Ja również wreszcie zamontowałem światła dzienne w miejsce przeznaczone na halogeny. Nie dokonałem tego samodzielnie, tylko w ASO przy okazji przeglądu.Koszt 140 zł.
PIC00004.JPG podłączenie białego kabelka w skrzynce
A ja znalazłem światełka na allegro których wymiar to szer.11cm głębokie na 3cm więc 11cm*2szt=22cm
Wymiar kratki tej przed chłodnicą to 85cm-22cm=63cm więc mieszczę się i to z nadmiarem 3cm
Reszta wymiarów się zgadza więc chyba zainwestuję w te światełka pozostawiając przeciwmgłowe
Witam i mam pytanko czy te światełka do jazdy dziennej będą pasowały w miejsce przeciwmgłowych? www.Multi-Corp.pl nr katalogowy JS-09309-V firmy NOXON
Pozdrawiam
Ja również wreszcie zamontowałem światła dzienne w miejsce przeznaczone na halogeny. Nie dokonałem tego samodzielnie, tylko w ASO przy okazji przeglądu.Koszt 140 zł.
Ten koszt to oczywiście tylko usługa? A ile zapłaciłeś za światła i gdzie kupowałeś? Podoba mi się ten pomysł świateł dziennych w miejsce świateł przeciwmgielnych.
Swiatełka kupiłem na allegro. To te o których dwa posty wyżej pisze jackthenight. W moim przypadku ponieważ nie miałem halogenów to musiałem jeszcze dokupić adaptery i spinki. I tu pocieszająca wiadomość, spinki gwąłtownie staniały, z około 15 zł do kilku zł ( wiadomość którą z uśmiechem na ustach podzielił się ze mną pan z ASO) Ja oczywiście kupowałem po 15.
I tu pocieszająca wiadomość, spinki gwąłtownie staniały, z około 15 zł do kilku zł ( wiadomość którą z uśmiechem na ustach podzielił się ze mną pan z ASO) Ja oczywiście kupowałem po 15.
O, to mam okazję zaoszczędzić parę zł :) Okazuje się,że w moim ASO montowali światła dzienne w tych podłużnych otworach listwy pod zderzakiem, nie w miejscu przeciwmgłowych. Na moim aucie będą więc testować nowy (dla nich) montaż? Muszę to poważnie przemyśleć
To mam do Ciebie pytanko czy przy takim podłączeniu przez ASO też przy przekręceniu kluczyka w poz I światła zapalają się i gasną w poz II zapalają się i gasną dopiero po odpaleniu auta palą się cały czas?
To mam do Ciebie pytanko czy przy takim podłączeniu przez ASO też przy przekręceniu kluczyka w poz I światła zapalają się i gasną w poz II zapalają się i gasną dopiero po odpaleniu auta palą się cały czas?
Sprawdzałem jeszcze inne podłączenie tych światełek i zdecydowałem się na wpięcie pod bezpiecznik od szyb. Teraz przekręcam kluczyk w poz.I nic się nie dzieje, przekręcam w poz.II światła się zapalają i świecą cały czas nawet przy rozruchu. Więc mogę słuchać radia w poz.I a światełka się nie świecą.
_________________ Pawlo
Ostatnio zmieniony przez Pawlo 2011-02-17, 19:30, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2011-02-17, 20:11
Pawlo a to czytałeś : http://www.daciaklub.pl/f...p?p=66148#66148
??
Podałem tam dwie metody podłączenia - 2 metoda zapala dzienne dokładnie podobnie jak twoje podłączenie pod bezpiecznik szyb, z tą różnicą że nie trzeba prowadzić kabli do wnętrza auta oraz można w każdej chwili wyłączyć dzienne bez wyłączania innych akcesorii w aucie.
Pawlo napisał/a:
Więc mogę słuchać radia w poz.I a światełka się nie świecą.
Do słuchania radia potrzebujesz przekręcać kluczyk w poz I ?
Jeśli masz radio fabryczne to włączyć radio możesz bez kluczyka.
A jeśli masz swoje radio i sam lub ktoś je podłączył w taki sposób, to można to inaczej podłączyć, tak aby można było włączyć radio bez kluczyka.
Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2011-02-17, 20:35, w całości zmieniany 3 razy
Tylko że ja nie użyłem okablowania od przeciwmgłowych tylko to oryginalne od lamp, nie chciałem niczego przecinać w skrzynce z przekaźnikami. Tak uważam że jest czytelnie a dla mnie było szybciej. Co do radia mam swojego pioneerka z dorobionym sterowaniem pod kierownicą. Nie chce tego przerabiać bo nie mam takiej potrzeby.
Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2011-02-17, 21:29
Pawlo napisał/a:
Tylko że ja nie użyłem okablowania od przeciwmgłowych tylko to oryginalne od lamp
W opisie paręnaście wierszy niżej pod metodą 2 jest opis podłączenia z wykorzystaniem oryginalnych kabli od lamp dziennych.
Pawlo napisał/a:
nie chciałem niczego przecinać w skrzynce z przekaźnikami
No rozumiem - albo przecinamy i podłączamy pod maską w skrzynce przekaźników, albo wprowadzamy kabel do wnętrza auta do skrzynki bezpieczników - to już jak kto woli- ja jestem zwolennikiem jednak lutowanych połączeń niż wtykania kabla pod bezpiecznik
Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2011-02-17, 21:43, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum