Marka: była Dacia, jest Toyota
Model: Sandero, Auris Touring Sports
Silnik: 1,6 (132 KM)
Rocznik: 2015 Pomógł: 13 razy Dołączył: 10 Paź 2008 Posty: 1501 Skąd: Ozorków
Wysłany: 2010-11-05, 19:10
Witam.
Ja dzisiał usłyszałem dziwne dźwięki, które mnie zaniepokoiły.
Kiedy jadę i nacisnę hamulec mocniej pojawiają się dziwne odgłosy (trzaski), które przypominają odgłos łamiącego się drzewa. Czy miał już ktoś z forumowiczów podobne odgłosy?
Pozdrawiam
Marka: Renault / VW
Model: Captur / Up
Silnik: 1,3 TCe 130KM/60 KM
Rocznik: 2019 / 2014
Wersja: Laureate Pomógł: 12 razy Dołączył: 22 Mar 2009 Posty: 1889 Skąd: lubelskie
Wysłany: 2010-11-05, 19:19
jan ostrzyca napisał/a:
Nie przejmuj się. Joanna D'Arc tez słyszała dziwne głosy a jednak została świętą katolicką
... nie tylko ona słyszała dziwne głosy, byli i inni i tez zostali świętymi. Znam również takich, którzy tez słyszą dziwne głosy, ale nigdy nie zostaną świętymi.
Marka: Renault / VW
Model: Captur / Up
Silnik: 1,3 TCe 130KM/60 KM
Rocznik: 2019 / 2014
Wersja: Laureate Pomógł: 12 razy Dołączył: 22 Mar 2009 Posty: 1889 Skąd: lubelskie
Wysłany: 2010-11-05, 21:03
Moje wcześniejsze auto nie miało ABS. Przy pierwszym mocniejszym hamowaniu Sandero też byłem zdziwiony - myślałem, że się coś urywa - teraz wiem, że to ABS.
Wysłany: 2010-11-05, 23:02
Już wielokrotnie hamowałem ostro i nigdy takich dźwięków nie słyszałem.Teraz nawet z średnią siłą hamuję to słychać te trzaski. Wydaję mi się, że po zmianie opon na zimowe słychać dziwny dźwięk z przodu po prawej stronie.
Zimą wiele razy przekonałem się o istnieniu ABS,ale to był inny odgłos no i efekt to wibrujący pedał hamulca.
Kurczę. Tak się zastanawiam czy nie dostał się jakiś kamyk między szczęki a tarczę.
Ostatnio zmieniony przez Mariusz 2010-11-06, 12:27, w całości zmieniany 5 razy
Wysłany: 2010-11-07, 15:09
No i jednak kamień między szczękami a tarczą. Dostał się jak mniemam podczas zmiany opon na zimowe. Dzisiaj odbyłem jazdę do przodu i do tyły zkończone hamowaniem, a jazda po wertepach zakończyła temat skrzypienia. Teraz jest bardzo cichuteńko
Co to za jednostka kh/h, czyżby kilogodzina dzielona przez godzinę, a jadąc dalej tym tropem= minuta
Kurczę za komuny to mnie chyba w tych szkołach bzdur uczyli. Nie to co teraz
Witam i pytam.
Czy któryś z kolegów miał odgłosy podobne coś do wycia syreny dobiegające z tyłu samochodu w zależności od prędkości ciszej lub głośniej czasami wystarczy puścić nogę z gazu przechodzi ale na chwile. Zastanawiam się czy to nie wyje pompa paliwa?
W styczniu kończy się gwarancja a nie chciałbym zaraz po gwarancji czegoś naprawiać np. pompy ale już za swoje. Doradźcie co to może być.
Marka: Dacia
Model: Sandero I oraz MCV II
Silnik: 1.5 dci oraz 1.2 16V LPG Pomógł: 11 razy Dołączył: 10 Paź 2010 Posty: 1103 Skąd: Mikołów
Wysłany: 2011-01-11, 18:07
dzisiaj byłem w ASO z stukaniem podczas mocniejszego hamowania w tyle 3h siedzialem powiedziano ze cos blokowalo szczeki odjechalem 10km i znowu zaczelo stukac rece mi opadaja ma ktos jakis pomysl bo niechce marnowac znowu kilku godzin
na stacji wszystkie hamulce dobrze hamują nic sie nie dzieje po za tym stukaniem, bebny takze sie nie grzeja
_________________ Dacia jest bogiem, prędkość nałogiem, sandero podstawą, turbo zabawą
Witaj Gość :)
Model: Sandero I oraz MCV II
Silnik: 1.5 dci oraz 1.2 16V LPG Pomógł: 11 razy Dołączył: 10 Paź 2010 Posty: 1103 Skąd: Mikołów
Wysłany: 2011-01-11, 21:00
Katowice-Piotrowice Zieba usłyszałem że wszystkie czesci sa dobre tylko blokowało coś tam a ja sie ucieszyłem ale nie na długo chyba pojade do innego aso
_________________ Dacia jest bogiem, prędkość nałogiem, sandero podstawą, turbo zabawą
Witaj Gość :)
Model: Logan MCV
Silnik: 1,6 16V
Rocznik: 2009
Wysłany: 2011-01-17, 10:29
Witam,
ze 2 tygodnie temu ( od wymiany opon ze 2 miesiące ) pojawił mi się przy ostrych skrętach w lewo i prawo taki dźwięk jakby gumy, ktora o coś trze. Nic tam mi nie zlaega przy kolach, nic się nie dostało, na oko wszystko ok. Jest to drugi sezon opon, w pierwszym wszystko było ok. Ktoś ma jakiś pomyśł.
P.S. Kiedyśmiałem przy skręcie w lewo metaliczny dźwięk i forumowicze odgadli że to odginająca się blaszka osłony tarcz, może teraz też odgadniecie :)
No cóż, mi takie ( jak opisane ) objawy też "wyskoczyły" , ale zostały przy normalnym skręcaniu. Też nie wiem co to jest Myślę, by jechać z tym do serwisu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum