Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 16V 105 4x2
Wysłany: 2011-03-24, 17:35 Pierwsza długa podróż Dusterem.
Witam serdecznie.
Mam pytanie techniczne związane z „docieraniem” auta.
Chodzi mi o to, czy jest wskazane aby od razu po otrzymaniu auta odbyć nim długą podróż?
Czytałem już trochę o docieraniu auta, o tym zeby nie przekraczać 3,5 tysiąca obrotów itd.
W moim przypadku jest tak, ze szykuje mi się podroż ok. 1200 km które będę musiał zrobić w 1 dzien. 30% trasy po Polsce i 70% trasy po Niemieckich autostradach. I za 2 dni trasa powrotna.
Na autostradzie zapewne utrzymywałbym stałą prędkość (120 – 130 km/h).
Jest to wymarzona sytuacja aby dotrzeć auto czy wręcz przeciwnie – śmierć dla silnika?
Jak lepiej, po 100 km dziennie i do garażu, czy tak jak napisałem?
Jeśli na „dzień dobry” taka trasa nie jest wskazana nowym autem to pojadę innym.
Na pewno lepiej raz odpalić i docierać na ciepło. Tylko nie utrzymywałbym raczej stałych obrotów - raczej zmieniać prędkość 80-110. Bo 3,5tys to będzie chyba koło 110.
DO tego podobno warto duzo hamowac silnikiem szczegolnie na samym poczatku - sam dopiero mam nastukane 200km a sprawdzalnosc tych rad i porad tez jest srednia ;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum