DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
FSO czy ma jeszcze szanse ??
Autor Wiadomość
maciek 

Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: TCE 100 LPG
Rocznik: 2020
Wersja: Prestige
Wysłany: 2010-12-10, 12:25   FSO czy ma jeszcze szanse ??

Przeglądając internet dzisiaj znalazłem dyskusje na stronce: http://www.auto-motor-i-s...showtopic=13571

gdzie jeden z userów informuję że znalazł taki samochód na jednym z Warszawskich Parkingów.

Nimo że została podana informacja o likwidacji FSO i zwolnieniach w fabryce, jednak była podana informacja że wszystkich ludzi jednak nie zwolnili żeby jak inwestor się pojawi żeby można było dalej produkować samochody.

Ostatnio zmieniony przez laisar 2010-12-10, 12:49, w całości zmieniany 1 raz  

benny86 

Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009
Wysłany: 2010-12-10, 13:03   

Obecnie zakład w Żeraniu porozumiał się z kilkoma stowarzyszeniami skupiających przedsiębiorców z całego niemalże świata i został wpisany na kilka swego rodzaju list terenów inwestycyjnych. Niestety nie powstrzyma to fali zwolnień. Obecna generacja Aveo przestanie być produkowana w grudniu 2011 roku, z 1800 zatrudnianych osób zwolnionych zostanie 1700 (pierwsze wypowiedzenia dostaną przed świętami...)

Niestety, kadra zarządzająca zakładam dała d**y - mogli produkować nowe aveo z załogą mniejszą o 300-400 osób ale się nie zgodzili i Chevrolet "zabrał" produkcję do Korei. Mogli produkować sprzęt motoryzacyjno-ogrodniczy (taki jak: traktorki do koszenia.odśnieżania, skutery, qady itp) ale się nie dogadali w sprawach finansowych. Eh, szkoda zakładu który przez pół wieku produkował samochody dla Kowalskiego, często bardzo dobre samochody nota bene (sam jeżdzę ich produktem)

WhiteDragon 

Model: Logan MCV
Silnik: 1.5 dci 85 kM
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2010-12-10, 17:32   

Dacia nie nadąża z produkcją - może Renault by wykupiło FSO i niech tam robią Daćki. Tylko nie wiem jaka by była ich jakość.

benny86 

Wysłany: 2010-12-10, 18:41   

O jakość byłbym spokojny, znam Aveo z pierwszych serii z żerania z przelotem 148tys km i były robione eksploatacyjne rzeczy plus mała stłuczka(błotnik i lampa do wymiany). Wątpię żeby Renault/Dacia była zainteresowana kupnem, Laisar kiedyś wrzucał linka w którym była opisana inwestycja w nową fabrykę, do tego aktualnie uruchomili dodatkową zmianę itp.

marektbg 

Marka: Skoda
Model: Octavia Tour II
Silnik: 1,4 16V
Rocznik: 2010
Wysłany: 2010-12-10, 19:47   

benny86 napisał/a:
znam Aveo z pierwszych serii z żerania z przelotem 148tys km i były robione eksploatacyjne rzeczy plus mała stłuczka

Wszystko się zgadza, ale silniczek dobije do 200kkm i czeka remoncik. Kiedyś mieliśmy w firmie Matiza z 1999r. Przejechał bez większych usterek równo 221kkm, potem bokiem wyszedł korbowód, ale że samochód miał też problem z rdzą i jego wartość była symboliczna na lawecie odjechał na szrot.
PS. Jeśli mamy Golfa III TDI to przebieg 148kkm oznacza, że silnik jest jeszcze nie dotary :lol:

benny86 

Wysłany: 2010-12-10, 19:55   

Jestem w stanie postawić flaszkę dobrej tekili że przejedzie więcej niż 200kkm. Matiz to zupełnia inny silnik, dużo mniejsza pojemność, 3 cylindry itp itd. Co do rdzy z tego co czytam na różnych forach po 11-12 latach mają z tym problem auta daewoo ale to też zależy od wielu czynników (chlapacze, nadkola, odnawianie fabrycznego zabezpieczenia antykorozyjnego itp itd). Wolę już takie aveo niż nowoczesnego turbodiesla gdzie po 150-200kkm wydatki są nieuniknione niezależnie od marki, mogą co najwyżej wystąpić wcześniej jeśli się nie dba o auto

eplus 

Silnik: 1,6
Wysłany: 2010-12-10, 20:55   

marektbg napisał/a:
[PS. Jeśli mamy Golfa III TDI to przebieg 148kkm oznacza, że silnik jest jeszcze nie dotary :lol:

Mam felkę z silnikiem VW1,6, serwisowana w ASO i chla olej - obecnie przy 188.000 około 1l/1000km.

laisar 
Moderator

Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2010-12-10, 21:28   

WhiteDragon napisał/a:
może Renault by wykupiło FSO i niech tam robią Daćki.

Ja uważam pomysł za genialny - byłoby to pewnie znacząco szybsze niż dokończenie fabryki w Maroku - ale sądząc z braku wieści z "frontu" należy chyba wnioskować, że niestety Reno inaczej to ocenia. No bo chyba raczej nie jest możliwe, żeby nie wiedziało o sprawie?

Z drugiej strony, największym problem może być właśnie czynnik ludzki - ale nie chodzi wcale o jakość pracy, a o poziom żądań pracowniczych, bo sądząc po dotychczasowej historii zakładu, to wcale nie kadra zarządzająca musi stać za niezgodą na wspomniane propozycje Chevroleta...

benny86 

Wysłany: 2010-12-10, 21:33   

E związkowcy jak im dupe ściśnie to błyskawicznie rezygnują z żądań typu "gwarancja pracy dla nienarodzonych prawnuków" albo "absolutnie żadne sobota pracująca, bo przecież w prlu wywalczyliśmy wolne" ale to oczywiście tylko moja skromna opinia

laisar 
Moderator

Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2010-12-10, 21:40   

Obawiam się, że możesz mylić związkowców ze zwykłymi pracownikami...

benny86 

Wysłany: 2010-12-10, 21:46   

Czy ja wiem, choć z pewnością każda branża, każdy zakład i każda społeczność ma swoją własną specyfikę. Osobiście znam kilka przykładów, gdzie związkowcy niekoniecznie działali w interesie pracowników,a jeśli już to mieli kompletnie abstrakcyjne żądania

Rysiob 

Model: Sandero III Stepway
Silnik: 1.0 TCe LPG
Rocznik: 2021
Wersja: Comfort
Wysłany: 2010-12-10, 22:17   

Mam cichą nadzieję, że to preseria nowego modelu z FSO :D Auta z Chin prezentują teraz poziom +/- koreańców z lat 90-tych. Jaki wniosek? Weźmy choćby tandetnego Matiza, który dzisiaj szału nie robi, ale nikt nie narzeka specjalnie na jego awaryjność, czy problemy z częściami... Myślę, że z chińskimi autami będzie podobnie - tyle że ewoluują szybciej.

Tylko jaki ma sens inwestycja Chery w FSO, skoro Chińczycy zdecydowali się wybudować nową fabrykę w Turcji (która nota bene ma produkować właśnie model ze zdjęć, tj. A3)? A może news z Turcją to ściema?

Naklejka na szybie przypomina tą naklejaną na wyprodukowane Lanosy czy ostatnie Poldki Plusy. Wskazywałoby to na próbny montaż (?) na Żeraniu tego auta, albo na testy homologacyjne, dostosowujące A3 do norm UE. W końcu ma normalne, białe (nie próbne) tablice rejestracyjne, a więc musi spełniać normy bezpieczeństwa i emisji spalin.

Martwi mnie ta cisza wokół FSO... Ale z drugiej strony, w przeszłości im więcej mówiono o planach FSO, tym gorzej szło firmie...

eplus 

Wysłany: 2010-12-12, 07:44   

http://motoryzacja.interi...fso,1569760,415
Prorok jaki czy co :?:
Miałem Poldasa Caro '94, kupowałem w składzie fabrycznym na Jagiellońskiej chyba, więc temat mi nie całkiem obcy.

Mikele 

Model: Lodgy
Rocznik: 2019
Wersja: Stepway
Wysłany: 2010-12-12, 11:11   

Niech budują w tej fabryce cokolwiek, byleby działała, bo jak już ją zamkną, to szanse na to, że kiedyś jeszcze zobaczymy jakiś samochód polskiego projektu i produkcji, a nie tylko składany w Polsce, będą bliskie zeru...

stempik 

Marka: dacia
Model: logan
Silnik: 1,4mpi
Rocznik: 2005
Wysłany: 2010-12-13, 12:13   

Mikele napisał/a:
bo jak już ją zamkną

Nie wiem co gorsze. Fabryka produkująca w takiej formie jak teraz, czy rozpędzenie towarzystwa w ...... . I niech od teraz zarabiają na siebie sami. Kłopot w tym że nie wierzę że zaczną sami na siebie zarabiać. Mam obawy że niereformowalne już towarzystwo, usadowi się poprostu na innych odpowiedzialnych stołkach.
I jasne jest że nie chodzi mi tu o zwykłych ludzi.

robertp1983 

Marka: FSO / Dacia
Model: 125p / Logan
Silnik: 1,5 / 1,4 MPI
Rocznik: 1990 / 2009
Wersja: Laureate
Wysłany: 2010-12-13, 12:59   

Dobrze, by było, żeby zaczęli produkować coś nowego.
Jedną z przyczyn braku inwestorów, jest to, że jak przychodził nowy inwestor z kapitałem to właśnie kłócili sie o ilość pracowników, nie zgadzali sie na zwolnienie kilkuset osób i teraz muszą zwalniać wszystkich :-?

wat 

Silnik: 1,5 dCi 110
Rocznik: 2015
Wysłany: 2010-12-13, 13:15   

bo to są niestety nasze kochane związki które głównie o własne dupy i stołki dbaja więc inwestor się znajdzie ale dopiero jak wykopią wszystkich z tych zakładów a przedewszystkim związkowców

benny86 

Wysłany: 2010-12-13, 13:18   

Póki co nie ma szans na ratunek przed zwolnieniami grupowymi. Nawet jeśli teraz, w tej chwili znajdzie się inwestor, to przecież montaż linii produkcyjnej, urochomienie jej, dopięcie szczegółów technologicznych trwa dobrych kilka miesięcy. Pozostają póki co tylko zestawy montażowe Lanosa wysyłane na Ukrainę - jest tego tyle co kot napłakał, a niebawem będzie wycofany z tamtejszej oferty...

robertp1983 

Wysłany: 2010-12-13, 13:23   

Pewnie skończy się na tym, że zwolnią wszystkich, jakiś koncern wykupi fabrykę i wtedy zatrudnią tyle ludzi ile potrzebują i to będzie koniec FSO bo po co utrzymywać związki etc. niestety polska mentalność i wszechwiedzące związki...

marektbg 

Marka: Skoda
Model: Octavia Tour II
Silnik: 1,4 16V
Wysłany: 2010-12-13, 13:35   

Ale FSO jest własnością UkrAwto.
Inna sprawa, że tereny są własnością samorządu - powstaną w Warszawie kolejne osiedla, centra handlowe itd.
Po co dalej sztucznie podtrzymywać trupa jakim jest FSO? Taka sama sytuacja jak ze stoczniami. Dwadzieścia lat płaczu i zero pomysłów.

robertp1983 

Wysłany: 2010-12-13, 13:43   

Najgorsze, jest to, że zmarnowali tyle sytuacji, które mogły zmienić obecny stan agonalny na coś fajnego, tyle prototypów poszło do kosza, przez Komune, później nazwaną też brakiem pieniędzy i bzdurnym myśleniem, niestety już w połowie lat 90tych polonez nie miał następcy, drobne zabiegi spoko ale ile czasu można produkować samochód z korzeniami w latach 70tych. Raczej wątpie, żeby FSO odrodziło sie jak feniks z popiołu, niestety stara prawda, że nie wykorzystane sytuacje się zemszczą...

stempik 

Wysłany: 2010-12-13, 23:44   

robertp1983 napisał/a:
ale ile czasu można produkować samochód z korzeniami w latach 70tych.

kadłub silnika chyba z 40
Niech produkują cokolwiek byle z zyskiem. Z osobówkami udać się raczej nie może ale autka specjalistyczne spokojnie dałoby się tam produkować.

benny86 

Wysłany: 2010-12-13, 23:52   

NO tak, ale samochody specjalistyczne to znikomy procent rynku, w dodatku często aby go sprzedać trzeba startowac w przetargach z którymi różnie bywa, a inwestycje które w tym przypadku są niezbędne muszą się zwrócić przecież... Już szybciej uwierzę w produkcje w fso niedrogich, budżetowych aut dla Kowalskiego z ceną na poziomie chevroleta aveo czy dacii logan..

stempik 

Wysłany: 2010-12-14, 00:42   

benny86 napisał/a:
Już szybciej uwierzę w produkcje w fso niedrogich, budżetowych aut dla Kowalskiego z ceną na poziomie chevroleta aveo czy dacii logan..

No tak ale trzeba by zpomnieć o tym że polskie. Pewnie drugiego Solarisa to się tam uruchomić nie da ale te autka też sprzedaje się na przetargach lub w formie zamówień i jakoś sobie radzą.
Ja natomiast myślałem o czymś duuużo mniej ambitnym. Byle z zyskiem.

Nikita_Bennet 

Model: LOGAN pick-up+Duster 2
Silnik: oba 1.5 dCi
Rocznik: 2011 i 2018
Wysłany: 2010-12-14, 09:55   

marektbg napisał/a:
Ale FSO jest własnością UkrAwto.
Inna sprawa, że tereny są własnością samorządu - powstaną w Warszawie kolejne osiedla, centra handlowe itd.
Po co dalej sztucznie podtrzymywać trupa jakim jest FSO? Taka sama sytuacja jak ze stoczniami. Dwadzieścia lat płaczu i zero pomysłów.

Podobna sytuacja z URSUSem była.
Wziął go bumar, chciała go wziąć Warfama, teraz UZEL.
Firma szła na dno bardzo szybko, silniki przestarzałe, skrzynie dobre ale strasznie stare.
Obecnie URSUS wraca, nowe silniki perkinsa, skrzynie biegów i mosty chyba landini. Nie jest to już to samo co w czasach PRLu (kooperacja z ZETORem i ZTS i własne konstrukcje z tej kooperacji) a zwykłe montownie ale ludzie mają pracę, marka istnieje dalej. Więc nie można mówić że się nie da. Da się tylko trzeba przestać podtrzymywać stan przedzawałowy a dopuścić do zawału, upadku a później budować od podstaw nową firmę ze starą marką.
Ostatnio zmieniony przez Nikita_Bennet 2010-12-14, 09:57, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu