Chłopaki, jakie amortyzatory polecacie, i przede wszystkim gdzie je kupić ( Chodzi o napęd 4x2 )
Mam dylemat , chętnie bym zmienił amorki z przodu bo te olejowe MONROE już kiepsko działają z przodu ( z tyłu też można byłoby ).
Przeszukałem wiele sklepów, wszędzie są pustki w magazynach hurtowych jeśli chodzi o amorki do Dacii Duster.
Jeśli chodzi o portal aukcyjny , to są tylko z fimry GH , a i cena jest jakaś wygórowana ( 250pln przód , 150pln tył)
Np do Dacii Logan/Sandero kosztują tej samej firmy 2x mniej. Wg mnie to przesada.
Bo co prawda przednie się różnią uchwytem na płyn hamulcowy /ABS to tylne wg mnie nawet z wymiarów nie różnić : Duster -> Logan czy Sandero , może tylko masą resorowaną a i to nieznacznie.
KYB b.dobre (np gazowe z typu Excel G) - wg mnie lepsze jakościowo niż te co zamontowałem, czyli Monroe, ale wtedy nie było dużego wyboru jak kupowałem.
Marka: Dacia
Model: LOGAN pick-up+Duster 2
Silnik: oba 1.5 dCi
Rocznik: 2011 i 2018 Pomógł: 9 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 747 Skąd: warmia i mazury
Wysłany: 2015-12-05, 16:03
no w pandzie tylko KYB zakładałem i wytrzymywały 3-4 lata bez problemu (drogi u mnie są takie jak były 30 lat temu), dlatego też teraz pomyślałem o nich.
Jedyne co mnie martwi to zdejmowanie osłon bocznych na pace (dacia logan pickup).
Rocznik: 2011 i 2018 Pomógł: 9 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 747 Skąd: warmia i mazury
Wysłany: 2015-12-11, 16:51
a mogę poprosić o numery katalogowe amorków na tył - potrzebny mi nr oryginalny aby znaleźć zamiennik. Teoretycznie serwis podał mi nr OE to 6001550133 ale coś mi nie gra bo powinien podać 6001549248.
Końcówki drążków też mam do wymiany ale numery to 6001550442 oraz 6001550443, dobrze kojarzę?
Wziąłbym zamienniki np z tej aukcji: http://allegro.pl/2-x-mey...5809000536.html
Ostatnio zmieniony przez Nikita_Bennet 2015-12-11, 16:58, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2015-12-13, 11:33
za pobraniem czy przelew płacę od razu a k.kredytową ściąga z konta za 55dni od zakupu. Przy dobrym układzie jak kupuję z końcem okresu rozliczeniowego w US to VAT mi zwrócą zanim tak naprawdę minie te 55 dni w spłacie k.kredytowej ;)
Zapytanie jakiego producenta polecacie, a mianowicie dzisiaj byłem na przeglądzie technicznym. Auto ma przebieg 81500 i przy badaniu tylnych amortyzatorów okazało się,
że tylny jeden trzyma tylko na 39% drugi 62%. Poza tym auto bez żadnych luzów w zawieszeniu.
Nie ma się co dziwić . Drogi mamy kiepskie a i amorki glownie na tylnej osi w daćce dusterze lipne w 4x2 . Zalozylem Monroe ( orginal ) bo nie było innych wtedy, ale polecałbym Bilstein B4/B2 prędzej lub Kayaba excelG <- ostatnie najbardziej
Po wyjeciu i wcisnieciu może się okazac ze i drugi tez już padl - bo działa może w zakresie malym a jak wciśniesz na maxa to pusci kompletnie -> zobacz sobie jak to u mnie wygladalo przy wymianie
No tak Monroe to znam i się zastanawiam, ale znalazłem na allegro firmę magneti Marelli, która to też produkuje amorki. Jest to firma w Polsce konkretnie to w Bielsku Białej i produkuje amortyzatory dla Fiata oraz nie tylko, więc bym po części polakom dał zarobić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum