Witam serdecznie. Od jakiegoś czasu obserwuję na Dusterze pęknięcia lakieru na lewym tylnym rogu, w miejscu łączenia blach. Fotki
Kolejnym problemem jest stykanie się klapy bagażnika po prawej stronie , z listwą ozdobną
. Serwis sporządził dokumentację fotograficzną, wysłano ją do Renault Polska.
Trochę jest to niepokojące, dodam , ze ostatnio na nierównościach , auto zaczęło "pracować" , dużo bardziej to słychać niż chociażby w 20 stopniowych mrozach ,a wszystkie uszczelki są świeżo smarowane.
Jestem ciekaw co mi zaproponują, polecam sprawdzić w swoich Dusterach , czy nie ma takich niespodzianek
Przebieg auta to 16350km
_________________ Duster u szczęśliwego nowego nabywcy :)
Niefajnie, ale chyba nie bardzo groźnie, bo zdaje się, że wygląda dość podobnie do problemów zaobserwowanego przez innych, także w dusterze, ale i w sandero i mcv-ce:
Listwa - 3TM ): na innych daciowych forach też są takie doniesienia. Wygląda na sfuszerowany projekt /: No chyba że da się wyregulować zawiasy, ale jakoś nie przypominam sobie, żeby komuś się udało... Sprawa jest jednak w miarę świeża, więc rozwojowa.
dysco [Usunięty]
Wysłany: 2011-07-05, 12:16
Ktos juz poruszał sprawe pęknięć i podobno została załatwiona, a do uszczelek no cóż trzeba się przyzwyczaic mi tez zaczęły wydawać odgłosy jak umyje auto to ich nie ma.
Kolejnym problemem jest stykanie się klapy bagażnika po prawej stronie , z listwą ozdobną
. Serwis sporządził dokumentację fotograficzną, wysłano ją do Renault Polska.
Trochę jest to niepokojące, dodam , ze ostatnio na nierównościach , auto zaczęło "pracować" , dużo bardziej to słychać niż chociażby w 20 stopniowych mrozach ,a wszystkie uszczelki są świeżo smarowane.
Jestem ciekaw co mi zaproponują, polecam sprawdzić w swoich Dusterach , czy nie ma takich niespodzianek
Przebieg auta to 16350km
A jaka jest data produkcji samochodu? W pewnym momencie 2010 roku fabryka miała z tym problemy. Potem to usunęli.
Nie zawsze opłaca się kupować samochód zaraz po wdrożeniu do produkcji.
Ostatnio zmieniony przez Beckie 2011-07-05, 12:54, w całości zmieniany 1 raz
Ja miałem podobny problem z pęknięciami na lakieru pokrywającego mastykę na spoinie. Od poźnej jesieni gdy to zauważyłem pęknięcie nie ulega dalszemu rozwojowi. Rzecz raczej niegoźna, choć brzydko wygląda.
Serwis przełknął rzecz bezboleśnie. Na razie czekam, aż uruchomią malarię w Rzeszowie. Bo dotąd ASO z RZ woziło do napraw blacharsko/lakierniczych do Dębicy (ca. 40 km)
Co do klapy, to musże sprawdzić, czy jest bezkonfiktowa z listwą ochronną
_________________ Czy chcesz, żeby Twoja pralka była inteligentniejsza od Ciebie?
Jest: Duster 1.6 16V 4x2 Laureate "Dragster":
Sageata Albastra Carpaţi Pentru Gaz ;)
W poniedziałek jadę do lakierni Zdunka, mała poprawka w rynience tylnej klapy (zgłoszona podczas odbioru) to porozmawiam ze specami od malowania co może być przyczyną pękającego lakieru. Na forum pojawiło się kilka zgłoszeń. Ale nie wiadomo, czy wszystkie dotyczą jednego koloru, czy też sprawa leży w chwilowych naprężeniach blachy.
Doradca serwisowy, oraz pracownik serwisu mówili , że to ich pierwsza tego typu zgłaszana sprawa.
Bo nie miałem czasu tam pojechać. Dziś pęknięcie powiększyło się o 1cm.
BTW rozmawiając na ten temat w szerokim gronie usłyszałem takie wnioski/sugestie: nie robi się zgrzewów na samym dachu, a jeśli już to wzmacnia się przetłoczeniem rynienką obok linii zgrzewów.
chriskb napisał/a:
nie wiadomo, czy wszystkie dotyczą jednego koloru, czy też sprawa leży w chwilowych naprężeniach blachy.
U mnie jak u esdziewiatego brąz caju, ale ja bym obstawiał wadę konstrukcyjną. I nie wiem dlaczego ale bardzo mi się ten problem kojarzy ze zjawiskiem pękającej przedniej szyby pod lusterkiem.
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4270 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-07-07, 22:38
Mam podobne pekniecie lakier pokrywajacego mastyke w oklicy zgrzewu dach/tylny slupek. Proponujami malowac caly dach ale i tak "gwarantuja" ze ponowne pekniecie sie pojawi - mastyla pracuje , lakier nie. W Clio zaslaniaja te pekniecie listwa ozdbona by klient nie widzial - tak mnie poinformowano. Na razie odpuscilem gdzyz nie chce miec z tego powodu malowanego dachu. Jednak jak widac problem dotyczy wiekszej ilosci daci sandeo/duster.
W R. thali 1 też pęka mastyka w identycznym miejscu więc Renao nie walczy z problemem od dłuższego czasu wszyscy wiedzą że coś takiego się dzieje naprawiają w ramach gwary i udają że jest oki
W R. thali 1 też pęka mastyka w identycznym miejscu więc Reno nie walczy z problemem od dłuższego czasu wszyscy wiedzą że coś takiego się dzieje naprawiają w ramach gwary i udają że jest oki
W Clio też coś podobnego występowało, to usłyszałem w serwisie.
Podobno nie jest to tylko problem renówkowo-daciowy.
W innych markach ten wstydliwy problem ukrywa często gumowa/plastikowa listwa.
To opinia znajomego mechanika.
U mnie pęknięcie nie ulega dalszej propagacji, ani odpukać nie pojawiły się nowe.
Podobno do zamalowania tego typu rzeczy lepszy jest lakier używany do malowania zderzaków (jest bardziej elastyczny), ale jeżeli jest to naprawa gwarancyjna to musi być użyty tan co do blacharki.
_________________ Czy chcesz, żeby Twoja pralka była inteligentniejsza od Ciebie?
Jest: Duster 1.6 16V 4x2 Laureate "Dragster":
Sageata Albastra Carpaţi Pentru Gaz ;)
Był: Logan 1.6 8V MPI Laureate "Rumburak"
Ostatnio zmieniony przez piotrres 2011-07-10, 10:08, w całości zmieniany 1 raz
przeczytałem ten temat i sprawdzilem u siebie: prawa rynienka pekniecie ko 1,5cm, lewa jak dotad wyglada ok (2010 kolor czarna perła)
Wydaje mi sie ze to wina konstrukcji, jesli nie zauwaze postepu to ja tego nie ruszam, jak aso pomaluje to pewnie bedzie jeszcze gorzej.... a auto automatycznie straci na wartosci
Sprawdziłem Dustera taty. z prawej strony jest wszystko ok z lewej jest pęknięcie na okoo 5 cm. Też będę musiał się wybrać do serwisu. Rocznik duster grudzień 2010
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum