Wysłany: 2010-12-14, 19:56 Sandero i przyczepa campingowa
Koledzy i koleżanki mam pytanko odnośnie tego - czy Waszym zdaniem moje sandero poradzi sobie z przyczepą campingową? Auto ma silnik 1,6, natomiast masa przyczepy 660 kg. Kupiłem auto z hakiem więc zamierzam latem z rodzinką i z przyczepką jechać na wakacje.
Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2010-12-14, 20:00
Jak na mój gust to przy rozsądnej jezdzie dasz radę, nie zapomnij tylko o dokładanych lusterkach co by mieć dobrą widoczność:) Jeden z kolegów zdaje się śmigał po europie mcv-ką z motorem dci 68 kucyków z przyczepą kempingową
Poprzednim autem tzn. fiat siena 1,2 jeździłem z przyczepą i jakoś sobie radził. Nie było to nic przyjemnego bo wlekliśmy się żółwim tempem, no ale dojechaliśmy na miejsce.
czy prawo jazdy kategorii B uprawnia do ciągnięcia przyczepy o masie powyżej 750 kg
Tak - o ile jej masa nie przekracza masy własnej auta, a cały zestaw nie przekracza 3,5 t dopuszczalnej masy całkowitej.
(Kategoria "lekka" powstała z myślą o Bardzo Dużych "Osobówkach" - wtedy nawet jak samo auto ma 3,5 t, to dalej można mu zapiąć na hak coś do tych 750 kg).
Ostatnio zmieniony przez laisar 2010-12-14, 20:27, w całości zmieniany 2 razy
Oczywiście nie - trzeba poszukać lżejszej przyczepki.
Ano tak już jest, że to co w jednym miejscu jest zaletą - tu np: niska masa własna dastiego, dzięki której stosunkowo nieduże silniki dobrze sobie z nim radzą i mało palą - w innych kwestiach może być jakąś tam wadą...
:/ no zycie - bardziej mnie zaczyna martwic (przy tych szybach itp) czy poprostu za malo blachy nie ma tam gdzie powinien zeby byl odpowiednio sztywny... jesli o mnie chodzi mogli by dospawac z 20kg ... :)
Bez przesady: czy to rdza, czy pęknięta szyba, czy dowolna inna awaria - mogą się zdarzyć w każdej marce, w każdym modelu. Produkcja motoryzacyjna to mimo wszystko nie jest proces idealnie powtarzalny nawet w idealnych warunkach, a co dopiero przy ręcznej robocie w Dacii. Najważniejsze, że nawet jak się zdarzy feler, to można go w miarę prosto naprawić (:
Oczywiście, zawsze może się też zdarzyć błąd projektowy - ale akurat przy tak prostackiej konstrukcji szanse są na to naprawdę bardzo niewielkie. (Np wyjaśnienie problemu z szybą przez złe jej wklejenie jest bardzo przekonujące).
Niby tak ale... autko ma niecaly roczek, na forum jest ich troszeczke (kilkanascie?) a juz mamy 2 przypadki pekniecia w praktycznie nowych autach i pekniecie lakieru na dachu przy klapie u innego kolegi... troche srednio imho :/ Ciekawe jak to wyglada na innych forumach - masz wtyki u tubylcow chyba - moze zrobil bys tam jakis rekonesans? :)
Na naszym forum mamy już prawie 700 daciek - a doliczyłem się bodajże czterech przypadków samoistnego pęknięcia szyby.
Na forach zagranicznych, które poczytuję, sytuacja jest podobna - jeżeli w ogóle pojawiają się podobne doniesienia, to jest kilka.
I jakkolwiek przedział 0,5-1% to nie jest wcale aż tak znowu mało - choć dużo też nie - to bezproblemowość z uznaniem naprawy za gwarancyjną mnie osobiście całkowicie uspokajała.
(Dłużej już nie musi uspokajać, bo jeżeli by miała pęknąć - to zrobiłaby to w nowym aucie bardzo szybko. Teraz się już w ogóle nie boję (: ).
Jako "oczekujacego" bardziej od calosciowego martwi mnie ta statystyka konkretnie wsrod Dusterow :( A tutaj wyglada to juz zupelnie inaczej niz 0,5-1% :(
Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1,5 dci 68 KM Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Wrz 2007 Posty: 250 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-12-17, 19:30 Re: Sandero i przyczepa campingowa
Darek 1 napisał/a:
Koledzy i koleżanki mam pytanko odnośnie tego - czy Waszym zdaniem moje sandero poradzi sobie z przyczepą campingową? Auto ma silnik 1,6, natomiast masa przyczepy 660 kg. Kupiłem auto z hakiem więc zamierzam latem z rodzinką i z przyczepką jechać na wakacje.
Poradzisz sobie bez problemów. Jeśli wybierasz się w góry będziesz musiał trochę poredukować biegi, ale bez szaleństw dojedziesz do celu.
Ja mam dCi i bez problemu ciągam przyczepę. Tyle, że diesel ma trochę inną charakterystykę pracy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum