A propos kaluzy... Mam pytanie do wlascicieli Dusterowych chlapaczy - czy dostepne na tej aukcji
http://allegro.pl/2-chlap...25.html#gallery
beda faktycznie pasowaly do naszego ulubienca? Porownalem je z rysunkami technicznymi z instrukcji montazu i ksztalt wydaje sie byc troche inny, a zdjec "zywych" oryginalow nie mam.
Pierwsza, przymiarka, na razie z kartonu (vide: obrazek) z lewej zabrakło ca. 35 mm, i w widoku od przodu będzie dmuchało na elementy przedniego zawieszenia. Przedprototyp myślę zrobić z jakiegoś plastiku (macie pomysł z czego?) i przymocuję go tasmą dwustronną (chodzi mi bardziej o aerodynamikę niż o chlapanie)
Prześwit do kurtynki jest 230 mm
tama_przednia_dd.jpg
Plik ściągnięto 224 raz(y) 108,05 KB
_________________ Czy chcesz, żeby Twoja pralka była inteligentniejsza od Ciebie?
Jest: Duster 1.6 16V 4x2 Laureate "Dragster":
Sageata Albastra Carpaţi Pentru Gaz ;)
Nawet toś wyciąłem nożykiem do wykładzin ze zbrojonej 4mm gumy, tylko czym to przykleić?, Bo taśma dwustronna nie trzyma UHU też nie chce "ucapić"
W Outlandrze widziałem,poszerzone kurtyny przystrzelone do nadkola plastikowego...zszywkani. Brr.
_________________ Czy chcesz, żeby Twoja pralka była inteligentniejsza od Ciebie?
Zszywki to może rzeczywiście niekoniecznie, ale samo nadkole to chyba nie taki zły pomysł - chyba żaden klej tego nie utrzyma, więc bez śruby czy inny wkrętu się raczej nie obędzie...
Twardsza guma z chlapacza wydaje sie być najodpowiedniejsza, na klej by wzięło gdyby byla dluższa i "wkleiła" się we wnętrze nadkola - tak sobie gdybam.
Fajnie byłoby mieć ten wynalazek, gdyż kolein w drodze nie brakuje a tam w deszczu wiadomo - lubi siedzieć woda
U mnie w Jeepie też chlapie przez przednią maską na szybą. Kwestia dużego kąta natarcia. Kiedyś w czasie mrozu chlapnęło mi wodą z kałuży (rurociąg pękł i nie była jeszcze zamarznięta) na szybę i zamarzło natychmiast. Musiałem się zatrzymać i zeskrobać.
Poza tym na tych filmach nie wygląda to źle.
Ostatnio zmieniony przez wojtek_pl 2011-06-05, 18:46, w całości zmieniany 1 raz
Zszywki to może rzeczywiście niekoniecznie, ale samo nadkole to chyba nie taki zły pomysł - chyba żaden klej tego nie utrzyma, więc bez śruby czy inny wkrętu się raczej nie obędzie...
Prototyp został umocowany na:
a) taśmie dwustronnej
b) taśmie jednostronnej przeciwpoślizgowej
wytrzymał już ca. 400 km, w tym z 5 km po gruntówkach z kałużami,i trochę po wysokiej (mokrej!) trawie.
I wydaje się, sądząc po wyglądzie drzwi, że jednak ogranicza wyrzut błota. Jutro...dzisiaj jadę do Przemyśla, ma padać, więc zobaczymy co to daje. Od strony aerodynamicznej ciężko mi cokolwiek powiedzieć, ponieważ,
poruszałem się ostatnio w trasie ruchem szarpanym (traktory, roboty drogowe, korki...)
Na zdjęciu, przedchlapacz po skróceniu (ponieważ przy +90km/h) wzbudzał się aeroelastycznie...i zaczynał warczeć.....
przedchlapacz.jpg
Plik ściągnięto 209 raz(y) 200,76 KB
piotrres, jeszcze liścia jesiennego gdzieś zebrałeś...
Wiedz, że pilnie śledzę (i pewnie nie tylko ja) Twoje poczynania w tej sprawie. Wielka odpowiedzialność na Tobie spoczywa. Pisz, jak się dalej sprawy mają, a ja juz szukam jakiegoś materiału na przedchlapacze.
PS. Ostatnio zauważyłem, że w golfie plusie koleżanki też podobne istnieją... Tyle, że tam łatwiej (ładniej) dało się je umieścić, bo dolna krawędź zderzaka (ta część przed kołem) przebiega równolegle do ziemi.
_________________ Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez leo 2011-06-06, 23:25, w całości zmieniany 1 raz
piotrres, jeszcze liścia jesiennego gdzieś zebrałeś...
Wiedz, że pilnie śledzę (i pewnie nie tylko ja) Twoje poczynania w tej sprawie....
Ciekawe jest jedno: zalewanie szyby występuje tylko w momencie wjazdu w kałużę/rozlewisko oraz w momencie wyjazdu.Poza tym jest ok. Wiem, ponieważ przejechałem wczoraj ok.2 km po ulicach RZ zalanych na głębokość 15..20 cm. Woda rzyga na 2 m na boki, ale szyb nie zalewa.
RZ_potop.jpg
Plik ściągnięto 2635 raz(y) 75,33 KB
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum