DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2019-04-01, 20:37
Stuki, puki i skrzypienia - nietypowe hałasy
Autor Wiadomość
marcio 

Marka: Dacia
Model: Logan MCV Ambiance
Silnik: 1,4 MPI
Rocznik: 2008
Wersja: Ambiance 5 os.
Wysłany: 2011-02-14, 17:32   

No cóż, ja sprawie zaradziłem via serwis :mrgreen: , bo autko jeszcze na gwarancji. Przy okazji zrobiłem przegląd techniczny po 30.000 km / 3 latach + ubezpieczenia.

Mariusz 

Marka: była Dacia, jest Toyota
Model: Sandero, Auris Touring Sports
Silnik: 1,6 (132 KM)
Rocznik: 2015
Wysłany: 2011-03-05, 19:02   

Witam.
U mnie w samochodzie pojawiła się dziwna sprawa. Jak samochód jest nie rozgrzany wszystko jest ok, natomiast kiedy rozgrzeje się to na większych nierównościach w kabinie w okolicy konsoli środkowej lub lewarka zmiany biegów słychać metaliczny stukot. Ciężko ten stukot namierzyć bo dżwięk roznosi się od konsoli do lewarka hamulca ręcznego. Spotkał się ktoś może z takim stukotem?
Pozdrawiam

laisar 
Moderator

Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2011-03-05, 20:16   

@Mariusz: Pewnie nie, ale jednak nie zaszkodzi sprawdzić: http://www.daciaklub.pl/f...p?p=28448#28448

bro 

Model: MCV
Silnik: 1.5 85km
Wersja: Arctica 5 os.
Wysłany: 2011-04-22, 12:02   

Witam, od jakiegos czasu swierszcz ponizej 2000 obr (1.5 DCi) - stukanie po prawej stronie deski rozdzielczej, zwlaszcza na nierownej nawierzchni, lub przy trzesawce silnika podczas mocnego dodawania gazu. Cos jakby plastik o plastik, moze jakas luzna srubka..
Od dawna probowalem zlokalizowac, wczoraj sie udalo. Od strony pasazera jak sie wsadzi reke od spodu za schowek i poduszke powietrzna (trzeba miec odpowiednia dlugie konczyny;-) to mozna wymacac jakas rurke (tak na oko srednica ok 8cm). Wczoraj myslalem, ze to rura z cieplym powietrzem do nawiewu przy szybie pasazera, ale dzisiaj po przejrzeniu postow w biezacym watku mysle, ze to moze jednak ta oslawiona belka.
No w kazdym razie dokladnie nad stopami pasazera do tej rurko-belki za pomoca plastikowej tasiemki zaciskowej (takiej do spinania kabelkow ze soba) jest przymocowana wiazka kabelkow.
Obijala sie sztywna tasiemka o rurko-belke, tzn nie byla zacisnieta na maxa, tylko miala kilka mm luzu. Wcisnalem pomiedzy tasiemke i rurko-belke co bylo pod reka (chusteczka papierowa zwinieta w rulonik).
EFEKT: nic sie nie obija, kierowca zadowolony.

styrc 

Model: Sandero
Silnik: 1,6MPI
Rocznik: 2009
Wersja: Laureate Plus
Wysłany: 2011-05-24, 12:55   

Witam .W moim przypadku po zdjęciu koła prawego i kręceniu , zgrzyty są pod osłonami gumowymi na półosi prawej.Może ktoś doradzi co to jest,jak jest zbudowane,może jakiś rysunek serwisowy i jak to usunąć.
Ostatnio zmieniony przez styrc 2011-05-24, 12:57, w całości zmieniany 1 raz  

jjmalin 

Model: Sandero + Duster
Silnik: 1.5 dCi + 1.0 TCe LPG
Rocznik: 2010 + 2021
Wersja: Stepway
Wysłany: 2011-05-24, 15:33   

ja muszę do listy zażaleń dodać buczenie w okolicach skrzyni lub lewego koła przy ruszaniu pod gorkę lub z miejsca. ale tylko z jedynki. na innych jest cacy

Były: Hyundai Atos Prime ( rocznik 2000 ), Fiat 126p ( rocznik 1990 ), Fiat Seicento ( rocznik 2008 ), Renault Clio ( rocznik 1998 ), Citroen C4 ( rocznik 2008 )

Beckie 

Wysłany: 2011-05-24, 16:02   

styrc napisał/a:
zgrzyty są pod osłonami gumowymi na półosi prawej

A osłony są całe? Tam są chyba dwie osłony: od strony skrzyni i przegubu. Jeśli zgrzyta w przegubie, to raczej do wymiany... ale mogę się mylić. :roll:

styrc 

Silnik: 1,6MPI
Wersja: Laureate Plus
Wysłany: 2011-05-24, 19:29   

Osłony gumowe całe,w jednej od strony silnika był zerwany zacisk taśmowy.Dołożyłem smaru grafitowego i założyłem zacisk .Ale półośka będzie do wymiany.W aso cena po regeneracji ok 500 zł,a nowa ok.1000 zł.Na Allegro od 150-250 zł. używane.

Beckie 

Wysłany: 2011-05-24, 21:09   

Jeśli obejma była zerwana (nie wiadomo jak długo?) to pod nią mógł się dostać piasek. Z tej strony (o ile się nie mylę) jest krzyżak z rolkami...

wilanowiak 

Silnik: 1,6 16V
Wysłany: 2011-05-26, 14:50   

Witam,
a ja mam klasyczny pisk ( jakby piszczały hamulce ) ale nie przy hamowaniu. Pisk nie jest ciągły, piszczy równomiernie z obrotami koła. Czym szybiej jade tym piski szybciej po sobie następują. Klocki hamulcowe już mi się kończą powoli, może to starty klocek o coś obciera? Ale to raczej pisk by był stały.

limo 

Marka: -----------
Model: ----------
Silnik: ----------
Rocznik: ---------
Wysłany: 2011-06-09, 13:32   

z innej beczki. od jakiegoś czasu z okolic drzwi przednich pasażera podczas wjechania na dziurę/nierówność, dochodzi wkur**ający dźwięk, klasyczne skrzypienie. Za cholerę nie mogę dojść co gdzie o co ociera, tym bardziej, że na postoju cisza a ciężko się jeździ z głową przy drzwiach pasażera. Jak ktoś zlokalizował/zlikwidował podobny problem, proszę o rady.

chriskb 

Model: Duster 4X4
Silnik: 1.5 dCi 110 KM
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2011-06-09, 13:46   

Miałem coś podobnego, W40 i popryskałem ogranicznik otwierania drzwi i zawiasy ale to nie była Dacia - pomogło.

harry 

Model: Duster 4x2
Silnik: 1,5dCi 90 KM
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate
Wysłany: 2011-06-09, 19:46   

Czy komuś "chlupie" paliwo?
Słyszycie taki debilny odgłos przez kilkaset kilometrów po zatankowaniu?

BMH 

Model: Lodgy
Silnik: 1,5 DCI 107
Rocznik: 2012
Wersja: Prestige 7 os.
Wysłany: 2011-06-09, 19:57   

Witam mam pytanko dziś usłyszałem dziwny objaw mianowicie wciskam sprzęgło i auto pracuje normalnie kiedy je puszczam auto zaczyna lekko klekotać nie wiem jak auto pracuje kiedy jadę bo nie da sie tego wysłuchać,mam wrażenie jakby sprzęgło nie całkiem odbijało ale być może to przeż ten odgłos te dziwne wrażenie.Jakas pomoc?

mrówa 

Silnik: 1,4 MPI
Rocznik: 2010
Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2011-06-09, 19:58   

harry napisał/a:
Czy komuś "chlupie" paliwo?
Słyszycie taki debilny odgłos przez kilkaset kilometrów po zatankowaniu?

Słyszę. I wielu innych też.

laisar 
Moderator

Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2011-06-09, 20:28   

BMH napisał/a:
usłyszałem dziwny objaw mianowicie wciskam sprzęgło i auto pracuje normalnie kiedy je puszczam auto zaczyna lekko klekotać

http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=204 - podobno to przypadłość renówek, czyli Ten Typ Tak Ma. Jak na razie nikt nie miał z tego powodu innych problemów niż nerwowych <;

BMH 

Wysłany: 2011-06-09, 21:36   

laisar napisał/a:
BMH napisał/a:
usłyszałem dziwny objaw mianowicie wciskam sprzęgło i auto pracuje normalnie kiedy je puszczam auto zaczyna lekko klekotać

http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=204 - podobno to przypadłość renówek, czyli Ten Typ Tak Ma. Jak na razie nikt nie miał z tego powodu innych problemów niż nerwowych <;

Byc może to przypadłość renówek ale wczesniej tego nie miałem

robertp1983 

Marka: FSO / Dacia
Model: 125p / Logan
Silnik: 1,5 / 1,4 MPI
Rocznik: 1990 / 2009
Wysłany: 2011-06-10, 08:30   

BMH napisał/a:
Witam mam pytanko dziś usłyszałem dziwny objaw mianowicie wciskam sprzęgło i auto pracuje normalnie kiedy je puszczam auto zaczyna lekko klekotać nie wiem jak auto pracuje kiedy jadę bo nie da sie tego wysłuchać,mam wrażenie jakby sprzęgło nie całkiem odbijało ale być może to przeż ten odgłos te dziwne wrażenie.Jakas pomoc?
.

Ja u siebie mam to samo nie pamiętam czy od nowości ale potwierdzam, że w serwisie powiedzieli, że ten typ tak ma :-P .
Co do trzeszczenia to też występuje u mnie, czasem podobno pomaga popsikanie uszczelek i zawiasów sprayem silikonowym. spróbuje z WD 40 jak radził kolega. może pomoże

jan ostrzyca 

Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE
Wysłany: 2011-06-10, 09:33   

robertp1983 napisał/a:
... w serwisie powiedzieli, że ten typ tak ma...

Lepiej unikać takich serwisów, albo nie wiedzą co jest albo nie potrafią naprawić...
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km

robertp1983 

Marka: FSO / Dacia
Model: 125p / Logan
Silnik: 1,5 / 1,4 MPI
Rocznik: 1990 / 2009
Wysłany: 2011-06-10, 10:24   

zgadzam się, ale w takim wypadku zostaje pojechać poza ASO bo jakoś na większość dziwnych odgłosów, czy problemów odpowiadają, żę ten typ tak ma. rozumiem, że gdyby tak mówili tylko w jednym to bym się zastanowił, ale większość klubowiczów w rozmaitych serwisach dostaje takie odpowiedzi.

Auto Krytyk 

Marka: Była Dacia
Model: Logan
Silnik: .
Wysłany: 2011-06-10, 10:46   

Bo Dacia dla ASO Renault to tak naprawdę niechciane dziecko. Hehe, jeżeli obok stoją Koleos za 100-120 tys zł i Duster za połowę ceny to renault się nie sprzedaje. Sama polityka Dacii jest też dziwna bo Thalia z lepszym wyposażeniem kosztuje mniej od Logana z gorszym wyposażeniem. Na Dacię w ogóle rabatów nie ma, nawet zabrali 10% rabatu dla grup zawodowych np. na taxi. nawet nie ma jazd próbnych Daciami w wielu salonach bo nie mają na stanie do tego samochodów. Ceny przeglądów też wzrosły w przeciągu paru miesięcy. Nie tak dawno płaciłem za sam przegląd okresowy 200zł+ moje materiały teraz już jest 300zł +moje materiały.

gilala 

Silnik: 1.4
Rocznik: 2006
Wysłany: 2011-06-10, 16:31   

TAXI AIRPORT napisał/a:
Bo Dacia dla ASO Renault to tak naprawdę niechciane dziecko. Hehe, jeżeli obok stoją Koleos za 100-120 tys zł i Duster za połowę ceny to renault się nie sprzedaje. Sama polityka Dacii jest też dziwna bo Thalia z lepszym wyposażeniem kosztuje mniej od Logana z gorszym wyposażeniem. Na Dacię w ogóle rabatów nie ma, nawet zabrali 10% rabatu dla grup zawodowych np. na taxi. nawet nie ma jazd próbnych Daciami w wielu salonach bo nie mają na stanie do tego samochodów. Ceny przeglądów też wzrosły w przeciągu paru miesięcy. Nie tak dawno płaciłem za sam przegląd okresowy 200zł+ moje materiały teraz już jest 300zł +moje materiały.

Chyba nie do końca tak jest jak piszesz. Dealer na każdym aucie zarabia w %, czyli ma stałą prowizję. Nie możesz pipsać, że gdyby nie było Dustera za 60 tysi, to ktoś kupiłby Koleosa za 120 tysi, bo zapewne kupiłby coś innego. Polityka jest taka, że każda marka rządzi się swoimi prawami - pamiętajcie, że w Rosji Dacia sprzedawana jest pod marką Renault. Co do rabatów, to jest to normalna sytuacja, że jak popyt przewyższa podaż, to się podnosi cenę i kasuje rabaty - ekonomia tak ma :). Nie ma co narzekać, tylko jak już jest po gwarancji, to trzeba do porządnego mechanika jechać, który zamiast 2660 PLN za godzinę pracy, bierze od wykonanej roboty.

Auto Krytyk 

Wysłany: 2011-06-10, 22:33   

Dealer-sprzedawca mówił mi że na daciach gówno zarabiają a do mojej jeszcze musieli dołożyć hehe :lol: bo wyszarpałem rabat 10% na taxi. Oni zarabiają tylko na wydaniu samochodu i serwisie. Popyt nie przewyższa podaży bynajmniej Logan czy MCV czy sandero nie ma specjalnego popytu w Polsce co innego zagranicą we Francji czy Niemcach. Co do przeglądów to są i tak tanie także nie narzekam ale ceny już poszybowały w stronę cen renault. Na następny przegląd z ciekawości podzwonię po innych serwisach na śląsku jakie ceny są.

BMH 

Wysłany: 2011-06-11, 08:17   

TAXI AIRPORT napisał/a:
Dealer-sprzedawca mówił mi że na daciach gówno zarabiają a do mojej jeszcze musieli dołożyć hehe :lol: bo wyszarpałem rabat 10% na taxi. Oni zarabiają tylko na wydaniu samochodu i serwisie. Popyt nie przewyższa podaży bynajmniej Logan czy MCV czy sandero nie ma specjalnego popytu w Polsce co innego zagranicą we Francji czy Niemcach. Co do przeglądów to są i tak tanie także nie narzekam ale ceny już poszybowały w stronę cen renault. Na następny przegląd z ciekawości podzwonię po innych serwisach na śląsku jakie ceny są.

I Ty w to uwierzyłeś że Diler nie zarabia na Daciach? :lol: Więc po co to robi dla przyjemności :lol: uwierz mi zarabia i to wielkie krocie.W tym tygodniu byłem 2 krotnie w serwisie Renault w Lublinie i w tym czasie wyjechało 7 Daciek z salonu nie ma popytu :mrgreen: A to ze lepiej Dacie sie sprzedają w Niemczech czy Francji to się zgadza ale teraz porównaj zarobki i masz odpowiedż dlaczego tak się dzieje

Auto Krytyk 

Wysłany: 2011-06-11, 09:44   

Ale wyjeżdżają praktycznie tylko Dustery prywatne i MCV na firmę kupowane. Prywatnych klientów jest jak na lekarstwo na MCV,Logana i Sandero. Ten rabat co był 10% na taxi Dacię składał się dealer i Dacia także nie dostałem nawet dywaników do auta hehe. Powiedzieli że na Dacię nigdy nie dali tak dużego rabatu prawie 5500zł :lol: .
Druga rzecz to jedyne konkurencyjne wozy to obecnie MCV i to tylko w wersji 7 osobowej i Duster. Zwykły Logan czy MCV , Sandero ma bardzo dużą konkurencję w innych markach z lepszym wyposażeniem i podobną ceną. Zobaczcie sobie jakie promocje są na renault teraz ,clio czy thalia wychodzi taniej niż Sandero czy Logan. MCV 5 osobowe też jak się postarasz i pogadasz z forumowymi dealerami skody klub to kupisz octavie tour combi za podobne pieniądze co MCV i to jeszcze z fabrycznym LPG.
Sprzedaż Dacii ciągnie praktycznie tylko Duster i MCV kupowane przez firmy.
Może się to zmieni jak wprowadza nowe modele: jakiś miejski mały samochód i tego vana nowego.

Odpowiedz do tematu