Wysłany: 2010-12-27, 18:35 Pomysł na brak miejsca na CB radio ...
Witam. Dzis wpadł mi pomysł dziwny ale i praktyczny. z tego względu, że nie mamy miejsca na CB radio możnaby tak jak u mnie i w nowych Drakulkach z nowym tunelem przednim wcisnąć tam na dół radio, a tam gdzie radio to CB radio.. za tunelem jest miejsce. biegi mogą troszeczkę utrudniać dostęp ale są radia z pilotami. oto przykładowe modele, które możnaby tam wcisnąć ( do 1000 zeta ):
Marka: Skoda / VW
Model: Rapid / Up!
Silnik: 1,0 TSI / 1,0 MPI
Rocznik: 2019/2017 Pomógł: 11 razy Dołączył: 24 Maj 2010 Posty: 814 Skąd: Poznań
Wysłany: 2010-12-27, 20:29
Wedle mnie dużo lepszym pomysłem jest już CB z ruchomym panelem. CB montujesz gdziekolwiek - w schowku, pod fotelem, gruszkę masz przy sobie, a panel ma 1cm grubości i możesz go na upartego zamontować nawet w suficie przy lampce. Kwestia pociągnięcia przewodów.
Masz porównanie w użytkowaniu tego radyjka z "normalnym" (pełnowymiarowym)? Jak sprawuje się redukcja szumów i z jaką anteną używałeś?
Ja miałem radio Onwa MK3 i bardzo dobrze się spisywało ale ktoś się nie bał i zaje****ł z samochodu Od tej pory z powrotem CB nie montowałem, ale moim faworytem jest Uniden 520XL
szczerze ostatnio b=widziałem test na youtube gdzie gosciu powiedział wprost otwierajac radia że UNIDEN TO NIE PRESIDENT !!! jak juz to STABO TO PRESIDENT
użytkowałem z antenka president texas najlepsza na rynku z tego co się orientuje działało normalnie kwestia przyzwyczajenia zdemontowałem bo sprzedałem auto w Dusterze narazie nie mam potrzeby montować CB myśle ze działa porównywalnie do tradycyjnego radia najbardziej wkurzało mnie niebieskie podświetlenie :)
Kigam, Dzięki za opinię, byłem ciekaw jak takie cudo zdaje egzamin w codziennym użytkowaniu, bo jeszcze nie spotkałem nikogo kto by miał "miniCB" Na pewno trzeba się do niego przyzwyczaić, ale ma bardzo dobrą cechę: Jest małe, można je zamontować niemalże wszędzie a w razie potrzeby wziąć w kieszeń i żaden amator cudzej własności go nie gwizdnie
Pozdrawim
ja mam radyjko OMEGA i po Presidentach oraz Unidenie 520XL uważam za najlepsze, ma 2 podświetlenia, zielone i bursztynowe do wyboru (zmienia się też kolor w czasie nadawania na przeciwny do ustawionego ;) ) posiada nasłuch drugiego wybranego kanału, oprócz squelsha i RF Gaina ma NB selector (dodatkowe czyszczenie szumów) regulowaną czułość mikrofonu, AM/FM i wielki czytelny wyświetlacz... już ponad 2 lata i jestem bardzo zadowolony. A w Dusterku trzymam go z prawej strony obudowy mostu/dźwigni zmiany biegów i w niczym nie przeszkadza i mam całkiem niezłą widoczność panela, zresztą przełączanie kanałów w gruszce i to wystarcza. Antenka Sirio 1,5m na magnesie i łapię wystarczająco dobrze nawet muszę nieco skracać żeby zbyt daleko nie sięgało, hehe
Uniden 520XL jeździ w drugim autku żony ale daleko mu do Omegi
_________________ Idący donikąd zwykle tam dochodzą!
generalnie są dość proste, zużyłem do tego celu dwie aluminiowe blaszki ok 11 cm długości i ok 3 cm szerokości, dwóch kawałków gumy 4cm/3cm/1,5cm oraz po dwie sztuki śrubek, podkładek i nakrętek
tunel, po stronie nóg pasażera/schowka (przynajmniej ja tak mam w Sandero), wyświetlacz czytelny, dobry dostęp do radia
może jakąś fote by kolega wrzucił
Gość
Wysłany: 2011-04-23, 09:27
witam moze ktos mi powie jak bezbolesnie zamontowac radio w daci sandero,przy radiu jest sporo kabli i sie niemiesci w kieszeni prosze o jakies szybkie rady hej trabii601
Postanowiłem zakupić drugie CB radio aby nie musieć za każdym razem przenosić ALANA 48 z auta służbowego.
Skusiła mnie informacja, że to radyjko jest na bazie UNIDENA, którego posiadałem wcześniej i byłem z niego bardzo zadowolony.
Dodatkowym atutem była cena więc zaryzykowałem i zakupiłem coś takiego:
http://allegro.pl/cb-radi...1576060620.html
Radio sprawdziłem wracając z Wrocławia do domu na antenie Midland 165cm ( mam ją już z 6 lat, obecnie ma nową podstawę magnetyczną i nowiutki przewód ) oraz w Lublinie na zamontowanej na stałe na VW T5 MAGNUM 165 cm.
W obu przypadkach radyjko spisywało się bardzo dobrze.
Uważam, że przy tej cenie i dobrych parametrach jest to radyjko warte polecenia zwłaszcza początkującym.
Dziś trasa Lublin-Biała Podlaska.
Dalsze testy CB radia CANVA ale z anteną GEORGIA 874 ( tylko 29 cm ).
Oczywiście antenę koniecznie trzeba zestroić.
W przeciwnym razie możemy nie być słyszalni.
Rezultaty zaskoczyły mnie bardzo pozytywnie. Rozmawiałem z kolegą oddalonym o 5km.
Antenę kupiłem tutaj:
http://allegro.pl/cb-ante...1570887753.html
antena.jpg GEORGIA 874
Plik ściągnięto 14616 raz(y) 5,76 KB
Ostatnio zmieniony przez yarocz 2011-04-24, 20:42, w całości zmieniany 1 raz
Witam, jestem posiadaczem Logan MCV oraz radyjka Alan 109.
Po kilku próbach zaprojektowałem i zrobiłem specjalny uchwyt wciskany pod plastiki tunelu środkowego, można go w dowolnej chwili wyjąć i schować, pod siedzeniem zamontowałem dodatkowe gniazdo zapalniczki.
Fotel nie ma co prawda pełnej regulacji, ale przesuwa się do przodu na tyle że osoba z tyłu ma dość miejsca na nogi, a środkową kanapę da się złożyć.
Poniżej wstawiłem kilka zdjęć z opisem.
własnie zakupiłem antenkę sirio, więc jakoś trzeba było ustrojstwo zamontować. Radio zamocowałem na rzepach montażowych 3M takich małych okrągłych. Niby się trzyma, dam znać jak pier**lnie
U mnie się tak trzyma już drugi rok, więc nie trać nadziei ;)
_________________ Tu - zęby mamy wilcze, a czapki na bakier,
tu u nas się nie płacze w powstańczej Warszawie:
tu się Prusakom siada na karkach okrakiem,
tu wrogów gołą garścią za gardło się dławi!...
Jesli nie zamierzasz uzywac cb poza samochodem to kup normalne - przekonasz sie do niego szybko i juz zostanie Drakuli na stale. Ja na poczatku myslalem, ze to taki bajer, a juz przy pierwszym uzyciu oszczedzilo mi stania w wielkim korku na trasie, a potem przydawalo sie nawet w miescie. Bardzo praktyczna rzecz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum