czy jest możliwe założenie wspomagania układu kierowniczego do logana 1.4 2008, fabrycznie wyposażony w zwykłą maglownicę
Nie - trzeba wymienić maglownicę oraz, jak napisał kol. jjmalin, kolumnę.
Gość
Wysłany: 2011-01-23, 21:21
To że trzeba wymienić maglownicę, wstawić pompę wspomagania i prawdopodobnie kolumne kierowniczą jest dla mnie oczywiste.Pytanie za 100 pkt. czy to wszystko będzie pasowało np;silnik czy będzie miał otwory technologiczne do zamocowania pompy, podobnie maglownica czy będzie pasowała do trawersu.Na ''chłopski rozum'' powinno pasować ,bo chyba wyposażenie jest zaprojektowane do samochodu a nie samochód do wyposażenia.
Laisar jesteś pewien. Dla mnie sprawa jest poważna bo żona nie daje rady z manewrami na parkingu. Mówią ,że przez to że ręce ma jak bocian nogi.Z trzech możliwości tzn;
-wymiana samochodu
-wymiana żony
-montaż wspomagania
Postanowiłem założyć wspomaganie ale przed zakupem części chciałem zaczerpnąć języka wśród kolegów ze strony klubu czy to jest możliwe.
Pewien na tyle, na ile to możliwe bez demontażu dwóch aut i porównaniu ich części (; A konkretnie, to na ile to podaje dokumentacja - można więc zgłębić temat samemu. Co zresztą zalecam, bo nie ma to jak wiedza zdobyta samodzielnie...
(Linki do serwisówek itp są do znalezienia na prawie wszystkich daćkowych forach - naszym też).
Co do meritum: można by też rozważyć założenie wspomaganie od wersji wysokoprężnej (czyli elektrohydraulicznego, zamiast czysto hydraulicznego jak w benzynówkach), albo nawet wręcz poszukać pasującego z innej renówki czysto elektrycznego (choć tu pewnie trzeba by więcej porzeźbić).
O wadach i zaletach dyskutowaliśmy np w http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=1223 ale można jeszcze poszukać w innych tematach, albo innych forach / stronach / zapytać bezpośrednio mechaników.
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3750 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-01-24, 13:02
Moim zdaniem cała zabawa nie ma sensu. Twoje autko jest warte jakieś 12 - 14 tys PLN mniej więcej. Teraz sprawdź koszt części robocizny , dodaj potencjalne problemy ... no chyba że masz z jakiegoś rozbitka do wydłubania.
Możesz założyć węższe opony - zdaje się że 165/80R14 powinny pasować - ale trzeba by sprawdzić z instrukcją jakie producent dopuszcza - to trochę powinno pomóc ale dla odmiany pogorszy przyczepność samochodu.
Ostatnio zmieniony przez DrOzda 2011-01-24, 13:04, w całości zmieniany 1 raz
A ja radze sprawdzic jeszcze cisnienie w oponach i pilnowac go - ewentualnie delikatnie podbic - mam saxo bez wspomagania i tam jest roznica niebo a ziemia jesli za bardzo spadnie cisnienie a pozniej sie je ladnie podbije.
Marka: Dacia / Renault
Model: Duster / Captur
Silnik: 1.0Eco-G / 1.2tce
Rocznik: 2021 / 2014 Pomógł: 12 razy Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 1374 Skąd: Kępno
Wysłany: 2011-01-24, 20:16
moim zaniem albo trzeba zmienić samochód na taki ze wspomaganie (łącznie wyjdzie pewnie taniej niż grzebanie - chyba że się samemu wszystko zrobi a częsci za darmo), albo nauczyć żonę operowaniem jednocześnie sprzęgłem, gazem i kierownicą.
W tak lekkim samochodzie, jeśli ukł. kierowniczy jest sprawny a opony mają normalny wymiar i poprawne cisnienie, przy odrobinie wprawy można manewrować bez wspomagania jedną ręką.
Wysłany: 2012-06-06, 06:52 Montaż układu wspomagania kierownicy do Dacia Sandero
Witam, czy istnieje możliwość bezkolizyjnego dołożenia wspomagania kierownicy do modelu Dacia Sandero 1.4 MPI rocznik 2009 ? Jaki jest koszt takiej instalacji ?
Ostatnio zmieniony przez SirBlue 2012-06-06, 06:53, w całości zmieniany 1 raz
montaż możliwy pewnie jest, ale nie będzie taki łatwy...
szczególnie że samochodzik ma już 3 latka, co stawia pod znakiem zapytania sensowność tej inwestycji (szukając kogoś kto miałby to zrobić, nawet najbardziej zdeterminowany, usłyszysz "w Dacii?! to się nie opłaca", co wypowiedziane w odpowiedni sposób zamyka temat w danym warsztacie)...
Anyway - gdybym mieszkał gdzieś bliżej moglibyśmy się spotkać, pojechać na jakiś kanał/podnośnik tak żeby było wiadome co będzie tak naprawdę potrzebne
Ostatnio zmieniony przez czaju 2012-06-06, 07:36, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum