Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

 Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: jas_pik
2018-04-29, 22:34
Brak napięcia na radiu.
Autor Wiadomość
Giovanne 


Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2015
Dołączył: 29 Kwi 2018
Posty: 18
Skąd: Carlow
Wysłany: 2018-04-29, 18:27   Brak napięcia na radiu.

Witam.
Kupiłem samochód z niedziałającym radiem. Myślałem, że to może być niedopięta wtyczka, gdyż auto jest po taksówce i miało zdemontowane wszelkie liczniki. Okazało się, że demontaż był dość amatorski gdyż po prostu ktoś uciął całą wiązkę kabli idących do taksówkowych liczników i tak je zostawił. Część z tych kabli podłączona jest do wtyczek od radia (w tym zasilanie) więc być może było zwarcie.
Obecnie na zasilaniu (czerwony przewód) nie ma napięcia. Bezpiecznik jest sprawny, lecz już na nim nie ma napięcia.

Więc mam kilka pytań:
1. Czy jest jeszcze jakiś inny bezpiecznik przed bezpiecznikiem od radia który mógł zostać przepalony?
2. Jeśli nie ma to w takim razie gdzie proponowalibyście się wpiąć by pociągnąć nowy kabel z zasilaniem?
3. We wtyczkach ISO do standardowego radia są zazwyczaj dwa przewody zasilania. Główne z grubszym czerwonym przewodem, załączane po przekręceniu stacyjki i dodatkowe ciękim żółtym przewodem do podtrzymania pamięci w radiu. Jak to wygląda u Daci, gdyż są tam inne wtyczki?
 
Marek1603 


Marka: Dacia,
Model: 1300, Lodgy, Duster
Silnik: 1.3 8V, 1.6MPI, 1.6Sce 4x4 AT
Rocznik: 1981, 2014, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 103 razy
Wiek: 46
Dołączył: 27 Gru 2007
Posty: 7194
Skąd: Olkusz
Wysłany: 2018-04-29, 19:18   

Jest jeden bezpiecznik w skrzynce.
Nie ma co kombinować tylko odtworzyć oryginał.
Też są dwa zasilania.
 
Giovanne 


Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2015
Dołączył: 29 Kwi 2018
Posty: 18
Skąd: Carlow
Wysłany: 2018-04-29, 19:58   

Skoro jest tylko jeden to nie bardzo wiem jak odtworzyć skoro już na nim nie ma napięcia?


Co do dwóch zasilań to jaki jeszcze przewód poza tym czerwonym obok masy (czarnego) w kostce? I który z nich ma na stałe napięcie, a który dopiero po przekręceniu stacyjki?
Dzięki za odpowiedź.
 
Marek1603 


Marka: Dacia,
Model: 1300, Lodgy, Duster
Silnik: 1.3 8V, 1.6MPI, 1.6Sce 4x4 AT
Rocznik: 1981, 2014, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 103 razy
Wiek: 46
Dołączył: 27 Gru 2007
Posty: 7194
Skąd: Olkusz
Wysłany: 2018-04-29, 20:26   

Giovanne napisał/a:
Skoro jest tylko jeden to nie bardzo wiem jak odtworzyć skoro już na nim nie ma napięcia?


Trzeba to sprawdzić dlaczego na nim nie ma napięcia (czerwony) po przekręceniu kluczyka.


Giovanne napisał/a:
Co do dwóch zasilań to jaki jeszcze przewód poza tym czerwonym obok masy (czarnego) w kostce? I który z nich ma na stałe napięcie, a który dopiero po przekręceniu stacyjki?


O ile dobrze pamiętam to też właśnie cienki żółty ma na stałe napięcie. Czerwony j.w.
 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 51 razy
Wiek: 39
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2742
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2018-04-29, 21:03   

Czerwony staly +
Zolty + 12 po stacyjce ( do wzbudzenia radia)
Czarny masa
Takie cos obiwiazuje w Reno.

Po pierwsze:
Usun lub zaizoluj wszystkie obciete kable.
2.Zobacz czy ktos nie dodal podwujnego bezpiecznika.
3.Nalezy odtworzyc oryginalna instalacje tak jak pisal Marek.
4 Jezeli to nie mozliwe, to podpiac sie w kable w skrzynce bezpiecznikow.
_________________
Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
 
Giovanne 


Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2015
Dołączył: 29 Kwi 2018
Posty: 18
Skąd: Carlow
Wysłany: 2018-04-29, 21:57   

Dzięki. Trochę się zgapiłem i sprawdziłem bezpiecznik na wyłączonej stacyjce dlatego nie miał napięcia. Drugi raz sprawdziłem i faktycznie jest napięcie. Muszę jeszcze ogarnąć jak się wyciąga skrzynkę z bezpiecznikami i dam nowy przewód.
Natomiast nie bardzo wiem gdzie jest ten żółty we wtyczce:

Tutaj 5 to czerwony obok 12 czarny (to ten czerwony który nie ma napięcia)
Czy może jest na tej drugiej kostce jest żółty?

Tylko który?
Trzecia kosteczka to sterowanie przy kierownicy, więc tam chyba nie?

BTW. Tak Shrek, jak je zobaczyłem to od razu zaizolowałem, ale przed ostatecznym usunięciem muszę wiedzieć który jest w co wpięty. Na razie zlokalizowałem jeszcze jednen z napięciem pociągnięty od przełącznika okna kierowcy.
Ostatnio zmieniony przez Giovanne 2018-04-29, 22:01, w całości zmieniany 1 raz  
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 64 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3784
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-04-29, 22:33   

Złaczka 12 Pin
Pin numer 5 stałe +12V
Złączka 24 pin
Pin 2 - zasilanie +12V po zapłonie
Pin 1 - +12V po właczeniu świateł
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
Giovanne 


Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2015
Dołączył: 29 Kwi 2018
Posty: 18
Skąd: Carlow
Wysłany: 2018-04-30, 00:29   

To jeszcze jedno pytanie.
Mam tutaj dwa przewody z zasilaniem i jeden bezpiecznik opisany w instrukcji jako Radio który ma napięcie tylko po przekręceniu stacyjki.
Z tego by wynikało, że to ten żółty pod drugim pinem w 24 pinowej wtyczce, natomiast mi brakuje napięcia na piątym pinie z 12 pinowej wtyczki. Jest pod to osobny bezpiecznik?

PS. Nie wiem jak dodać zdjęcia instrukcji w załączniku. Myślałem, że dodało a lipa.
W każdym bądź razie u mnie w instrukcji radio jest pod bezpiecznikiem nr. 32 i ma on napięcie tylko po przekręceniu stacyjki.
Ostatnio zmieniony przez Giovanne 2018-04-30, 00:33, w całości zmieniany 2 razy  
 
Marek1603 


Marka: Dacia,
Model: 1300, Lodgy, Duster
Silnik: 1.3 8V, 1.6MPI, 1.6Sce 4x4 AT
Rocznik: 1981, 2014, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 103 razy
Wiek: 46
Dołączył: 27 Gru 2007
Posty: 7194
Skąd: Olkusz
Wysłany: 2018-04-30, 07:01   

Zdjęcie nie może mieć więcej niż 250kb.

Z tego bezpiecznika masz właśnie na czerwonym po przekręceniu kluczyka napięcie dopiero.

Tak jak chłopaki piszą ktoś mógł dołożyć na czerwonym bezpiecznik albo w skrzynce (Ja bym tak zrobił) albo gdzieś pod deską rozdzielczą na czerwonym.
Sprawdź jeszcze pozostałe bezpieczniki w skrzynce.
 
Giovanne 


Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2015
Dołączył: 29 Kwi 2018
Posty: 18
Skąd: Carlow
Wysłany: 2018-04-30, 09:31   

W takim razie który bezpiecznik (jak jest on podpisany) odpowiada za stałe +12v?

Szukam bezpiecznika od Złaczki 12 Pin, Pin numer 5 stałe +12V, a ten podpisany jako Radio bardziej pasuje do Złączki 24 pin , Pin 2 - zasilanie +12V po zapłonie.
 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 51 razy
Wiek: 39
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2742
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2018-04-30, 12:59   

Sprawdz czy wszystkie bezpieczniki sa dobre. Wyciagaj po koleji i zobacz. Jak nie znajdziez to nowy kabel o skrzynki bezpiecznikow i tyle.
_________________
Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
Ostatnio zmieniony przez shrek 2018-04-30, 12:59, w całości zmieniany 1 raz  
 
Giovanne 


Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2015
Dołączył: 29 Kwi 2018
Posty: 18
Skąd: Carlow
Wysłany: 2018-04-30, 14:46   

Dobra, okazało się, że jestem ślepy.
Są dwa bezpieczniki od radia. Jeden opisany jako "Radio" i drugi jako "Diagnostics and radio socket" i to właśnie ten drugi odpowiada za stałe napięcie do 5 pina w złączce 12 pinowej. Także jakby ktoś miał problem z radiem w Daci to należy najpierw sprawdzić dwa bezpieczniki.

Dziękuję wszystkim za porady.
PS. Jestem tu nowy, czy jakoś muszę zamyknąć ten wątek, czy po prostu przestać pisać :)?
 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 51 razy
Wiek: 39
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2742
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2018-04-30, 17:50   

Po to tu jestesmy ;-)
_________________
Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 64 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3784
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-04-30, 18:10   

Nic nie zamykasz , może komuś się trafi też taki problem to wtedy wykopie ten wątek z czeluści albo go przeczyta :mrgreen:
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
eplus 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1,6
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 20 razy
Dołączył: 15 Wrz 2010
Posty: 3176
Skąd: podkarpackie
Wysłany: 2018-05-01, 08:31   

Tu nie ma takiego reżimu jak na immych forach. "Przypominam tylko o obowiązujących zasadach..." hahahahaha :!: :lol: :lol:
_________________
K4M - NOT tested on animals :!: :!: :!:
 
jurek 


Marka: renault
Model: thalia
Silnik: 1,2 benzyna
Pomógł: 4 razy
Wiek: 72
Dołączył: 20 Wrz 2007
Posty: 1002
Skąd: krakow
Wysłany: 2018-05-01, 22:58   

Radio u mnie nie działa, ale to Thalia. Widzę tylko jeden dobry bezpiecznik do radia, chyba , że te jestem slepy. Ktoś wie czy w Thalii jest też drugi? pozdr
 
Giovanne 


Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2015
Dołączył: 29 Kwi 2018
Posty: 18
Skąd: Carlow
Wysłany: 2018-05-03, 12:58   

U mnie drugi to ten sam co od wtyczki diagnostycznej. Tak jest opisany u mnie w instrukcji (nr 34 Diagnostics and radio socket). Sprawdź najlepiej w swojej instrukcji, bo trafilem na opis bezpieczników w Dusterze i były trochę przesunięte (radio pod 29, a u mnie pod 32).
Jak nie masz instrukcji to dla ułatwienia dodam, że u mnie był to mały niebieski 15A bezpiecznik.

Moja instrukcja:

PSX_20180503_114625.jpg
Plik ściągnięto 21 raz(y) 186,2 KB

PSX_20180503_114557.jpg
Plik ściągnięto 10 raz(y) 167,14 KB

 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne