Marka: Dacia, BMW
Model: Duster, Seria 5 E39
Silnik: 1.6/105KM, 3.0/231KM
Rocznik: 2010, 2002
Wersja: Laureate Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Wrz 2010 Posty: 366 Skąd: Białystok
Wysłany: 2011-01-31, 13:01 Duster - sprzegło szarpie przy zimnym silniku.
Czesc
Od 2 tyg zauwazylem, ze przy puszczaniu sprzegla przy ruszaniu i dodawaniu gazu czuc szarpanie. Moment szarpania jest wyczuwalny w koncowej fazie puszczania pedalu sprzegla w momencie zalaczania napedu przez tarcze cierne. Na wyzszych biegach II-IV, gdy samochod jest w ruchu tego niema. Gdy silnik "zlapie" juz temperature wymieniony efekt juz nie wystepuje. Przebieg 1600 km
Jechac z tym na ASO czy nie? Oto jest pytanie.
Ostatnio zmieniony przez Beckie 2011-03-11, 22:22, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 2011-01-31, 14:44 Re: Duster sprzeglo szarpie przy zimnym silniku
mam podobny przebieg (1800 km) silnik również 1,6 i nic takiego się nie dzieje, biegi "wchodzą" precyzyjnie, sprzęgło "bierze" płynnie (wg. mnie trochę za wysoko ale może tak ma być)... chyba warto zaniepokoić panów z ASO...
Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2011-01-31, 15:17, w całości zmieniany 1 raz
gdzieś już było na forum i diagnoza brzmiała: ten typ tak ma.
ja też tak mam ale jak pojedziesz do aso to napisz co powiedzieli. to może być bardzo ciekawe.
gdzieś już było na forum i diagnoza brzmiała: ten typ tak ma
Rozumiem, że można tak powiedzieć jak coś dotyczy rzeczy stałych od momentu kupienia - "widziały gały co brały". Ale nie w stosunku do szarpania przy puszczaniu sprzęgła, które się pojawiło w trakcie eksploatacji i nie jest czymś normalnym.
Wersja: Laureate Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Wrz 2010 Posty: 366 Skąd: Białystok
Wysłany: 2011-02-02, 22:00
Chyba na razie poczekam bo te szarpanie (a w zasadzie silniejsze drgania) wystepuje tylko wtedy, gdy sprzeglo puszczam bardzo powoli i dodaje wiecej gazu. Po przejechaniu paru km jest juz ok. Obawiam sie ze jak zajade do ASO ok 10km to trudno bedzie to pokazac lub zdiagnozowac. Nie jest to uciazliwe gdy sprzeglo puszcza sie w miare szybko. Nie czuc wtedy negatywnego dzialania. Zastanawia mnie tylko co moze powodowac taki efekt. Serwo czy cos nie tak ze stykiem tarczy sprzegla z powierzchniami ciernymi. A moze to nie tutaj nalezy szukac problemu.
Ostatnio zmieniony przez Daster 2011-02-03, 07:44, w całości zmieniany 2 razy
O kurcze, ja też takie coś wyczułem. Raczej nie jest to wina skrzyni biegów bo biegi wchodzą bardzo precyzyjnie i miekko, ale przy puszczaniu sprzęgła i dodawaniu gazu może szarpanie to za dużo powiedziane ale jest to takie lekkie szarpniecie i coś jakby stuknięcie. Myślałem, że coś mi się tylko zdaje, ale widzę że problem faktycznie jest
Ostatnio zmieniony przez Drakula 2011-02-03, 06:59, w całości zmieniany 2 razy
Mam to samo Panowie.
Koncowa faza "odpuszczania" sprzegla na I-szym biegu -delikatne "pulsowanie" w pedale sprzegla. Dzieje sie tak tylko przy zimnym samochodziku ...po kilku km wszystko w normie.
Mysle, ze to kwestia dotarcia elementow (moze samej tarczy). Przy wyzszych biegach tego efektu nie ma, wiec chyba jest to zwiazane z samym sposobem zwalniania sprzegla, ktory jest przeciez inny dla biegow wysokich i niskich.
Pozdrawiam
Marka: Renault / VW
Model: Captur / Up
Silnik: 1,3 TCe 130KM/60 KM
Rocznik: 2019 / 2014
Wersja: Laureate Pomógł: 12 razy Dołączył: 22 Mar 2009 Posty: 1889 Skąd: lubelskie
Wysłany: 2011-02-03, 20:17
dundee napisał/a:
Mysle, ze to kwestia dotarcia elementow (moze samej tarczy).
Raczej nie - u mnie jest 13.500km i jest to samo. Ja mam co prawda diesla. Raczej to wina wspomagania sprzęgła (chyba olej?) - zimno powoduje taki efekt. Już o tym było
Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2011-02-03, 21:35
Mariusz napisał/a:
Myślę, że nie zwracałeś na to uwagi. Na zimnym silniku wyczujesz szarpnięcie
Mariusz znasz mnie, ja zwracałem na każdą głupotkę uwagę, gdybym czuł jakieś najmniejsze szarpnięcie to na pewno bym również pisał o tym na forum.
U mnie tego nie ma po prostu.
Marka: dacia
Model: było mcv , jest duster
Silnik: 1,6 sce
Rocznik: 2017/2018
Wersja: Open Pomógł: 3 razy Dołączył: 14 Wrz 2008 Posty: 188 Skąd: luboń k/poznania
Wysłany: 2011-02-20, 17:17
U mnie objawy były bardzo podobne,z tym że niezależnie od tego czy silnik był ciepły ,czy zimny.Dodatkowo przy ok.1800-2000 obr.sprzęgło "warczało"-serwis stwierdził że komplet sprzęgła do wymiany.
I tu-zonk !-RP nie chciało uznać gwarancji,twierdząc,że sprzęgło jest elementem eksploatacyjnym.Po moich monitach,ponownym wysłaniu opisu ze zdjęciami przez serwis,po 10 dniach czekania,RP jednak zgodziło się łaskawie na wymianę w ramach gwarancji.
Jednak nikt niepotrafił/niechciał powiedzieć mi co uległo uszkodzeniu.
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4270 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-02-20, 18:55
ADAM 12 napisał/a:
U mnie objawy były bardzo podobne,z tym że niezależnie od tego czy silnik był ciepły ,czy zimny.Dodatkowo przy ok.1800-2000 obr.sprzęgło "warczało"-serwis stwierdził że komplet sprzęgła do wymiany.
I tu-zonk !-RP nie chciało uznać gwarancji,twierdząc,że sprzęgło jest elementem eksploatacyjnym.Po moich monitach,ponownym wysłaniu opisu ze zdjęciami przez serwis,po 10 dniach czekania,RP jednak zgodziło się łaskawie na wymianę w ramach gwarancji.
Jednak nikt niepotrafił/niechciał powiedzieć mi co uległo uszkodzeniu.
Wyglada na to, ze Twoje ASO zachowalo sie profesjonalnie i chcialo pomoc, zamiast sie zaslaniac odpowiedzia RP. Dobrze, ze skonczylo sie pozytywnie. Wscieklosc bierze ze w niemal nowym aucie taka awaria. Pewnie jakas wada w montazu na lini produkcyjnej.
U mnie też w zakresie obrotów ok 1800-2000 robi się głosniej tak wyje ,huczy nie wiem czy to skrzynia czy sprzęgło. Mam tak od początku teraz przebieg to 18000 km , zawsze myslałem że tak ma być.Ale teraz jak czytam o tych sprzęgłach to się zacząłem trochę zastanawiac i obawiać czy tak ma być.
Marka: dacia
Model: było mcv , jest duster
Silnik: 1,6 sce
Rocznik: 2017/2018
Wersja: Open Pomógł: 3 razy Dołączył: 14 Wrz 2008 Posty: 188 Skąd: luboń k/poznania
Wysłany: 2011-02-20, 19:57
Nie Jaro-tak wcale nie ma być.U mnie do 20 tys.było cicho i delikatnie,co zawsze mi się b.podobało.Później zaczęło lekko szarpać pod koniec załączania,taki jakby skok żabki,i wyraźnie było czuć wibracje.Po sprawdzeniu silnika,osprzętu,poduszek,próbie regulacji docisku(?),zapadła decyzja o wyjęciu skrzyni biegów.I tu naprawdę mogę pochwalić serwis,że po małych przepychankach serwis-RP-ja mam naprawiony samochód.Obecny przebieg 25 tys.i jest ok.
U mnie 62 000 km przebiegu i też telepie w końcowej fazie puszczania sprzęgła na jedynce. Dzieje się tak kiedy chcę ruszyć zbyt delikatnie (za mało gazu?).
Ostatnio zmieniony przez Beckie 2011-02-22, 22:10, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2011-02-23, 10:15
Od tygodnia czasu mam odczucie jakby sprzeglo przestalo juz tak szarpac. Przebieg 2000km. Zastanawiam sie czy przyczyna moglo tez byc paliwo. Tydzien temu dotankowalem na Shellu PB95 i jakos tak skojarzylem te fakty.
I co myślicie o tym co wcześniej pisałem wycie huczenie przy 1800-2000 obrotów ( sprzęgło a może skrzynia ??? ) Normalne to czy nie ?, też ktoś tak ma ?
Ostatnio zmieniony przez Jarosław P 2011-03-01, 11:44, w całości zmieniany 1 raz
I co myślicie o tym co wcześniej pisałem wycie huczenie przy 1800-2000 obrotów ( sprzęgło a może skrzynia ??? ) Normalne to czy nie ?, też ktoś tak ma ?
Ja też tak mam (od nowości). Wycie zaczyna się przy 2000 obrotów. Myślałam, że ten typ tak ma.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum