Jeżeli polskie przepisy są sprzeczne z regulacjami unijnymi, podatnik może je pominąć i stosować się do norm wspólnotowych.
Tak orzekł 12 października Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie, rozstrzygając pozew spółki General Electric Polska o zwrot VAT od usług inżynieryjnych.
Jest to przykład na zależność wyroku sądowego nie od prawa "naszego" ale od ustalonego przez kogoś innego - UE. Tak więc obowiązujący stan prawny jest zależny przede wszystkim od prawa UE a dopiero w drugiej kolejności od prawa PL.
Kolego proszę zapoznaj się ze sprawą i wtedy rzucaj przykładami. Sprawa dotyczy bardzo skomplikowanej sprawy usług inżynierskich wykonywanych przez ekspertów zagranicznych na terenie polski, co już zostało poprawione w naszym prawie. Do Unii należymy od 2004 roku i okres wprowadzania zgodności w przepisach jeszcze się nie skończył. Na niektóre regulacje mamy czas nawet do 2018 roku
A wracajac do dzialania cb w Dackach to ja mam Maxona CM70 z antenka Hustler c100 i nie narzekam. Faktycznie gdy SQ jest wylaczony badz na auto, to wycieraczki sieja, ale wystarczy SQ ustawic recznie i problem znika.
I jeszcze radze zestroic sobie antenke, bo oryginalne zestrojenie tu raczej nie istnieje :)
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4273 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-07-07, 19:43
Widze ze dyskusja sie rozkrecila. Radio kupilem uzywane wiec zakladam, ze obowiazuje je wydana w 2005 bezterminowo deklaracja zgodnosci, ktora pozniej od pewnej partii tych radyjek cofnieto. Na szczescie antenke mam na dzis 100% legalna Hustler IC100. Radio planuje na stale osadzic za pomoca blaszki ktora chce dokrecic do srubki szyny fotela pasazera po prawej stronie hamulca recznego.
Ponizej stan na dzis - radyjko plus bacik ... w tla chatka na wzgorzu nieopodal Sejn.
hustler IC-100.jpg
Plik ściągnięto 296 raz(y) 121,6 KB
radyjko.jpg
Plik ściągnięto 263 raz(y) 169,49 KB
Ostatnio zmieniony przez laisar 2011-07-10, 21:55, w całości zmieniany 3 razy
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4273 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-07-11, 18:48
bushi napisał/a:
A wracajac do dzialania cb w Dackach to ja mam Maxona CM70 z antenka Hustler c100 i nie narzekam. Faktycznie gdy SQ jest wylaczony badz na auto, to wycieraczki sieja, ale wystarczy SQ ustawic recznie i problem znika.
I jeszcze radze zestroic sobie antenke, bo oryginalne zestrojenie tu raczej nie istnieje :)
Wlasnie mam podobny problem, wycieraczki sieja , troszke mniej pompka plynu do spryskiwaczy. Odłączyłem antenke - cisza - wiec wszystkie zakłócenia wchodza przez antenke hustlera. Niby został zestrojony ale - co ciekawe bardziej sieja przednie niz tylna wcieraczka. Na forach cb proponuja odkłócic kondensatorkiem silniczek wycieraczek. Czy jest szansa ze to pomoze ? W przyszlosci wymienie na inan antenke ale nie wiem czy to zmnejszy zakłócenia od instalacji.
Wysłany: 2011-07-11, 21:35
matucha napisał/a:
Ja w poprzednich autach podpinałem radio prosto pod akumulator i przestawało siać cokolwiek. W Dacii narazie nie grzebię, bo na gwarancji jest
Obawiam sie, ze to nie pomoze. Odłączylem antenke, właczylem radio, i wycieraczki przestały zakłócać - stad wniosek trzaski zbiera antenka. Trzeba wyciszac zrodło zakłóceń.
Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004 Pomógł: 26 razy Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 2388 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-07-21, 15:11
Stepway napisał/a:
Pozostaje trochę na widoku, chyba że jest jakiś szybki, prosty system demontażu.
To na zdjęciach to nie jest Dacia. mekintosz proponował taki montaż w MCVce, a w niej dach jest sporo wyżej niż w normalnym samochodzie. :) Żeby zobaczyć z zewnątrz podsufitkę w MCVce, ewentualny amator cudzej własności musiałby położyć się na ziemi...
Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.6 16V
Wersja: Laureate Pomógł: 2 razy Dołączył: 23 Sie 2011 Posty: 240 Skąd: Polska
Wysłany: 2011-09-23, 21:37
Czy ktoś wie co zrobić, gdy w CB słychać alternator i pracę wycieraczek. Problem wystąpił w Dusterze. Radio podłączam pod zapalniczkę. Te zakłócenia to spore zaskoczenie, bo w 2 innych autach na tym samym radyjku, tak samo podłączonym problemu nie było.
Wysłany: 2011-09-23, 22:21
Sa w sprzedazy filtry p/zakłoceniowe. Mozna podlaczyc wtedy dodatkowa zapalniczke przez ten filtr. Maniacy CB radza podpiac CB pod instalacje radiowa - lepiej jest odfiltrowana. Mam ten sam problem w Sandero ;-(
Wysłany: 2011-10-07, 19:27 CB Radio i Antena w twojej Dacii
Witam,
interesuje mnie jakie macie cb radia oraz anteny na swoich Daciach.
Moje radio i antena już czeka na montaż do Dusterka:)
M-TECH Legend II CB RADIO Odpowiednik President HARRY 2 + ANTENA BLOW 880M Odpowiednik President Missouri Antena CB.
Radio przerobione antena zestrojona hula jak trzeba. Czekam na wypowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum