Nie, po prostu brak mocy przerobowych oraz - oczywiście - zmiana kilku szczegółów w trakcie malowania, zatem efekt to raczej praca drwala niż chirurga...
Ogólnie - łatwiej byłoby chyba jednak zamontować jakoś oryginalne pojedyncze fotele z innego modelu (np Scenica), ale przeróbka oryginalnej kanapy MCV-ki także wydaje się możliwa i koniec końców widziałbym ją tak:
k90_e3_3rz.png Projekt fabryczny byłby znacznie prostszy...
Z tego co zauważyłem fabrycznie na środku jest jeden wspólny zatrzask.
Jakby rozdzielić siedzenia to po której stronie on zostanie i jak zabezpieczone będzie drugie siedzenie.
Według twojego rysunku są tam chyba dwa oddzielne zatrzaski ale raczej nie spasują na istniejące zapięcie w podłodze bagażnika.
I pozostaje jeszcze sprawa zatrzasku pasów bezpieczeństwa i przecięcie konstrukcji kanapy tak aby każde siedzenie miało osobno swój zatrzask.
I na końcu jakiś tapicer co wszystko ładnie pozszywa .
W sumie dobry rysunek poglądowy .
Owszem, zatrzask jest jeden - i to prawie dokładnie na środku, więc po podziale kanapy również jego trzeba by przesuwać, żeby dodać drugi.
MSZ bez problemu wpasują się w istniejące zapięcie oba, ale... w sumie nie jest to konieczne - można zostawić tylko jeden i założyć, że w razie potrzeby będzie się używać wyłącznie prawego siedzenia. (Bo wygodniej się na nie wsiada - od strony "chodnika", podnosząc tylko 1/3 drugiej kanapy - oraz lepiej używa się lewej części bagażnika, dzięki pierwszym, większym drzwiom z tyłu).
W takim układzie można by też tę dodatkową nóżkę ukształtować nieco inaczej, żeby jednocześnie służyła z blokadę podniesionej, lewej części.
(Vide: rys.).
Reszty zmian - np owych zapięć pasów - nie pokazywałem, bo są dość łatwe do wprowadzenia, ale oczywiste także są niezbędne.
Moreno napisał/a:
Kiedy przystępujesz do działania ?
Rzecz w tym, że nie wiem, czy w ogóle (((; - to jest raczej przede wszystkim "proof of concept", wprawka w projektowaniu itp. Jeżeli ktoś chce wykorzystać - to bardzo proszę, ale tak jak pisałem wcześniej, sam nie jestem pewien, czy mimo wszystko nie prostsze byłoby przystosowanie gotowych siedzeń z innego auta.
Oglądałem dość dokładnie scenikowe, zewnętrzne drugiego rzędu, wszystkich 3 generacji - i wydaje mi się to trywialne. Choć zapewne w trakcie pojawiłyby się i tak mniejsze lub większe trudności... (;
k90_e2.5_3rz.png
Plik ściągnięto 6498 raz(y) 10,88 KB
Ostatnio zmieniony przez laisar 2011-04-10, 10:45, w całości zmieniany 1 raz
Otóż nie jestem pewien co do przepisów (aczkolwiek też mam takie wrażenie), ale co najmniej ze względów techniczno-zdroworozsądkowych wymagane byłoby, żeby fotel miał trzy punkty mocowania.
Czyli nową, środkową nóżkę należałoby zmienić tak, żeby nie tylko podpierała siedzisko, ale również zaczepiała się o podniesioną, lewą część kanapy.
Ogólnie - nic trudnego: powinna mieć po prostu kształt nieco zbliżony do krzywego, pogiętego igreka (;
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum