mam.
Mam zamiar zakupić do firmy Dacie Logan VAN. W tym modelu nie ma w opcji BC, a nie wyobrażam sobie użytkowania auta bez tego gadżetu. ;)
Czy mogę Was poprosić o namiar na instrukcję obsługi do tego modelu oraz o nazwę interfejsu diagnostycznego, którego używają ASO Dacia?
U mnie komputer trochę zaniża zużycie (około 3%) czyli wg komputera zużyłem np 45 litrów a do baku wchodzi 46,3 - 46,5.
A skąd masz pewność, że tankujesz 46,3 - 46,5, a nie właśnie 45 pokazywane przez komputer. Ja ostatnio tankowałem do pełna (zreszetą ta sama stacja), z rezerwą wyjechaną do zera i weszło 60,730l.
I tak naprawdę nie ma problemu z aktywacją koma - jedyną kwestią jest fakt, że z różnych względów, jak na razie możliwe jest to właściwie jedynie w ASO...
Ostatnio zmieniony przez laisar 2014-12-14, 13:40, w całości zmieniany 2 razy
A skąd masz pewność, że tankujesz 46,3 - 46,5, a nie właśnie 45 pokazywane przez komputer. Ja ostatnio tankowałem do pełna (zreszetą ta sama stacja), z rezerwą wyjechaną do zera i weszło 60,730l.
Pewności nie mam, ale taki sam rezultat był przy tankowaniu na kilku różnych stacjach. Mało prawdopodobne, że wszystkie tak samo oszukują.
Zresztą czytałem wyniki z akcji kontroli stacji. O ile złe parametry paliwa zdarzały się w wielu, to zaniżania wskazań o ile pamiętam nie było nigdzie. Po pierwsze łatwo to wykryć, przypuszczam że trudno też zmienić (plomby itp), więc jak ktoś chce oszukiwać, to łatwiej dolać czegoś do paliwa.
A co do pojemności baku, to podawana pojemność to pojemność do odbicia. Ja kiedyś nalałem faktycznie do pełna, czyli paliwo było pod korek i już nie opadało. Trwało to trochę, ale od pierwszego odbicia (czyli 50l) weszło jeszcze 12l
Witam.
Jak wygląda sprawa z komputerami pokładowymi w Daci, czy posiada go każdy model tylko w wersji bez komputera jest on wyłączony i nie ma sterowania przy kierownicy, czy jest to zupełnie oddzielny moduł montowany tylko w wersjach z komputerem?
Bo tak się zastanawiałem, że taki komputer korzysta z czujników które są w standardzie w każdej Daci np. czujniki silnika jak, położenie wału korbowego, czy przepływomierz albo czujniki obrotu koła z ABSu. Bo jak nie ma takowego kompa to czy można by podłączyć np laptopa z odpowiednim oprogramowaniem który by monitorował w czasie rzeczywistym parametry auta.
Pozdrawiam.
...Czyli: nie, fizycznie nie ma osobnego modułu - ale wersje daciek bez fabrycznego "komputera pokładowego" mają inne wiązki kabli i dźwignię wycieraczek oraz nieaktywne oprogramowanie tej funkcji.
Wysłany: 2010-12-06, 12:52 komputer pokladowy - aktywacja ?
witam ,
widzialem watek o aktywacji komputera pokladowego w wersji logana ktory go nie posiada - lecz nie wiele z tego wywnioskowalem ;p
Prosze o zwiezle odpowiedzi :
1. Czy jezeli kupie uzywana prawa manetke z logana przed FL to bedzie pasowala do wersji po FL ? , i czy to wystarczy (czy przewody i podlaczenia beda pasowac) ?
2. Co nalezy zrobic po mechanicznym podlaczeniu takiej manetki ?
3. Jaki mniej wiecej bylby koszt takiej operacji u elektryka samochodowego ?
Moze juz byly odp. na te pytania, lecz ja nie zauwazylem ;p
Ad 1: Pasować oczywiście będzie - ale to nie wystarczy.
Ad 2: Wgrać nowe oprogramowanie do tablicy wskaźników, której częścią jest "komputer pokładowy".
Ad 3: Podłączenie manetki to jakieś grosze, bo jest tak proste że nie trzeba do tego elektryka, ale pkt. 2 chyba nikt do tej pory nie robił i wątpię, żeby jakiś elektryk się tego podjął (zwłaszcza w PL...), więc to jedna wielka niewiadoma...
Ad 3: Podłączenie manetki to jakieś grosze, bo jest tak proste że nie trzeba do tego elektryka, ale pkt. 2 chyba nikt do tej pory nie robił i wątpię, żeby jakiś elektryk się tego podjął (zwłaszcza w PL...), więc to jedna wielka niewiadoma...
jackthenight dał by radę
_________________ Jestem handlowcem w salonie Carrara w Lublinie. Szukasz oferty na Nową Dacie? Pisz PW lub na e-mail
Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-12-06, 20:59
Dałbym radę, ale auto bym uziemił na dwa dni, a widzę, że kolega z wrocławia - jakoś widzę to w ciemnych kolorach.
Co do zmiany oprogramowania to mam dostęp do specjalistycznego i profesjonalnego sprzętu - także wylutowanie scalaka i zalutowanie nowego, albo przeprogramowanie starego nie jest problemem - problem jest tylko z czasem trwania całej operacji - na wszystko to takie dwa dni.
Manetka i okablowanie to raczej drobnostka już.
Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-12-06, 21:21
wojtas_master napisał/a:
jak wejsc w stan zasilania apc ?
Musisz wcisnąć przycisk zerowania licznika i trzymając go wciśniętego przekracasz kluczyk w pozycje jazda - trzymasz dalej wciśnięty przycisk aż na wyświetlaczu pojawi się coś czego wcześniej nie widziałeś.
Na górze będzie właśnie podana wersja oprogramowania.
wojtas_master napisał/a:
a np. w najblizszy weekend moznaby taka operacje przeprowadzic ? musialbym miec do tego czasu pewnie manetke... ;/
Tak jak pisałem wcześniej, nie chcę brać odpowiedzialności za coś , jakby coś nie poszło. Dlatego nie będę się tego podejmować.
a ilosc paliwa w baku pokazuje w miare dokladnie ?
W trybie serwisowym pokazał mi dzisiaj 2 l paliwa w baku a jak zatankowałem 45 l (więcej nie chciało wejść) to pokazał 50 l.
Pytałem kiedyś czy komputer w trybie testowym pokazał komuś więcej niż 50 l paliwa w baku? No więc...?
Ostatnio zmieniony przez Beckie 2010-12-18, 21:18, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2011-06-15, 12:57 Komputer pokładowy w Stepwayu
Wiem, że już były posty na ten temat ale sprawa jak dla mnie nie do końca jasna, więc proszę o odp na pytanie: Co trzeba wymienić/dokupić/podłączyć w Stepce, co by uzyskać w pełni wartościowy komputer pokładowy, tak jak w innych wersjach wyposażeniowych.
manetka przełączników wycieraczek z pipakiem (od komputera) i prędkościomierz od laureate lub black line ,
więcej inf masz na forum bo już to było omawiane
_________________ Jestem handlowcem w salonie Carrara w Lublinie. Szukasz oferty na Nową Dacie? Pisz PW lub na e-mail
za pośrednictwem szukajki niewiele udało mi się znaleźć a niestety nie znam tego luksusu bezrobocia i nie bardzo mam czas wpisywać słowa kluczowe w 34153244 konfiguracjach żeby znaleźć co trzeba, stąd też moje pytanie.
Ależ narobiłem kłopotu
Ostatnio zmieniony przez limo 2011-06-15, 19:29, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum