rykasek, a w jakim salonie proponowali Ci te listwy za 600 zł? Jak pytałem u mnie, to mówili, że nie ma w ogóle takiej możliwości, aby dołożyć listwy do Accessa. Ty chcesz je dołożyć do Accessa, czy już miałeś wcześniej i chcesz je po prostu wymienić na nowe?
_________________ Dacia Logan 1.4 MPI 75 KM, wersja Access + poduszka pasażera
2007 - 2012, ok. 86 tys. km
To był naprawdę fajny wóz!
www.psur.pl - moja strona o podróżowaniu po Polsce
Ostatnio zmieniony przez laisar 2012-03-12, 17:47, w całości zmieniany 1 raz
A nie lepiej poszukać po szrotach, cena niższa - a nieraz trafią się w idealnym stanie... i można bez problemu je wykorzystać, no i po co przepłacać i ładować kasę dilerom.
_________________ LOGAN 1.5 DCI (niestety troszke się poobijał i został sprzedany)
Przejechane 97000km, Only ON BP ULTIMATE.
Pozdrawia Krystian
gram w http://www.speedimspeed.pl
Witam
Szanowni Państwo co myślicie o przyklejanych listwach bocznych na drzwi.
Czy ktoś coś takiego już przyklejał i użytkował.
Oglądałem listwy montowane na wkręty ale to mi się nie podoba ,ingeruje w strukturę powierzchni lakierniczej i udostępnia działanie rdzy na płaszczyżnie drzwi.Co widać poprzez rdzawe zacieki.
Ale się zastanawiam czy listwy przyklejane na taśmie m3 zdaję egzamin i nie odpadają i czy nie niszczą lakieru.Czy da się je odkleić.
CO MYŚLICIE O TYM ,PROSZĘ O PODSUNIĘCIE MI JAKIEJŚ SENSOWNEJ ODPOWIEDZI LUB ALTERNATYWNEJ PROPOZYCJI CO DO ZABEZPIECZENIA DRZWI W AUCIE.
POZDRAWIAM
RYKI
Marka: KIA
Model: Rio
Silnik: 1.4 16V
Rocznik: 2012 Pomógł: 13 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 1371 Skąd: Warmia
Wysłany: 2008-03-17, 12:53
Przyklejane listwy napewno nie uszkodza lakieru tylko nie dopuszcza do wyplowienia lakieru w miejscu ich naklejejnia, co moze owocowac "fantazyjnym" ciemniejszym paskiem na drzwiach w razie ich odklejenia po dwoch - trzech latach (zalezne oczywiescie od garazowania). W sienie listwy o ktorych piszesz byly (w zasadzie nadal sa) przyklejone. Po kilku latach zaczely tylko troche odchodzic...
Co do alternatywnych rozwiazan: mozna zastosowac gumowe nakladki na cala dlugosc rantu drzwi. Wyglada jak przez okno, ale swoje zadanie spelnia.
PS. Nie pisz calych zdan i tytulow tematu DUZYMI LITERAMI.
17032008(001).jpg Fabryczne listwy przyklejone na drzwiach - Fiat Siena EL 1998r.
Plik ściągnięto 533 raz(y) 20,68 KB
Ostatnio zmieniony przez KaS602 2008-03-17, 18:49, w całości zmieniany 3 razy
W punto jakiś szmaciarz przerysował mi bok. Auto oddałem do lakiernika. Jako że wynegocjowałem bardzo korzystną cenę lakiernik przykleił starą listwę na czarnej taśmie dwustronnej. Po roku listwa zaczęła odchodzić. Kupiłem nową taśmę dwustronną i po pewnym czasie listwa odeszła znowu za każdym razem taśma zostawała na karoserii. Jak kupisz listwy bez oryginalnej taśmy efekt będzie podobny. Oczywiście znalazłem na to sposób- taśmę przykleiłem kropelką do listwy. Auto sprzedałem znajomym widuje go często listwa trzyma do dzisiaj.
Taśmy M3 do listew drzwiowych zdają bardzo dobrze egzamin i super się nadają...
_________________ LOGAN 1.5 DCI (niestety troszke się poobijał i został sprzedany)
Przejechane 97000km, Only ON BP ULTIMATE.
Pozdrawia Krystian
gram w http://www.speedimspeed.pl
W sobotę wymyłem swoje autko bardzo dokładnie/ łącznie z odkręcanim listew/, ani śladu jakiejkolwiek korozji. Pod listwami masa brudu.
Witam
Ja w moim aucie miałem zakładać listwy boczne ale zrezygnowałem ,bałem się brudu pod nimi .Doszedłem do wniosku że szkoda niszczyć struktury jednolitej dzrzwi.A w listwy naklejane jakoś nie mam pewności co do ich trwałości.
Pozdrawiam
RYKI
Ostatnio zmieniony przez laisar 2009-08-10, 23:28, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia, BMW
Model: Duster, Seria 5 E39
Silnik: 1.6/105KM, 3.0/231KM
Rocznik: 2010, 2002
Wersja: Laureate Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Wrz 2010 Posty: 366 Skąd: Białystok
Wysłany: 2011-03-01, 20:36 Inne listwy drzwiowe do Dustera moze od .... ?
W zwiazku z juz zaistnialymi i przewidzianymi dalszymi parkingowymi uszkodzeniami poszycia drzwi na wysokosci wytloczonego grzbietu idacego wzdluz wszystkich drzwi mam pytanie. Jakims dziwnym trafem mam juz 2 leciutkie wgniecenia i jedno lekkie przetarcie. Wszystkie wystepuja na podobnej wysokosci po obu stronach Dustiego.
Listwy drzwiowe Dustera sa umieszczone przy dolnych krawedziach drzwi wiec jakim cudem uchronia przed uderzeniem krawedzia drzwiowa innego pojazdu w miejscu najbardziej wysunietym na zewnatrz, ktore opisalem wczesniej tj ok 10cm ponizej klamek. Co prawda sa mocno odstajace. Moze jak sprawca ma pionowa krawedz drzwi to tak ale przeciez tylne drzwi w osobowkach sa wykrojone pod nadkole i ich skrajna krawedz ktora uszkadza sasiedni pojazd jest na podobnej wysokosci co uszkadzana linia. Chcialym ja jak i pewnie wszyscy wlasciciele Dustera uniknac wiekszych lub nawet mniejszych takich niespodzianek. Przyjzlem sie zdjeciu Logana i zastanowilo mnie czy nie mozna przeszczepic tych listew do Dustera w podobny posob w odleglosci ok 5-15cm lub nawet stycznie gorna swoja krawedzia z linia (na zdjeciu z Dusterem to ta ponizej klamek).
Mysle ze nie zeszpeciloby to wizerunku pojazdu szegolnie na ciemnych kolorach.
Ostatnio zmieniony przez Daster 2011-03-02, 09:59, w całości zmieniany 7 razy
Marka: Renault / VW
Model: Captur / Up
Silnik: 1,3 TCe 130KM/60 KM
Rocznik: 2019 / 2014
Wersja: Laureate Pomógł: 12 razy Dołączył: 22 Mar 2009 Posty: 1889 Skąd: lubelskie
Wysłany: 2011-03-01, 20:40
Pomysł dobry - ale.
Po pierwsze czy będą pasować (rozmiarowo i profilowo).
Po drugie w przypadku samodzielnego montażu i późniejszych kłopotów z rdzą (lakierem) ASO się "wypnie".
Ostatnio zmieniony przez krakry1 2011-03-01, 20:41, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia, BMW
Model: Duster, Seria 5 E39
Silnik: 1.6/105KM, 3.0/231KM
Rocznik: 2010, 2002
Wersja: Laureate Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Wrz 2010 Posty: 366 Skąd: Białystok
Wysłany: 2011-03-01, 20:53
Nalezaloby zrobic to organoleptycznie. Podjechac do ASO lub sklepu z czesciami do Lagana i poprosic o przymiarke przed zakupem. Jesli chodzi o gwarancje na lakier to aby ASO chcialo jej nie uznac musi przedstawic zwiazek przyczynowo-skutkowy dotyczacy tej sytuacji. A moze zlecic ta operacje wlasnie dla ASO aby wykonalo ja zgodnie z wymogami technologicznymi RP tj przygotowanie powierzchni lakieru i odpowiednich warunkow termicznych.
Ostatnio zmieniony przez Daster 2011-03-01, 20:55, w całości zmieniany 1 raz
@Daster: Akurat loganowe listwy to bym odradzał, bo ich montaż wymaga zrobienia otworów w drzwiach.
Można natomiast spróbować przystosować oryginalne dusterowe ochraniacze, bo są przyklejane. Aczkolwiek nie wiem, czy ze względu na krzywiznę drzwi będzie to proste...
Ostatnio zmieniony przez laisar 2011-03-01, 20:57, w całości zmieniany 1 raz
Takie listwy to dobra rzecz... ale tylko raczej chronią drzwi pojazdu. Tylko, że ja mam wgniecenie na prawym przednim nadkolu i nie wiem komu podziękować
Listwy w dzisiejszych czasach nie wiedzieć czemu odchodzą do lamusa, czemu stanowczo sie sprzeciwiam. Dziwna moda, która stawia wygląd ponad praktyczność. Listwy dolne w Dusterze to tylko i wyłącznie ozdobnik.
_________________ Duster u szczęśliwego nowego nabywcy :)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum