Wysłany: 2011-02-11, 01:19 Duster 4x2 benzyna czy disel ( jeszcze raz, dynamika )
Wielka prośba o wasze zdanie i opinię : tak naprawdę najbardziej miarodajną opinię która mogą przedstawić obiektywnie praktycy - użytkownicy Dustera, a nie artykuły i redakorzy w prasie.
Pytanie: Jaki byś zdecydował gdybyś miał/ła ew możliwość finasową zakupu Dustera w wersji 4x2, ale w alernatywne benzyna 105KM/disel 110kM, przy założeniu że jeżdzisz do 9 tys km rocznie i większość po mieście, lub krótkie trasy do 50 km + czasmai wakacje, delegacje
500 km (wakacje), facet +50 no i raczej jeżdzę sam ?
No bo :
+ disla , mniej pali, i lepszy moment obrotowy !!! = ruszanie ze świateł bez komleksów
- disla, koszt filtr cząstek stałych problem przy małych przebiegach + cena która się spłaca przy przebiegach >30tys rocznie
Katalog:disel przyśpieszenie podobno 11,8sek
+ benzyna tańszy w zakupie w salonie
- droższe paliwo i spalanie, i pewnie chałas w kabinie przy większych obrotach gdy musisz wprowadzać większe obroty = przyśpieszenie
Katalog:benzyna przyśpieszenie podobno 11,5sek
Mogę jeszcze zmienić zamówienie , choć zdecydowałem teraz o benzynie 1,6.
Czy mam rację przy tych założeniach ?
Jeździłem testowo benzyniakiem A jak dynamika w droższym dislu ?
Codo minusów benzyniaka, że tańsza benzyna - koszt zakupu paliwa, to bym polemizował. U mnie na Orlenie ropa 9groszy droższa od Pb95. Więc jeden argument na plus dla diesla odpada.
Diesel dlużej sie nagrzewa przy krótkich trasach po miescie jezdzilbys wiekszosc czasu na niedogrzanym silniku, pozatym przy tych przebiegach to nie wiem czy jest sens ekonomiczny kupowania diesla. IMHO benzyna lepszy wybor.
_________________ Jeep ZJ 5.2 V8, to był super samochód.
Marka: Hyundai/Daihatsu
Model: ix35 4WD/Cuore VIII
Silnik: 2.0benz/1.0benz. Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Maj 2010 Posty: 172 Skąd: PL
Wysłany: 2011-02-11, 08:31
Ryszard przy tych rocznych przebiegach(w większości wokół komina to 1.6 benzyna,jeśli parę razy w roku w trasę ruszysz to Pb kieszeni nie zrujnuje a przyjemność szybko nagrzanego wnętrza w zimie nieoceniona.Na krótkich odcinkach w dieslu filtr FAP/DPF szybko zapchasz i staniesz się klientem ciągłym ASO Pytanie czy serwują dobrą kawę???
Marka: Dacia
Model: Sandero I oraz MCV II
Silnik: 1.5 dci oraz 1.2 16V LPG Pomógł: 11 razy Dołączył: 10 Paź 2010 Posty: 1103 Skąd: Mikołów
Wysłany: 2011-02-11, 09:03
ja osobiście już bym nie przesiadł się na benzyne, jazda dieslem zdecydowanie o niebo lepsza a z tym ogrzewaniem to dużo lepiej mi grzeje diesel niż yaris 1.0 benzyna sam rocznie robię około 10kkm rocznie. Osobiście polecam diesla ale z FAP-em bym nie kupił a teraz niestety mają już FAP
Wybór należy do Ciebie
_________________ Dacia jest bogiem, prędkość nałogiem, sandero podstawą, turbo zabawą
Witaj Gość :)
- przyspieszenie na benzynie i dieslu porównywalne,
- za różnicę w cenie zakupu DD z silnikiem benzynowym - przy podanych przez Ciebie przewidywanych przebiegach rocznych - ok. dwa lata jeździsz "za darmo",
lub licząc inaczej: koszt przejazdu 1 km na ON jest niższy o ok. 0,1 zł to łatwo przeliczyć, że przy zakładanym przebiegu rocznym 9 tys. km inwestycja zakupu diesla zwróci się po ok. 9 latach... - (oczywiście jeżeli proporcja ceny PB i ON nie ulegnie zmianie),
- silnik diesla jest dynamiczny , oszczędny ale bardzo wrażliwy na jakość paliwa a naprawa to już trochę kosztuje.. benzyna jest trochę bardziej przyjazna...
jak już podejmiesz ostateczną decyzję - napisz co przeważyło...
Ostatnio zmieniony przez TD Pedro 2011-02-11, 09:11, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia --> Renault
Model: Duster 2 --> Kadjar
Silnik: 1.2 TCe 1.5 dCi EDC
Rocznik: 2017(m2018) --> 2017
Wersja: Prestige Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Kwi 2010 Posty: 1700 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-02-11, 09:29
Ja też polecam Diesla. Przebiegów dużych nie robię, ale nauczony doświadczeniem (poprzednie samochody gazowałem) tym razem zdecydowałem się na Diesla. Jeździ się naprawdę fajnie, poziom spalania niski, dynamika bardzo przyzwoita. Jak zamawiałem, to nawet nie wiedziałem czy FAP jest czy nie, ale miałem na tyle farta, że nie mam :)
Ja również poleciłbym diesla, jakby była możliwość kupienia takiego auta bez FAPU! W aktualnej sytucji (euro 5 ) do jazdy po miesie tylko benzyna. (moij diesel 85km pali caly czas 6.1L/100km)
Ja również poleciłbym diesla, jakby była możliwość kupienia takiego auta bez FAPU! W aktualnej sytucji (euro 5 ) do jazdy po miesie tylko benzyna. (moij diesel 85km pali caly czas 6.1L/100km)
Marka: Była Dacia
Model: Logan
Silnik: . Pomógł: 10 razy Dołączył: 25 Cze 2010 Posty: 819 Skąd: Polska
Wysłany: 2011-02-11, 11:02
Przy takich przebiegach i mieście tylko benzyna, masz taniej , gaz możesz założyć jak zaczniesz więcej jeździć. Dla mnie 1.5 dci 85 to ostatni diesel w moim aucie, dlatego że już nie produkują diesli bez FAP-u. Skomplikowali diesle bardzo (FAP,EGR, common rail, turbo,przepływki) przez to usterkowość po danym przebiegu jest dużo większa niż benzyniaków.
Kurcze mam dokładnie ten sam problem.... ostatnio mało jeżdże i benzyna byłaby bardziej wskazana, ale porównanie zachowania samochodu w czasie jazdy niestety zdecydowanie wskazuje na diesla... tyle ża ja jeszcze dodatkowo cały czas rozważam napęd 4x4. i im wiecej czytam tego forum i niby więcej wiem tym głupszy jestem ...
Otóż silnik benzynowy jest prosty - być może też słaby czy głośny (choć to raczej kwestia gustu), ale przede wszystkim prosty i właściwie bezproblemowy.
natomiast diesel być może jest bardziej komfortowy w użytkowaniu (choć to też głównie kwestia gustu), ale ryzykowany - MSZ nie ma się czego bać FAP-a, ogólna niezawodność też nie jest zła, ale... Właśnie: ale - ryzyko jest niezerowe, a jego koszty potencjalnie dość wysokie.
Pozostaje więc tylko sobie odpowiedzieć na pytani: "spokój czy komfort"? I wybór będzie prosty... (;
Przy tak niewielkim przebiegu to benzynka może i lepiej się sprawować. Benzyną nie jeździłem a diesel bardzo mi się podoba i pasuje więc jako użytkownik polecam.
Marka: Dacia / Renault
Model: Duster / Captur
Silnik: 1.0Eco-G / 1.2tce
Rocznik: 2021 / 2014 Pomógł: 12 razy Dołączył: 10 Mar 2010 Posty: 1374 Skąd: Kępno
Wysłany: 2011-02-11, 16:42
ja się przyzwyczaiłem do klekotów, ale jeśli miałbym mało jeździć a za diesla dopłacić ok. 9000zł to pewnie zdecydowałbym się na benzynę.
Z drugiej strony opinia na temat mega-awaryjności i super-kosztowności serwisowej silników dCi, najczęściej pochodzi od własciciele benzyniaków którzy nigdy tymi dieslami nie jeździli...
Dla mnie, gdyby kasa nie stanowiła problemu, brałbym diesla. Jednak Duster benzynowy ma masę 1160kg, to tyle co nic , a parametry silnika benzynowego, są też niczego sobie.
Ostatnio zmieniony przez MarkD 2011-02-11, 17:28, w całości zmieniany 1 raz
przy zakładanym przebiegu rocznym 9 tys. km inwestycja zakupu diesla zwróci się po ok. 9 latach... ...
Przychylam się do tej opinii i dlatego wybrałem benzynkę,
Mój przewidywany przebieg roczny to 10-15tyś, lecz w większości to jazda na krótkich dystansach do 15km, więc filtr cząsteczek stałych w dieslu się nie wypali (zatka) Wypalanie to dodatkowe koszty (ASO) przez trzy lata (gwarancja), lub należy jechać minimum 70km/h przez 30min przynajmniej raz w tygodniu.
Może nie mam całkowitej racji, ale to moje zdanie i taka decyzja.
wg mnie obojętnie od przebiegu diesel !!! ten kop od 1800 obrotów bezcenne
w nawiązaniu do tego co i dlaczego wybrał lukka16 nie zmienia to faktu, że owszem diesela ma wiele atutów - w tym również ten kop od 1800 obrotów ale również należy pamiętać o turbodziurze która czasami potrafi stworzyć sytuację niekomfortową jak się zapomnisz i w porę nie zredukujesz... i wiem o czym piszę, silnik 1,5 dCi w Kangoo (77 kW) i czasami w chwili zamyślenia/roztargnienia/nieuwagi* (*niepotrzebne skreślić) tak bywało a poza tym niepokój a to co zatankowałem (bez względu na to gdzie tankowałem) - bo silniczek baaaaardzo wrażliwy na jakość paliwa i komputerek zaraz się "gniewał"...
Ostatnio zmieniony przez TD Pedro 2011-02-11, 17:58, w całości zmieniany 1 raz
Z tym wypalaniem FAP-a to ponoć nie ma już problemów jak dawniej, bo jest to filtr drugiej generacji ( żródło RENAULT ) z wtryskiwaczem mikroskopijnej dawki paliwa umiejscowionym na wylocie za turbiną i katalizatorem a przed filtrem, wypala nawet w mieście, niezależnie od obrotów silnika i warunków jazdy. Wtrysk powoduje podniesienie temperatury i wypala sadzę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum