Wysłany: 2011-06-17, 13:51 Najlepszy samochód rodzinny
Ciekawy pomysł na artykuł. Oceniają ilość miejsca z tyłu pod kątem zastawu 3 foteliki i 2 foteliki + osoba dorosła, ale niestety są poważne ale, po pierwsze kiepski dobór aut, a po drugie według mnie śmieszne wyniki oceny (wygrała skoda octavia ;)):
http://motoryzacja.interi...innego,1651497,
Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004 Pomógł: 26 razy Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 2384 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-06-17, 16:53
mekintosz napisał/a:
Jak sprawa szerokosci wnetrza wyglada w Duster i MCV z tylu ??? Tzn. opcja 3-ci foteliki / wygodna podroz pasazera ?
Z doświadczenia wiem, że swobodnie mieści się fotelik + 2 poddupniki dla dzieci starszych. 3 pełnowymiarowe foteliki na 90% nie wejdą, ale głowy sobie uciąć nie dam. :) Jak nie zapomnę, to zmierzę dziś i dam znać.
Ja tylko potwierdzam to co laisar już pokazał na zdjęciach - też jeździłem MCV-ką takim zestawem (2 foteliki + podstawka). W kwestii aut rodzinnych - minimalna szerokość foteli drugiego rzędu w Scenicu to 135 cm (ale nad podłokietnikami jest już 148 cm). W kwestii miejsca między pierwszym, a drugim rzędem - jak zapinam dzieci w fotelikach, to mogę wejśc do środka i stanąć przed fotelikiem.
Też chciałem zalinkować ten artykuł - jako przykład głupoty dziennikarzy albo traktowania czytelników jak idiotów /: (Nie wiem co gorsze...).
Faktycznie, pomysł na artykuł rewelacyjny, nawet generalne podejście (podanie wymiarów tylnego siedzenia i bagażnika), ale cała reszta wręcz żenująca (szczególnie ocena).
Co do miejsca na foteliki w tylnej kanapie, to oprócz szerokości ma też duże znaczenie profil tylnej kanapy. Co z tego, że Focus II jest stosunkowo szeroki, skoro ma tak wyprofilowane siedzenia, że fotelik siedzi stabilnie w pozycji, w której jest jakieś kilkanaście centymetrów od fotelika do najbardziej wysuniętego punktu drzwi. Możne na upartego przesunąć fotelik bardziej na bok, ale robi się bardzo krzywo i niestabilnie, a tym samym niebezpiecznie dla dziecka.
Tak właściwie, to przy dzieciach w fotelikach podłokietniki na tylnych boczkach są doskonale zbędne - można by więc założyć boczki z furgonu i zyskać dodatkowe 12 cm (;
Ale, niestety, jak każdy luksus, także ten nie byłby zbyt tani - w sumie to 600 zł brutto /:
No i trzeba jeszcze wyciąć dziury na klamki itp...
oprócz szerokości ma też duże znaczenie profil tylnej kanapy. Co z tego, że Focus II jest stosunkowo szeroki, skoro ma tak wyprofilowane siedzenia, że fotelik siedzi stabilnie w pozycji, w której jest jakieś kilkanaście centymetrów od fotelika do najbardziej wysuniętego punktu drzwi
Wypisz wymaluj - skoda octavia d: Czyli po prostu standard w obecnych kompaktach, które urosły na szerokość i długość, ale rozstaw osi dalej mają nędzny, próbując to ukryć właśnie w kanapie... <:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum