Marka: Dacia
Model: LOGAN pick-up+Duster 2
Silnik: oba 1.5 dCi
Rocznik: 2011 i 2018 Pomógł: 9 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 747 Skąd: warmia i mazury
Wysłany: 2011-01-28, 21:10 logan pick-up i hak - samodzielny montaż
Witam.
Mam prośbę o wyjaśnienie jak i gdzie podpina się wiązkę do gniazdka elektrycznego przy haku holowniczym w loganie.
Za 300 PLN kupię na allegro.pl hak. 100-150PLN za montaż i zrobienie BT mógłbym dać.
Niestety serwis życzy sobie troszkę więcej.
Wracając do tematu - montaż haka to fizyczny montaż haka i podpięcie się pod elektrykę.
Jak i gdzie się podpina kabelki?
Którędy się je prowadzi?
Na co uważać przy montażu aby czegoś nie skopać w fizycznym przykręceniu haka jak i podpięciu elektryki?
Kwestia utraty gwarancji - w fiacie montowaliśmy sami i gwarancji ASO nie cofnęło, w dacii pewnie też da się tak zrobić.
Rocznik: 2011 i 2018 Pomógł: 9 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 747 Skąd: warmia i mazury
Wysłany: 2011-01-29, 11:24
dzięki.
Nie wiesz ile kosztuje oryginalna wiązka? Bo patrząc po akcesoriach na dacia.pl to 140PLN, chodzi mi o tę z konektorami do lamp. Pytam bo wszystkie haki na allegro mają zwykły kabel bez wtyczek a wlutowywać się w oryginalne wiązki jakoś mi się nie chce (to nie duży fiat gdzie tak zrobiliśmy).
Tak - hak myślę wziąć z allegro.pl, może nawet odpinany (nawet licząc 140 za wiązkę+hak odpinany z przesyłką+BT i wbicie do dowodu no i samodzielny montaż to i tak wychodzi dużo taniej niż w salonie).
A przynajmiej nie będę klął że coś nie działa lub gdzieś zle załozyli wiązkę i kabel się przetarł a zwarcie coś spaliło.
Wysłany: 2011-01-29, 13:54
laisar napisał/a:
Zgadza się - 140.
zamienników raczej nie znajdę?
Bo w sumie to tylko wtyczki potrzebne i resztę można zrobić sobie samemu ;)
Dwa piwa, lutownica i kilka minut lutowania ;)
Ostatnio zmieniony przez laisar 2011-01-29, 14:21, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 2011-02-10, 22:10
http://www.thuletowingsys...00&cblnr=742721
i idąc po objaśnieniach:
----------------
Kula przed tablicą rejestracyjną -> Przepisy określają, iż kula haka holowniczego nie może zasłaniać tablicy rejestracyjnej. Jeśli tak jest, prawo nakłada obowiązek korzystania z systemu wyczepianego.
----------------
a patrząc po zdjęciach:
Najtańszy hak będzie na dwie śruby i szybkość montazu i demontażu pozostawia troche do życzenia. Ciekaw jestem jak te tańsze haki wyglądają tzn czy zasłaniają nr rejestracyjny. Bo jeżeli zasłaniają to muszę szukać haka z szybkim demontażem.
Ja trosze pytanie z innej beczki ale mysle ze tutaj moze byc.
A wiec czy trzeba miec jakies dokumenty na hak zeby wbic go do dowodu czy tylko wystarczy zamontowany hak, wiazka sprawna i tabliczka znamionowa??
Bo najpierw musze jechac z nim do stacji kontroli pojazdow po swistek a pozniej do wydzialu komuniklacji. Dlatego pytam jak to jest.
Ja trosze pytanie z innej beczki ale mysle ze tutaj moze byc.
A wiec czy trzeba miec jakies dokumenty na hak zeby wbic go do dowodu czy tylko wystarczy zamontowany hak, wiazka sprawna i tabliczka znamionowa??
Bo najpierw musze jechac z nim do stacji kontroli pojazdow po swistek a pozniej do wydzialu komuniklacji. Dlatego pytam jak to jest.
nie wiem czy coś się nie zmieniło, kiedyś było wymagane okazanie na stacji diagnostycznej świadectwa homologacji (atestu producenta)... - w wydz. komunikacji już tylko zaświadczenie ze SKP...
Ostatnio zmieniony przez TD Pedro 2011-02-12, 17:56, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum