Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2011-04-22, 10:39
mrówa, kiedyś na studiach dorabiałem sobie na shellu i takie rzeczy się działy jak pistolet z dystrybutora był uszkodzony, nie "wyczuwał" paliwa w odpowiednim momencie i tym samym nie odbijał. W 2006 roku wymiana samego pistoletu kosztowałą 380zł netto w wyspecjalizowanym serwisie
bo paliwo się wylało tuż przed pierwszym odbiciem.
To coś nie tak z dystrybutorem, sprawdź na innej stacji.
Zdarzyło się to pierwszy raz, dlatego mnie zdziwiło. Zawsze tankuję na tej samej stacji, chyba wszystkie dystrybutory zaliczyłam, więc może rzeczywiście ten akurat był uszkodzony...
bo paliwo się wylało tuż przed pierwszym odbiciem.
To coś nie tak z dystrybutorem, sprawdź na innej stacji.
Zdarzyło się to pierwszy raz, dlatego mnie zdziwiło. Zawsze tankuję na tej samej stacji, chyba wszystkie dystrybutory zaliczyłam, więc może rzeczywiście ten akurat był uszkodzony...
Sprawa odbicia przy tankowaniu zależy od dwóch czynników:
1. Diesel się więcej pieni przy tankowaniu od benzyny (a zależy to także od kształtu wlewu paliwa), także tankowanie na dwa, trzy odbicia aby zatankować do pełna diesla ma sens.
Przy benzynie nie ma takiej potrzeby, wystarczy tankowanie do pierwszego odbicia.
2. Brak odbicia lub za późne odbicie i wylanie paliwa to ewidentne uszkodzenie pistoletu nalewczego. W dolnej części wylewki pistoletu jest mały otworek (tak jak by dodatkowa rurka która idzie wewnątrz wylewki. Wewnątrz pistoletu jest zawór który zwalnia spust pistoletu i go zamyka na zasadzie podciśnienia, prosto mówiąc zatkanie tego małego otworu przez podnoszące się lustro wlewanego paliwa zatyka ten otworek i powoduje odbicie spustu pistoletu. Ten otworek jest często "zaklepany" lub zatkany, a to wina tankujacych którzy mają problem z trafieniem do kabury i obijają dystrybutor lub co też zaobserwowałem, otwieranie klapy wlewu paliwa zamist ręką - pistoletem.
A więc przed tankowaniem warto spojrzeć czy otworek nie jest zaklepany lub zatkany, unikniemy przelania lub ochlapania się paliwem.
pistolet.JPG
Plik ściągnięto 183 raz(y) 47,65 KB
Ostatnio zmieniony przez Dusterjack 2011-04-25, 20:32, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum